Plive maso, zeleninu - co s tím?

27305
18.1.11 11:58

Plive masozeleninu

ahoj maminky,
prcek nikdy nejedl moc dobře, potřeboval u jídla různě bavit, knížky, hračky, apod., ale u toho celkem jedl. Někdy dokonce docela rychle.
Ale asi tak 14 dnů máme velký problém s obědem, který byl předtím nejjistější jídlo (jedl s nejmenšími problémy). Všechno mi po pár lžičkách plive, domácí, kupované, s hračkama, bez, hladké, hrubé, kouskovaté… už jsem nešťastná. Tři dny zabralo, když měl na talířku kousky vařené zeleniny a tu si bral a já mezitím dávala lžičky. Teď nezabírá ani to, kousky z ruky hází na zem.
Obědvá cca tři a půl hodiny po svačině, což je 150g ovocné přesnídávky, takže prázdné bříško myslím celkem má.
Nějak mu asi přestalo chutnat nebo co. Lezou mu tři stoličky zároveň, ale skoro o nich nevíme (nebrečí, spí, nestěžuje si) a jiná jídla neplive, jen masozeleninu, o teplotu taky asi nejde, protože kaši teplou sní, ostatní jídla má vlažná až pokojová (jogurt, ovoce) a kromě toho studený oběd odmítá úplně.
Mlíko do oběda ne-e, to taky plive. Jak píšu, sní třeba třetinu, max. necelou půlku porce (jídal až 220g) a plive, plive, vyndává, vytlačuje jazykem, matle a nejí, nechce.
Máte nějaké fígle jak na něj? Zažili jste to? Nejde o to, že nemá jídlo, je to kus chlapa, ale štve mě, že nemá živiny z masa ani zeleniny, jen maličko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2803
18.1.11 12:31

Jestli má v pořádku všechny živiny a vyvážený poměr bílkovin, sacharidů a tuků, tak bych potřebovala znát váš jídelníček - od rána do večera a to nejlépe po celý týden. Koli váží, měří, co pije a kolik.

Jinak do jídla určitě nenuť ! Já to znám, když dítě nechce jíst, je to hrozný. Může to být jen období, kdy tohle odmítá. Chce to zkoušet různé obměny. Když nechce vařenou zeleninu, může jíst syrovou. Můžeš zkusit koupit skleničku třeba mrkev s králík a dát mu to, je to docela sladké… Opravdu je spoustu možností. Držím palce a pevné nervy :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27305
18.1.11 12:39
lumáťa píše:
Jestli má v pořádku všechny živiny a vyvážený poměr bílkovin, sacharidů a tuků, tak bych potřebovala znát váš jídelníček - od rána do večera a to nejlépe po celý týden. Koli váží, měří, co pije a kolik.Jinak do jídla určitě nenuť ! Já to znám, když dítě nechce jíst, je to hrozný. Může to být jen období, kdy tohle odmítá. Chce to zkoušet různé obměny. Když nechce vařenou zeleninu, může jíst syrovou. Můžeš zkusit koupit skleničku třeba mrkev s králík a dát mu to, je to docela sladké… Opravdu je spoustu možností. Držím palce a pevné nervy :mavam:

Tak jídelníček je celý týden stejný, tzn. snídaně - choceňský bílý jogurt s pár rozpuštěnýma sunarkama sušenkama, svačina 150g ovocné přesnídávky nebo 100g plus malá mandarinka, kousek banánu. Oběd různé druhy zeleniny, maso (králík,hovězí) a brambory. Případně plus lžíce těstovin nebo pohanky. Někdy po obědě mandarinku nebo kiwi jako zákusek. Odpoledne 5× týdně bezkůrkový krajíc chleba s máslem a plátkem sýra nebo pomazánkou z vajíčka, nebo často s pažitkou nebo syrovým pórkem, to mu jede. 2× týdně obměním na ovocný jogurt nebo tvaroh s jogurtem (přímo výrobek od od Madety). Večeře 200g mléčné instant kaše. V noci 170 ml UM. Přes den cca 650 ml čisté vody. Mezi jídly nic, max. dvě tři kukuřičné křupky a to ne každý den.
Jo a váží ve 14 měsících 13 kilo a měří nevím, na roce měl 84 cm.

