Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, chtěla bych se zeptat a požádat o radu. Doma máme problém s vlhkostí, tím pádem i s plísní. Zpozorovala jsem že veškeré dřevěné nádobí ( váleček, palička na maso, stojan na nože a hlavně všechna dřevěná prkénka která zrovna nebyla levná apod…) plesnivý. Dá se tento problém nějak vyřešit pomocí sava či podobných produktů, nebo je nádobí na vyhození?..ps : tento problém máme i s oblečením(stačí vyprat?) a nábytkem, chystáme se stěhovat…jak byste ho řešili vy? děkuju za rady ![]()
Vyhodit. Plisnove spory jsou rakovinotvornea ze dreva je tezko dostanes. Ja mam vse v umele hmote, kovu, valecek mam granitovy a vsechno se to mnohem lepe udrzuje.
Dříve jsme měli taky vlhko doma a dřevěné věci plesnivěly, tak jsem vyhodila a koupila nové, už neplesnivý..vlhko nemáme, koupily jsme odvlhčovač.
Rychle pryč. Také jsme doma bojovali s plísní, vyřešil to až automatický kotel a stabilní teplota. Ale plíseň v nádobí jsem nikdy neměla. V oblečení výjimečně. To jsem prala a máchala v přípravku na oblečení se jménem Sanytol.
Jak vypada plisen na vareckach a celkove na drevenem nadobi?
@LLenule111 jaky odvlhcovac jste poridili? tablety?
Take mame doma vlhko a kolem oken cerno. vystrikam savem a zamesic je to tam zase ![]()
@twiny píše:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat a požádat o radu. Doma máme problém s vlhkostí, tím pádem i s plísní. Zpozorovala jsem že veškeré dřevěné nádobí ( váleček, palička na maso, stojan na nože a hlavně všechna dřevěná prkénka která zrovna nebyla levná apod…) plesnivý. Dá se tento problém nějak vyřešit pomocí sava či podobných produktů, nebo je nádobí na vyhození?..ps : tento problém máme i s oblečením(stačí vyprat?) a nábytkem, chystáme se stěhovat…jak byste ho řešili vy? děkuju za rady
Ja bych to bud vyresila razantne nejakou nutnou prestavbou, pokud lze, nebo prestehovanim. Jinak to odnesete zdravotne. Driv nebo pozdeji.
Tablety ne, to je na nic. Elektrický odvlhčovač, ale stál 5tisíc.
Taky jsme to tak měli, přestěhovali jsme se do starého domu kde byla plíseň i na zdech. Když jsem nevytáhla okamžitě umyté nádobí z myčky tak večer už zase kvetlo…
až mne to položilo a já vůbec nevěděla co mi je, prostě jsem měla pocit že umřu, bylo mi snad všechno a hrozně mě bolel každý pohyb…a pak mi to došlo, začala jsem spát na pár dní na zemi hned vedle kamen tam bylo sucho a já se jak zázrakem ze dne na den uzdravila. Hned jsme pučily obrovský průmyslový odvlhščovač pro velké haly a během dne vylívali přes 5l vody..hodně topit, často větrat a už je to v pohodě ![]()
@twiny nádobí bych vyhodila, to by se mi nezdálo zrovna košer, ať už bych to odstranila čímkoliv. Oblečení bych vyprala v desinfekci, pokud by to šlo, a na vyšší teplotu. Po přestěhování bych nádobí, které obvykle kvetlo (prkýnka atp.) preventivně taky vyházela a vyprala celý šatník.
Pokud bych tam měla ještě pár týdnů-měsíců bydlet, půjčila bych si někde alespoň odvlhčovač. Mimochodem tak ze zvědavosti - když máte doma tak vlhko, jak sušíš prádlo?
Nádobí vyhodit. Mě chytly plíseň proutene a slamove kosicky, naložila jsem to do sava a v pohodě, ale nemám v tom jídlo, jen šití a podobně. Oblečení jsem vyprala na co nejvyšší teplotu a přidala jsem místo avivaze ocet jako dezinfekci. Kromě bílého jemného prádla na ničem nezůstaly skvrny a nosíme to dál. Koupila jsem odvlhcovac a topime. Držím palce, ať se toho previta zbavíte!
Bedeme se stěhovat ale stejně, do té doby je ještě daleko. Jsem z toho na mrtvici, máme vysoké stropy a gamaty, takže se to pořádně ani nevytopí, cokoliv proutěného nebo dřevěného, chytne a oblečení? oblečení mi přijde pořád vlhké, po vyprání ho v zimě suším i týden a nakonec smrdí zatuchlinou, katastrofa je to i s potravinama, místo soli kámen, místo cukru homole…a savo na plísen na stěnáh taky nezabírá, pořád se to vrací
už jsem z toho zoufalá, problém máme jen v zimě, a začal to schytávat i nábytek, což mě štve nejvíc ![]()
A tak ja bych to asi klidne namocila do sava a umyla v mycce - podle me, co se z toho nedostane v mycce, to se pak uz nedostane ani do jidla…
ale nechapu, jak to mohlo zplesnivet, jste to nepouzivaly? Me plesnivi jen veci, co nekde dlouho lezi. Dovedla bych si predstavit, ze napises „prijeli jsme po pul roce na chatu a…“, ale doma?
@Bibi239 píše:
Vyhodit. Plisnove spory jsou rakovinotvornea ze dreva je tezko dostanes. Ja mam vse v umele hmote, kovu, valecek mam granitovy a vsechno se to mnohem lepe udrzuje.
prave kdyz je nedostanes nicim pryc, tak proc by prelejzaly do jidla? krom toho prkynko je s jidlem jen ve velmi kratkem kontaktu.
vlastne mi doslo, ze to z tech spor znova naroste - tak vysterilizovat teplem a kdyz to nevydrzi, tak vyhodit.
Ja si tu plisen na tech prkynkach, vareckach nedokazu an i predstavit jak to vypada. Cernaji?,Sousedka bydlici pod nami rika, ze ji plesnivy i hrnce. Ze staci jeden 3 dny nepouzit a kvete.Ze pry ma linku zezadu zelenou. U nich je to celkem extrem kdyz jsme videla ty jejich zdi zhrozila jsem se. Pry maji ze spoda i mokre a plesnive matrace, postel znicenou…