Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím, potřebuji poradit, jak vyprat karnevalový kostým pro dcerku. Je ze semiše a tylu. Koupila jsem ho z druhé ruky a děsně smrdí secondhandem. Na cedulce není žádná informace, jak prát a tyto materiály jsem ještě nikdy neprala. Nechci ho zničit. Mám ho přemáchnout v ruce s nějakým práškem na jemné prádlo? Nebude po namočení semiš takový poslepovaný, prostě ne hladký? Nebo ho mám hodit do čistírny? A ještě jestli z vás už někdo nepral taková ta křídla (je to kostým berušky), která jsou natažená na drátu. Je to hodně jemný, abych tam neudělala díru. Třeba je přejet houbičkou na nádobí?
Díky za zkušenosti a názory!
Klidně v ruce nebo namoč do vany přidej praci gel a pak vymáchej. a vyždimej ručně a polož na sušák. ja prala jen kosttým semi ten normalně v pračne na 30
tyl nevím…pokud je to ale nějake nařasene atd tak v ruce pokud je to v kuse tak asi pračka 30 a menši otáčky
a jak je velekej???zase at t nejede pračka s jednim pidi kostámkem…
@irca11 tyl je na sukničce nařasený. mám strach především z toho semiše, aby to prostě neuschlo a nezůstaly k sobě přilepené chloupky. Už se mi totiž stalo, že se chloupky na semiši k sobě přilepily a povrch nebyl hladký, vypadalo to, jako když je to pořád vlhké nebo polité sirupem ![]()
Zkusím to vyprat v ruce. myslíte, že bych to měla potom vyždímat v pračce na nízké otáčky?
Namoč v umyvadle, nebo kyblíku, jinak určitě ne. Vyždímej raději taky v ruce! Poves a když bude hodně kapat, tak ručník na zem, taky to tak dělám, pračku neriskuj.
Taky bych tohle radši prala v ruce, zas taková práce s tím není, párkrát přečváchnout, vymáchat, v ruce jemně vyždímat a pověsit jak píše @Ily, nebo ze začátku rozložit na ručník a až vytáhne přebytečnou vodu tak teprve pověsit.
Ja bych to vyprala v pracce na rucni/jemne pradlo a treba strcit do povlaku na polstar aby se tyl nepotrhal, male otacky zdimani a susit na lezato