PS: A zrovna toho kupovaného zeleninokrálíka jsem mimo jiné taky zkoušela a nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4649
18.1.11 12:46

Ahoj,

já myslím, že v tom budou asi ty zuby. Vojta mi to dělá od jara co mu začaly růst první zuby. Má období, kdy jí hezky a pak třeba 2 týdny odmítá obědy. Většinou jsou to taky jenom obědy co nechce jíst. Je to na palici, vždycky když se to spravilo tak jsem si říkala jo už zese jí už to bude dobré a prd. za chvíli zase obědy nechtěl. Kdysi jsem dokonce už počítala kolik sní lžiček. Tak jsem Tě asi nepotěšila. U nás je teď období kdy jí a už mu chybí jenom 3 zuby, tak snad to bude brzo za náma. A přestože jsem měla občas pocit, že skoro nic nesnědl, tak přibírá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27305
18.1.11 13:00

No tak dneska jsme na navsteve u tchyne, krmila ona a obed jsme mu lehce osolili, snědl všechno… ale solit mu každý oběd… :roll: ach jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
18.1.11 13:10

Jídelníček se zdá být v pořádku. Jestli můžeš, prohoď bílý jogurt na odpolední svačinku a dopoledne víc ovoce - důležité pro trávení a lepší vstřebávání vitamínů. K snídani mlíčko, když ho bude pít, chleba a rohlíky s pomazánkama, jak děláš. Zkus pomazánku z tvarohu a sardinek. Zkoušej k tomu podávat zeleninu, dělat z ní různé barevné tvary a zvířátka.

Pokud tvůj prcek dobře prospívá, nevidím důvod se znepokojovat. Má prostě období, že masozel. oběd nejí. Ono se to brzy upraví, neboj :-D

Dítě od jednoho roka roste pomaleji, mění se proporcionalita těla, ubývá tělesný tuk a přibývá svalovina. Dítě vyroste cca 4-6 cm za rok, váhové přírůstky jsou přibližně 2-3 kg/rok.

Jestli tě to vyloženě trápí, můžeš si spráně živiny pro tvého prcka spočítat:

Dítě od 1-2let

Energie: 92,00 kcal/kg/den
Sacharidy: 13,20 g/kg/den
Tuky: 3,30 g/kg/den
Bílkoviny: 3,00 g/kg/den

A ještě uvádím příklad jídelníčku.

Příklad jídelníčku pro dítě 1-2roky:
Snídaně:
rohlík 50 g, sýr žervé 50 g, máslo 5 g
pokračovací mléko pro batolata 150 ml (u dětí nad 3 roky nahradit mlékem kravským polotučným)

Dopolední svačina:
jablka 30 g, pomeranče 50 g, banán 30 g

Oběd:
kuřecí vývar 100 ml s mrkví 5g a „kápáním“ (vejce + mouka hladká pšeničná - 20 g)
kuře 50 g, těstoviny 70 g, kečup 10 g, olej stolní 10 ml, rajčata 30 g
sýr eidam (50 % s., 30 % tuk) 10 g

Odpolední svačina:
tvarohová pomazánka s banány 80 g + 10 g piškoty dětské

Večeře:
zeleninová směs 70 g, rýže 50 g, máslo 10 g

Druhá večere:
pokračovací mléko pro batolata 200 ml (u dětí do 3let)

Bez časového rozlišení: džus pomerančový 100 ml (ředit 1:2 neperlivou kojeneckou vodou), banán

Nutriční hodnoty (u 12,5 kg dítěte)

Energie: 1135 kcal (1150 kcal)
Bílkoviny: 39,58 g (37,5 g)
Tuky: 45,99 g (41,3 g)
Sacharidy: 137,4 g (165 g)
Cholesterol: 181,4 mg
Vláknina: 9,86 g
Tekutiny: 937,3 ml

Jo a pozor, u hyperaktivních dětí je to jinak !

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
18.1.11 13:13
MaryClementine píše:
No tak dneska jsme na navsteve u tchyne, krmila ona a obed jsme mu lehce osolili, snědl všechno… ale solit mu každý oběd… :roll: ach jo.

Přikláním se k tomu, nesolit do dvou let. Je to kvůli vyššímu tlaku, také je to velká zátěž na ledviny..atd. Když dítě sůl nepozná, tak mu nechybí :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3200
18.1.11 13:20

Ahoj,taky trochu bojujeme s jídlem,hlavně nechce snídat a nechce nic na chleba,možná je to doopravdy zubama.Malému oběd trochu solím,do roka jsem nesolila a ted jen lehoučce,myslím že je dobré at si zvyká,stejně pak bude normálně solit,protože nesolené jídlo se nedá :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
164
18.1.11 13:31

