Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, obracím se na vás s prosbou, zda někdo nemáte nějakou zkušenost s plísní v kuchyni. Dnes jsem se pustila do velkého úklidu kuchyně a chce se mi z toho brečet. Bydlíme asi 3/4 roku ve zrekonstruovaném domě, plíseň jsme měli v jednom rohu, po postříkáním savem zmizela, dnes jsem ji však objevila ve vrchních skříňkách. Nemáte prosím někdo nějakou radu jak se toho zbavit, či nějaké tipy.
Kuchyň je nová a nebyla zrovna levná, nerada bych o ní přišla…
Předem všem děkuji za jakékoliv rady.
Odstranit plíseň a pořádně větrat. Plíseň je tam kde je vlhko, budeš větrat nebude vlhko a nebude ani plíseň.
Já se trápím s plísní v jednom pokoji, špatně větrány kout.
Ve skříňkách jsem ji teď vytrřela, trošku se bojím co je za linkou… Jinak větrám furt, ale je pravda že na této straně okno není.
Vetrat, koupit si pohlcovac vlhkosti (ne ty tablety, ale elektricky) nasim taky plesnivel dům a ten odvlhcovac kazdej den vytahnul ze vzduchu litr vody.
Vytírat se to nemá, můžeš rozprášit spory. Je to skříňka nad sporákem? Kam stoupá pára?.
Odstranit vlhkost, celkem jednoduchy. Proc kud nepomaha vetrani a digestor. Tak poridit el. odvlcovac. Urcite levnejsi, nez znicena linka a zdravi plisnema.
Mě tohle dělalo na chodbě než jsme ji podřezali, skříňka chytla plíseň od zdi. Nebude problém na zdi za tou skříňkou?
Neporadím, ale budu sledovat rady. My letos bojujem s plísní hrozně…dělala se nám jen v jednom rohu v koupelně. A letos? Skoro celá koupelna, kuchyně bohužel i v dětskym pokoji jsem jí objevila
. A to větrám fakt poctivě. Uvažuji o pohlcovači vlhkosti.
Můžete mít blbě udělanou digestoř (máte jen tu s filtrem nebo odtahem ven?), ta stěna na které je ta skříňka může táhnout vodu.
Celkově můžete mít doma vyšší vlhkost (špatně odizolováno nebo naopak neprodyšná okna).
Zlikviduj plíseň a kup elektrický odvlhčovač.
@Alllca Nechci Tě strašit, ale v jednom nájmu jsme takhle kdysi objevili plíseň ve spáře skříně, a po odsunutí byla celá ta zadní tenká stěna z překližky z druhé strany úplně zelená ![]()
U babičky v bytovém domě když vyměnili okna za plastová a zateplili barák, tak první zimu něco zplesnivělo téměř ve všech rodinách - nikdo nebyl zvyklý tak moc větrat. A doteď nadávají lidi, kteří si zrekonstruovali byt tak, že si zvětšili koupelnu o prostor chodby. Protože ta chodba sousedí se studeným schodištěm a jakmile v té koupelně je teplo a vlhko a z druhé strany zdi studené schodiště, tak se to tam sráží a plíseň se dělá mnohem víc. Jsou to staré zfušované baráky, a to utěsnění jim hrozně uškodilo.
Můžeš zkusit ještě takový ten pohlcovač vlhkosti, ať si uděláš obrázek, jestli tam vlhko fakt je. My když to dali k té babičce, tak se to plnilo skoro před očima.
Problém bude v tom, že zeď za skříňkou je studená a proto tam kondenzuje voda.
Chytrá houba. Savo je jen dočasné..ale chce to vyřešit příčinu.
Pomohl až odstraňovač vlhkosti. Máme nešťastně řešený byt, kde dveře do koupelny vedou z předsíně, ta je ale předsunutá, takže tři stěny, podlaha a strop jsou vlastně mimo barák a ještě tam není topní
to může člověk větrat jako blázen, ale stejně se vždycky najde nějaký plesnivý kout. Vždycky na noc zapínáme odsávač a od tý doby dobrý, jinak nic nepomohlo.
Letos díky vydatným dešťům je plíseň hodně rozšířená a častý problém všech. Pokud je tepelný most chladné zdi, dá se pomoci izolačním nátěrem Eternal IN THERMO. Ale aspoň ve dvou až třech vrstvách. Pomáhá v koupelnách i IN Steril nátěr, mám osobně, ale práce pouze s novými pomůckami a ředit jen destil. vodou. Na hladké povrchy (kuch. linka)se dal použít antibakteriální lak od Eternalu, ale už se nedělá, jedině zbytky zásob někde.
A Savo neničí dostatečně plísně, lepší je Fungisan, ten neobsahuje chlór a nezasoluje zeď, která má tendenci stále vlhnout