Nemocná prababička

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
966
24.6.06 10:04

Nemocná prababička

Ahojky,
mám takovou možná divnou prosbu o radu ve fóru o miminech, ale nevím kde jinde něco takového zjišťovat.
Moje babička (78 let) je nemocná. Je v podstatě nepohyblivá po dvou zlomeninách stehenních kostí a poslední měsíc , zřejmě po menší mozkové příhodě přestala používat i jednu ruku. Přemýšlení už má taky „pomotané“, i když úplně mimo zas není. samozřejmě se sama ani nevyprázdní (má plíny) a je i jinak nesoběstačná. Žije s dědou (87) v Praze, jednou denně k nim chodí sestra (zdravotní). Jednou týdně tam jezdí moje mamka a jindy zas my, vypereme, poklidíme a tak (nejsme z Prahy). Děda zatím ostatní zvládá, tedy fyzicky zvládá, až je to s podivem, ale psychicky už moc ne. Bojíme se, že tahle situace je dlouhodobě neudržitelná a co pak? Babička sama zůstat nemůže a nikdo z nás si jí vzít domů taky nemůže (bez obalu se přiznám, že péči o dvě mrňata a babičku bych prostě nezvládla). A neradi bychom, aby se dostala do nějaké LDNky, kde by pomalu umřela bez nějaké péče (nedělám si o LDNkách žádné iluze, v několika už babi krátkodobě byla a vždycky jsme ji zas vzali domů, protože tam děsně chátrala). Nevěděli byste o nějakém ústavu, kde se (samozřejmě) platí, ale kde mají lidé zaručenou kvalitní péči? Až ta situace přijde, abychom byli připraveni…Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
ro
2159
24.6.06 10:11

Vydrž chvilinku, na kraji Prahy je skvělý hospic. Mámu mi tam nevzali, protože jsou přímo zaměření na ortopedické potíže a nepohyblivé pacienty. Ošetřovatelky jsou většinou jeptišky, mám to někde uložené, jdu hledat. Opravdu je tam hezky a hlavně volný režim. Ale je to trochu dražší, juknu i na ceny za měsíc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
966
24.6.06 10:12

Ro, to by bylo bezva, dík.

Makýš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
980
24.6.06 10:19

j

Ahojky, kamarádka měla babičku taky v Hospicu.Byla moc spokojená, o babi bylo vždy postaráno, v čistotě atd. navětěvovali ji každý den a když už přišel poslední den,tak jim z Hospicu volali domů,zda se nechtěj přijít ještě rozloučit. Sice to bylo na nervy,ale kamarádka je dodnes spokojená, že babi odešla v klidu a v kruhu rodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1718
24.6.06 11:39

smazáno autorkou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ro
2159
24.6.06 12:34

Takže jsem hledala, ale ty papíry s čísly různých LDN a i tohoto zařízení, tuším, že někde na Praze 9 u Újezda nad Lesy, jsem už vyhodila. Ještě si pamatuju, že sociální sestra mi hodně vřele doporučovala hospic na Praze 6 v Bubenči - ale tatáž mi doporučila prý novou LDN na Vinohradech a to byl děs, máma tam navzdory zlepšování stavu zemřela po 14ti dnech a vůbec se jí nedivím, taky bych tam chcípla.
Pak jsem si ještě vzpomněla na Bohnický a našla ti adresu: http://www.hospice.cz/…org_info.php?id=6 . ale na podzim byli naprosto plní, na lůžko se prý čeká i rok.
Ta lepší zařízení bývají placená a stojí to kolem 6-8.000 měsíčně, koukala jsem, že ty ceny jsou všude podobné - do 300 Kč za den.
Jo a ze zcela jiného zdroje jsem slyšela dost velkou chválu na LDN v rámci areálu Bulovky. Nedávno jsem šla okolo a zašla i dovnitř (přeci jen, co kdyby to s babičkou už dál nešlo) a prostředí vypadá docela přijatelně, znám tam dvě sestry a jsou to milý ženský. Ale víc podrobností nevím.
Tak snad jsem aspoň v něčem pomohla.
 Romana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
24.6.06 13:33

Makys,
nejsem si jistá ,ale nejsou ty hospice omezené diagnozou , pro lidi s infaustní probnozou ? U LDN je zase většinou problém omezení hospitalizace kolem 3 měsíců , není to zařízení pro trvalou ošetřovatelskou péči. Existují speciální domovy důchodců, které se zaměřují na imobilní pacienty, čekací doby jsou ´,ale bohužel kolem 1-2 let. Asi bych ti poradila ,aby jsi se obrátila na obvodního lékaře babi ,ten by měl mít přehled o podobných zařízeních . Zároveň budete pravděpodobně od něj potřebovat vyjátření , které se přikládá k žádosti.
Případně je dobré se zeptat na příslušném sociálním odboru , zde by měli mít přehled nejen o státních ,ale i soukromích zařízeních . Navíc u těch soukromích nesjte omezeny bydlištěm babi ,ale můžete si zažádat kamkoliv (třeba do jížních nebo středních Čech)
Apolena

