Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@marmelada78 ano budím. Syn jde spát v 8h a v 11h ho probudím na stojáka se vyčůrá a jde zpět do postele a ihned usne. Dělám to tak cca od 2,5 let, kdy občas byla plína mírně cvrknutá (kompletně nacucanou ji neměl od 1,5r kdy přestal pít v noci), jindy suchá. Stabilně suchou ji měl kolem 3 roku, kdy jsme je úplně zrušili. Teď ho někdy probudím, jindy se vzbudí sám a jde na nočník a pak přijde do ložnice za námi, že se vyčůral, ale že chce zakrýt. ![]()
@pavlats zkusila bych to probuzení a vyčůrání, pokud nemá potíž s usnutím. A třeba ještě látkové klasické plenky, aby líp cítila pocit mokra a ten ji probudil plus nepromokavé pul prostěradlo jako ochranu matrace.
Já bych jí tu plenu zkusila vzít a uvidíš. Starší neměla plenu ráno suchou prakticky nikdy. Zkusili jsme to kráce po třetích narozeninách a museli jsme jí plenu vrátit, protože se furt budila a pak byla stejně počůraná. Druhý pokus proběhl, když jí bylo 3 a 3/4, asi dva týdny se zhruba každý třetí den počůrala, takže jsem měnila prostěradlo a ochrannou podložku, ale pak se to zlomilo a v pohodě. Dokud měla plínku, tak do ní čůrala. To dělala i přes poledne, tam jsme plínu vzali a nehoda nebyla snad ani jedna. Kdybych u ní měla čekat na suchou plínku, tak možná čekám dodnes.
@Kamila80 No ona mi to dělala podobně i přes den. Nočník jsme trénovali od roku a půl, ale plínku pořád měla, neříkala si. Když jí byly tři roky, tak jsem se naštvala a plínku jí prostě ze dne na den vzala. Poručala se jen párkrát a pak už to bylo v pohodě. Takže mám chuť udělat to tak i v noci, ale na druhou stranu, ona čurá v noci fakt hodně (i když nevím z čeho, protože pije málo) a mě se moc nechce několikrát za noc převlékat postel i jí. Takže váhám, jestli do toho jít nebo ještě čekat.
S tím poledním spaním je to to samé, plenu má a počurá jí. To ale už řešit nebudu, protože budeme polední spaní během pár dní rušit. Ona už stejně nějakou dobu v poledne vůbec neusne. Takže v postýlne jen zlobí a ječí, že chce ven.
Mně právě taky malá hned po večerním/nočním čůrání usne. Spíš bych řekla, že se ani pořádně nevzbudí. Když se jí pak chce v noci, tak na mně zavolá a já jí jdu rozsvítit. A když je ráno světlo, tak si už dojde sama. Dokud milánkové spoléhají na plenu, tak proč by se snažili. A pro maminky je to taky s plenou jaksi pohodlnější, co? A když se náhodou stane nehoda, tak se prostě vymění podložka. Já jí zatím nechávám nahoře na prostěradle, abych nemusela měnit celý prostěrádlo. A nebo nakoupit ty nepromokavý prostěradla. I když teď už se jí to stane max. 1 do měsíce. A to spíš, když je nastydlá. Plenu dostala akorát když měla horečku a nevěděla ani čí je.
Mám syna 4 a půl roku. Od 18 měsíců je v přes den bez plíny, na noc jí má ale stále.
Už jsem vyzkoušela vše, ale jediné, co vím je, že nechat na něm.
Zkusili jsme budit, nedávat plínu, nechat počůrávat atd. Nic nikdy nepomohlo. Prostě nemá intervaly, kdy v noci čůrá. Někdy se počůrá hodinu co usne, jindy ne. Není ani pravidlo, když už od šesti nepije, že se nevyčůrá. S jídlem a pitím je to jedno, prostě na tom nezáleží.
Řešila jsem to s dětskou doktorkou. Říkala, že mu do pěti necháme čas. No, už se nám to krátí, ale vím, že po doktorech lítat nechci.
Před 2 měsíci přišel s tím, že na noc plenu nechce, tak jí nedostal a chodil od té doby sám večer čůrat. Prostě mu to seplo a začal se budit sám. Jenže pak jel k tchýni na víkend a po třech týdnech jak utne.
Takže zase čekám.
Teď tři dny se zase vzbudil sám, tak uvidíme.
Já jediné co vím je, že nemá cenu dítě budit v noci, dokud samo nechce. Musí mu to sepnout v hlavě samo. A když slyším kolem sebe, jak děti budí na čůrání, a když zapomenou, tak se počůrají, tak si myslím svoje.
Každý si na to musí přít sám.
Každopádně už to neřeším a nestresuji se.
@tremca Takový kecy v kleci miluju, další chytrá, co ví všechno nejlíp.
Rozhodně nebudu syna stresovat tím, že má každý den mokré prostěradlo a je z toho zklamaný.
Vím, že k tomu potřebuje dospětá sám a v klidu. Já tím, že budu nervozní nic nespravím.
A pro Tvoji informaci rozhodně líná nejsem. S mladším synem bezplenkuji od malička a kaká od narození do nočníku. Od devítí měsíců je přes den bez plen, sem tam nehoda, teď v 18 měsících je spolehlivý a jen na noc má plínku a i tak se budí, že chce čůrat.
Každé dítě je jiné a nedá se škatulkovat do jedné krabice s ostatními ![]()
Našé malá má 28m…už půl roků chodí na nočníka sama, ale na večer ještě dávám plenu…jeden týden se budí s plenkou suchou a buch druhý týden opět plena nasáklá…taky nevím jak na to…na odpolední spaní teda když usne tak to vydrží..teda sem tam se stane nehoda, ale výjmečně…asík to taky risknu a zkusíme pár nocí bez plenky a uvidíme..Ona tedy taky moc pije, ale dá se říct že spíš na chuť a néé na žízen…takže když chce večer pit tak jen vodu…té si jen cucne a jde spát…kdyby měla čaj čí šávu stáhla by celou flašku…
Zkusit to asi můžeš, ale moc so od toho neslibuj. můj v březnu 4letý má taky ještě na noc plínu, suchou ji má jen výjimečně. nevím, možná kdybych mu ji nedala, byl by suchý, ale jelikož spí s námi v posteli, a nemám chuť v půlce noci řpevlíkat komplet postel, nebo se probudit v bazénu, tak na sebrání nemám odvahu ![]()
Akorát nechápu, proč mně napadáš? Nic jsem ti neudělala. Bohužel znám ze svého okolí spoustu maminek, co dávají dětem pleny skoro do čtyř let i přes den, protože je to pohodlnější než hlídat dítě, jestli se nepo… Rozhodně jsem nemyslela tebe. Však ony se poznají sami. My zkoušeli malou dávat na nočník hned jak začala sama sedět. Od roka se mi akorát jednou vykadila do pleny a to jen proto, že měla průjem a nestihla si dojít. A od cca 20měs si chodí sama kdy chce. A naštěstí nemusím nic hlídat. Vím, že každý dítě je jiný, sama to poznám za chvíli, malýmu bude 8 měs, tak doufám, že začne brzo sedět i na nočníku.
@tremca neřekla bych teda, že je to o pohldonosti maminek
S naším starším třeba problém vůbec nebyl, ale mladší, ten se suchý ještě neprobudil, a můžeme mluvit horem dolem, můžu ho nechat spát počůraného (tím myslím peřinu, polštář, pyžamo) a on nic ![]()
A ptala jsi se dcery? Je uz dost velka, abyste si o tom mohly promluvit.
Ja si o tom s klukem necele tri roky povidam - vysvetlila jsem mu, ze velci na noc plenu nemaji, ze chodi na zachod a az bude chtit, muze to zkusit taky. Nejdriv nechtel, pak jednou sam rekl, ze ji nechce - zkusili jsme, nevyslo to, tak ji zase dalsi noci chtel, pak zase jednou nechtel, nevyslo to a pak zase chtel…Na noc plenu stale ma a ja cekam, az si zase rekne o novy pokus ji nedat.
@monika215 no, to já si s tím naším taky vykládám, každý den to samé, taky že velcí kluci už nečůrají do plíny, že on je přece šikula, tak to zvládne taky, na všechno mi kývne, všemu rozumí, ještě než ulehává, tak mi to sám zopakuje, ale za chvilku je počůraný ![]()
@pvmr Ten nas to taky nevydrzi - je teda trochu z obliga, je od mimina sledovany na nefrologii a muze to mit zdravotni pricin, ale stejne to obcas zkousime, pokud mi to odkyve - treba to jednou vyjde
@marmelada78 Jasně, já tím myslela jako pravidelně každou noc. Ve dne ne.