Ahoj, my tedy výrazné potíže s papáním nemáme. Mám roční holčičku, které dávám cca 1× týdně k obědu těstoviny se sýrovou omáčkou (vyrobenou z pokrač. kojenecké výživy nebo plnotučného mléka/bešamel a tvrdého sýra) a zeleninou (mrkev, brokolice, květák. Nebo jsem zkoušela udělat i koprovku jen zahuštěnou žloutkem a trochou řeckého jogurtu s bramborem. Celkem malé tyhle mlíčný omáčky jedou. To uvádím jen jako alternativu. Jinak se shoduju s tím co již někdo uváděl - nenutit. Jeden dva tři dny dítěti bez oběda neuškodí, tím spíš, když ostatní svačinky spapá v pohodě. :-) Jo a k tomu hraní u oběda, snažila jsem se to odbourat (zpočátku nám to pomáhalo) Teď malá jakž takž vydrží když jí zpívám. Hodně se jí taky líbí, když dělá to co já, proto se snažím, abychom jedly společně, utíraly si navzájem pusu apod. Až budou prckové zaměstnaní příborem bude to lepší - těším se na to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
18.1.11 14:13
kecačka píše:
Ahoj,taky trochu bojujeme s jídlem,hlavně nechce snídat a nechce nic na chleba,možná je to doopravdy zubama.Malému oběd trochu solím,do roka jsem nesolila a ted jen lehoučce,myslím že je dobré at si zvyká,stejně pak bude normálně solit,protože nesolené jídlo se nedá :poblion:

Není to pravda, co píšeš, že nesolené jídlo se nedá. Sůl je jen o zvyku. Když dítě sůl nepozná, nechybí mu a jídla mu chutnají. Jak jednou, dvakrát osolíš, už to jinak chtít nebude :-( Nesolit co nejdéle !!!!!!!!!! Jak jsem psala, ideálně do dvou let. A pak solit opravdu jen málo. Zbytečným solením se zatěžují ledviny, které ještě nejsou zralé, zatěžuje kardiovaskulární systém a zbytečně se děti zvykají na slanou chuť, která se s vyšším věkem zvyšuje :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3200
18.1.11 14:32

Já mu to solím jen doopravdy malinko,většinu jídel jí to co my a tak je to trošku solené,neumím si představit vařit do dvou let ještě extra zvlášt jen proto,že to nesmím osolit? 8-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1371
25.1.11 00:23

:-D Cíjo, to jsi od Lumáti dostala „lekci“, což? :mrgreen:
Nic ve zlým …

Já tohle zažila - vše kromě masozel jedl dobře a jakoukoliv masozel odmítal. Pomohlo na pár dní dávat masozel dopoledne místo svačiny (ovoce) a ovoce dát až pak v poledne. Nevim proč, ale to tu masozel dopoledne normálně snědl … v poledne ani za boha. Asi po 5 dnech jsem to zkusila obrátit zpátky a už to zase jelo postaru dobře.

P.S.: nedavno jsem na ČRo 2 poslouchala nějaký pořad, kde uváděli, že podle výzkumu člověk vstřebává nejvíc vápníku z jídla ve večerních a nočních hodinách, takže se mléčnou dávku doporučuje dávat spíš odpoledne a večer než ráno a dopoledne. Dávám bílou Choceň odpoledne (v 16:30). Dopoledne jen ovoce případně ovoce s žervé („čerstvý krémový sýr žervé“ od KROMILK Kroměříž, baleno v alu-papíru-kostičce, narozdíl od Lučin a Gervais nemá želatiny, sůl, zahušťovadla …).
:mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27305
25.1.11 11:44

No jo :-)
Teďka je to zas střídavě oblačno, ale člověk neví dne ani hodiny, co snědl včera, dneska plive a obráceně. Teďka zkouším vařit ty různý mražený mixy, ne jen jeden dva druhy zeleniny, maso, brambory, ale třeba od Mochovské Letní mix, Baby mix, Fitness mix a já nevím, co ještě. Plus brambory a maso. Mixované, ale ne úplně do hladka. Je to trochu lepší, ale někdy plive aj to. Jeden den tak řval, sotva viděl židli, že jsem ho krmila na zemi mezi hrncema a vařečkama, se kterýma si hrál. Pohodové krmení :-D Ale samozřejmě to nebudu dělat, aby si zvykl takhle jíst, ani náhodou… to už bylo ale čiré zoufalství (a já nejsem ten typ, co řekne, nechceš, odnesu to, další za tři hodiny. To nezvládám). Dneska bude poprvé k obědu batolecí svíčková, tak mám nerva už teď :-(

Jo a dopo by oběd nezvládl, viz diskuse o převedení na jeden spánek, kam jsi taky psala, je už tak unavenej, že velkej oběd by nedal… jsem ráda za 150 g ovocné přesnídávky před spaním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí