Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, máme 4 a půl měsíšního chlapečka a dneska jsem si všimla, že má v pusince na jazyku bílý tečky a na rtíkách v místech co jsou v pusince bílej povlak, tcýně řekla, že je to plíseň a asi to tak je. No a nevím jak mu pomct, co na to koupit?
Ahoj není to náhodou moučnivka?
https://www.emimino.cz/modules.php?…
Aha, děkuju, asi to bude ono ![]()
A ta Genciálka (nebo jak se to píše) se má dát normálně do pusinky?
no manžel genciánu používa na afty a dává si jí na „ušátko“ a pak si to tím potře.U miminka nevím pro jistotu se zeptej v lékárně.Je to taková fialová vodička ![]()
Ahojda Popilio a Hanyno
genciána se používá i u miminek a asi je to moučnivka.
Mickie
Popilio - co myslíš? Ta genciána, nebo ta plíseň?
Zcela přesné informace nemám, ale plíseň bolet může. Kojíš? pokud ano, můžeš mít moučnivku i na bradavkách a z těch to drobek mohl chytit. Dokonce je to dost pravděpodobné.
Mickie
Ahoj Popilio,
je to takmer naisto mucnivka-soor, mykoticka infekcia z rodu Candida, u miminiek vacsinou z nedostatku imunity a chybajucej pritomnosti „dobrych“ bakterii, ktore udrzuju spravnu mikrofloru.
Boliet ho to nemoze, ale je to pre neho rozhodne neprijemne, zvlast ked je rozlezena tak proste v pusinke „vadi“. Moze dokonca az odmietat papanie. Zbavit sa toho je velmi tazko, je to pekne svinstvo. Ak kojis, mozete si infekciu navzajom „vymienat“ bradavka-pusa a naopak. Takze potierat by si si mala aj ty bradavky. Gencianova violet na to funguje relativne dobre, pouzitie ale max. 7-10 dni cca 2× denne rano a vecer, pokracovat aj po vymiznuti priznakov! V dnesnej dobe vsak uz mnohi lekari od jej pouzitia ustupuju s tym, ze na sliznice moze byt karcinogenna - neviem, len odovzdavam, co som sa docitala. Okrem toho sa u mimi da pouzit roztok Boraxglycerin. Pusinka sa vytiera co najdokladnejsie, napriek tomu sa da tazko dostat v:,–(e a mykoza tam niekde prezije a o par dni sa rozlezie znova. Preto je ozaj tazke sa jej zbavit. Preziva aj na hrackach a v cumloch napr. - vyhodit alebo dezinfikovat.
Atd. atd. ..... To hlavne, co budes potrebovat, su doslednost a pevne nervy. A urcite sa porad so svojim pediatrom.
Kojím částečně, nakojím a pak dostena Hami 1 a napadlo mě, že to může mít ode mně, tak mám natírat i já? Myslela jsem ta moučnivka jestli nemůže bolet… Má to po celé pusince to mám namazat celej jazýček a rtíky?
kup si v líkarně genciálu, potri mu to kde to ma v pusince,poroz hrozne to barví -fiaslove.tak at si nezaspini oblečeni. ty si potri prsa, pokud kojis.
popilio, my jsme se s moučnivkou potýkali docela dlouho, je to tak píše Baboo, v mazání genciánou pokračovat i po vymizení příznaků, protože já jednou naivně přestala když měl malej v puse už jen jeden flíček a ouha, do druhého dne byla zas plná pusinka.. mně řekla doktorka mazat tak často, jak to vydrží fialové (takže většinou to vycházelo tak 1× až 2× denně), dávala jsem genciánu na vatovou tyčinku a vytřela tím malému celou pusinku.. neboj, zmizí to, jen to chce mazat a mazat… ![]()
a ohledně toho bolení - bolení to přímo asi není, ale každopádně mimi ví, že má v pusince něco, co tam nepatří, tak furt to projíždí jazykem, Hynek trochu hůř pil, prostě jim to vadí proto, že to tam nemá co dělat ![]()
určitě - moučnivka. Gencianku na vatičku (ty špejle do uší) stačí málo v té pusině se to rozleze:o))). Můžeš si tím i otírat bradavky(kdysi se to dělalo maminám v porodnici preventivně). Do tří dnů to asi bude pryč. A POZOR!! barví to jako čert a nejde to moc vyprat!!!!! takže minino do naha a ty strarý hadry. Neboj, není to nic hroznýho, má to spostu dětí.
Ahoj..
no může to být moučnivka.., ale také nemusí, může to být třeba z mlíčla, usazené kousíčky, jestli to nejde setřít, tak je to moučnivka.. Ne,ne, nebolí to.. Genciána koupíš normálně v lékárně, namočíš tu tyčinku na ouška a potom s tím potřeš jazyk.. a takhle ještě pár dní.. Já bych předtím zašla k doktorce, aspoň se na to podívá a uklidní tě.. Jo a ještě s tím můžeš potírat bradavky..
Jo geniciána dost barví, jde to špatně vyprat, ale já hned vyprala v ruce s mýdlem a namočila a vypralo se mě to.. Jinak mě radili šťavu z citronu - ale to nic moc.
Já tedy jsem tu genciánu vyprala v pohodě ze všeho… a že byla opravdu na všem ![]()
Já jsem ve stejném věku léčila malého homeopatiky Borax 5 c. h., dávala jsem mu 3× denně 1-2 kuličky rozpuštěné v trošce čisté kojenecké vody z lahvičky. A výsledek byl znát velmi brzy, během 2-3 dnů se mu hodně ulevilo a už to měl málo, pak jsme pokračovali ještě asi 2 týdny 1× denně a i dr. koukala, jak jsme to pěkně vyléčili.:-) A nepotřebovali jsme rakovinotvornou genciánku…ta se dřív používala hodně, ale dneska už se od ní právě proto upouští.