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
966
24.6.06 19:40

Holky díky. My zatím babi nikam dávat nechcem, ale nevíme, jak dlouho současný stav vydrží. Děda ve svém věku může umřít - zítra nebo za 5 let… a až se to stane, babi nemůže sama zůstat. Pak ji zřejmě umístí do LDNky, ale tam ji zas nechcem nechat, proto chceme sehnat nějaké soukromé zařízení. ale jak říkám, není to akutní, jen chceme být připraveni…
A když jsme u toho, vidím, že tu máte s takto nemocnými seniory taky zkušenosti, nevíte, kde by se dala koupit nějaká přenosná vana do které by se mohla babi po:,–(it a hlavně jednoduše se do ní dostat? Do normální vany ji už totiž nedostanem. Je dost těžká a jak ji všechno bolí, tak u toho transportu děsně křičí a je to o nervy.

Makýš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
966
24.6.06 19:43

Teď jak to po sobě čtu, tak mě úplně poprve napadlo, že vlastně může umřít i babička a děda zůstat. Že to, že je o 9 let starší neznamená, že umře dříve…No nejsem já úplně blbá??? a když o tom takhle píšu, tak to taky vypadá strašně. ach jo, radši toho už nechám…

makýš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5846
24.6.06 20:00

Makýsku , měli jsme v práci zvedák do vany pro imobilní osoby, bylo to skvělé zažízení, jednoduché a bezpečné, zkusím se podívat, jestli najdu obrázky. Některé pomůcky se dají za měs. poplatek půjčit, poptej se na sociálce, navedou tě na nějaké sdružení v místě bydliště.E

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5846
24.6.06 20:15

Jsou dva typy zvedáků, ten první třeba
http://www.zdravotnipotreby.cz/…ytu-prislušenstvi_d37.html

• pokud nemáte prahy, dá se na něm prababička přivézt až do pokoje na postel; dělají ten typ všecky firmy / Sivac, Invacare, Meyra…
  • tenhle typ je spíš z/do vany a na vozík
    http://www.voziky.chrudim.cz/…dhelfer.html - tohle by mělo být plně hrazené pojišťovnou (záleží na indikační skupině), pokud to neuhradí celé, může přispět i sociálka okres. úřadu, některá nadace, nebo zprostředkovat zapůjčení

http://www.sivak.cz/…invacare.php tenhle proplácí VZP (taky záleží na indikaci)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ro
2159
24.6.06 20:25

makysku, tyhle pomůcky docela lehce najdeš na netu, firmy fungující ve zdravotnictví si potrpěj na reklamu. Horší je to s proplacením nebo přispíváním pojišťovny. Když jsem chtěla pro prababi ten výsuvný sedák na vanu, tak mi bylo řečeno, že mám prababi pořídit sprchovej kout a nebo zaplatit 7000 sama. Ovšem prababi je šikulka, i s dvěma endoprotézama se naučila do vany hupsnout sama jen za použítí toho sedáku nasazovacího. Takže pomoc potřebuje jen při vylejzání.
Jinak sprchovej kout místo koupelny ale doporučuju taky. Mámu jsem naložila na vozejk, odvezla k sousedům do sprcháče, který byl jen dlážděný (neměl vaničku) a rovnou na tom vozejku umyla. To byla od sousedů velká pomoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5846
24.6.06 20:31

Ro má s tím sprcháčem - jen vyspádovaným bez vaničky - pravdu, ten je nejjednodušší, a vozík do sprchy nebo židli pořídíš levněji. Ale na pojišťovnu a sociálku je třeba přitlačit :evil: , oni se fakt kroutí jak žížala na grilu, když mají něco proplatit, nebo to natahují tak dlouho, až už není třeba.

I na přestavbu koupelny ti můžou přiznat příspěvek (taky čekej anabázi) :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
178
24.6.06 20:34

ahoj,

posilam odkaz na tu lecebnu, co nemohla najit Ro
 http://www.lrs-chvaly.cz/

mismiska

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
25.6.06 14:08

Jak tady píše Maxík, stát přispívá na úpravu bytu pro imobilní osoby částkou až 100 000 Kč. Opět je nutné vyjádření odborného lékaře, v tomto případě nejspíše neurologa. Formuláře a bližší info , zase na sociálním odboru.
Apolena

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová