Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nic se nestane. Jak už bylo psáno plísně jsou v mnoha potravinách a ani o tom nevíš, cereálie, oříšky, kompoty, marmelády…
Stane se… ja jsem mela jednou plesnive pecivo v restauraci, taky jsem si nejdriv kouskla, nez jsem to zjistila. Nemelo by se nic stat, neboj.
Ono se to lépe pozná, když ke chlebu přičichnete. Ta plíseň je dříve cítit než vidět. Já pečivo, pokud ho mám doma třeba třetí den, očichám.
Jinak jakmile je pečivo v igelitu, plísně se tvoří neskutečně rychle. Je lepší mít chleba třeba zabalený v čisté utěrce, možná nepatrně okorá, ale opravdu ty igeliťáky, to je pro plísně ráj.
Holky moc díky za rady, kdyby šlo jen o mě, tak se nad tím nepozastavím a řeknu si uvdidíme co to udělá, vzpomenu si na dědu jak sundá plíseň z láku u okurek a okurky si s chutí dá a čile se má ve svém věku k světu
ale teď chci dělat co nejméně chyb ![]()
Neděla bych nic, pokud ti z něj nebude špatně. My jsme tenkrát omylem snědli u kamaráda plesnivý chleba a nic nám nebylo ![]()
@eva valoi To vyzkouším natrénovat, jestli to příště poznám
, i když mám pocit, že ty dnešní kupovaný chleby budou smrdět už možná z pekárny… tento byl konkrétně z lidlu lámankový a měl být do dneška, což jsem tedy zkoumala až pozdě, protože jsme ho koupili před pár dny a nenapadlo mě, že už bude prošlý.
@lorianna Pokud byl neotevřený, tak by teoreticky měl vydržet, ale jak se ten obal poruší, tak se tam natáhne vlhkost, pak to zase zaděláš, tím pádem tam nemůže pořádně vzduch, a to je pro plísně ráj. Já to řeším ještě tak, že dám někdy chléb do lednice, aby byl alespoň v chladu. A nebo když si koupím krájený nebo nějaký lepší celozrnný, tak ho nakrájím a prostě si to naskládám do mrazáku a vyndám to, co vím, že se sní.
Ale jinak opravdu se nemusíš bát, že by si nějak plodu ublížila. Je to prkotina.