Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky, mám takový problém. Již třetím rokem se nám v bytě tvoří pod stropem a kolem oken plíseň. Byt máme obecní a také to s nimi již třetí rok řeším, zatím bezúspěšně. Vždy se příjdou podívat, obsilikonují mi okna a doporučí častěji větrat a topit. Jenže to já dělám, navíc to pořád stříkám savem apod. Už jsem pozvala i firmu, která se tím zabývá a ta mi sdělila že problém je v diletaci a špatně udělaném okně. Prý mi na to udělají posudek, jenže ten stojí cca 15-20tis. Taky mi doporučili se obrátit na hygienu, prý se tím začnou zabývat a budou po úřadě chtít vidět výsledky, co dělají pro odstranění. Nemáte tedy někdo obdobnou zkušenost, popř. na jaký odbor se mám na hygienu obrátit?
@admenL osobní zkušenost taková, že bylo jednodužší se odstěhovat, než to vyřešit. ![]()
Když ono to s tou plísní není jednoduchý a to je ten problém. Co se týče firem, tak kde máš jistotu, že to po jejich „zásahu“ nebude stejné, jen budete o několik desítek tisíc lehčí
![]()
Přesně, plísně není tak jednoduché se zbavit, z vlastní zkušenosti metoda pokus - omyl. Těch proměnných je v bytě prostě hodně na to, aby Ti někdo řekl, důvod je tam a tam. A opět z vlastní zkušenosti - pokud to někdo řekne, tak Ti hned určitě navrhne, že to vyřeší právě on
Co můžu poradit - nestříkej Savem, „přitahuje“ vlhkost.. byť „odborníci“ v obchodě Ti jej také doporučí
Fakt tento problém na dlouhé lokte ![]()
@martina.se píše:
@admenL osobní zkušenost taková, že bylo jednodužší se odstěhovat, než to vyřešit.
Tak tak, souhlas.
Holky, už jsme začali pracovat na stavebním povolení a jestli všechno klapne, na jaře kopnem a do dvou let se budem stěhovat. Takže stěhování se na dva roky asi neprojde, tak proto to řeším. Myslíte, že můžu žádat třeba alespoň slevu z nájmu? Vím že problém nam to nevyřeší, ale peníze se při hypotéce bude hodit
a zatím budu tedy pokračovat v stříkání „sajrajtu“ a pořádného větrání. Kdyby alespoň pořád nebyl smog ![]()
@admenL Jak už tu někdo psal, stříkání sajrajtem není úplně dobrý nápad. A hlavně na to, abys ho vyvětrala, musíš opravdu větrat dlouho a to už odporuje správnému větrání a stav se bude spíš zhoršovat
Protože obzvlášť v zimě je dobré otevřít dokořán okna (nejlépe naproti sobě, aby vznikl průvan) a rychle vyměnit vzduch a zas zavřít. Stačí pět minut. Když mrzne, tak vymrzne i vlhko, takže to je ideální doba na vyhnání vlhkosti z baráku, ale nesmíš vychladit stěny. Úplně nejhorší je pak větrat ventilačkou, protože nevyměníš vzduch, jen odebíráš teplo (teplo stoupá vzhůru). Když vysavuješ místnosti, tak tohle nezajistíš… Protože to znamená intenzivně větrat minimálně hodinu a to ten byt strašně prochladne, vychladnou stěny a spíš se v nich/na nich tvoří plísně.