Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Chtěla bych poprosit zkušené kojící maminky o radu. Rodila jsem cca před dvěmi týdny císařem. Malá byla přiložená k prsu pozdě, až po 3 hodinách a následující den jsem ji měla na kojení jen 3×, takže možná i díky tomu se mi laktace nerozjela úplně. Mlíko se mi začalo trochu tvořit 3 dny po porodu, ale protože v té době už malá řvala hlady a nebylo jí co dát, dali jí v porodnici příkrm.
Teď jsem doma, kojení se rozjelo trochu více, ale pořád to zdaleka nestačí. Malá měla porodní váhu 2870g a při propuštění z porodnice měla 2550g. Shodila poměrně hodně a díky této nízké váze ji má dětská doktorka více sledovat.
Teď abych se dostala k jádru věci – mám doma váhu a před a po každém kojení vážím. Malá vypije 30-45ml během jednoho kojení (z obou prsou – cca za 30 minut celkem) a zbytek dokrmuju. Podle váhy by měla vypít zhruba 70-75ml za jedno krmení (kojím po třech hodinách), což vypije (do tohoto množství jí dám příkrm). Doktorka po mě teda chtěla, protože málo přibírá, abych jí dávala celkem 90ml, ale tolik do ní nedostanu. Chtěla bych poradit, jak dosáhnout toho, abych odbourala UM? Je možné, aby se mi mlíko začalo tvořit tolik, abych plně kojila? Bojím se sama od sebe UM odbourat, aby dost přibírala. Za poslední dva dny tedy přibrala tak, že doktorka byla spokojená, ale za předchozí týden měla malý přírůstek. Ještě tak 1×-2× denně odstříkávám (odstříkám jen cca 50-60ml). Dokrmuju stříkačkou. Tvorba mléka se mi trochu zvyšuje (ještě před pár dny při kojení vypila tak 20-25ml a odstříkala jsem také méně).
Prosím o radu, jak dosáhnou plného kojení. Piju kojící čaje, vodu, dneska jsem si poprvé vzala homeopatika na podporu laktace. Bohužel mám jen ruční odsávačku se kterou více než 2× za den odsávání nezvládnu. Pomohla by elektrická a častější odsávání? Děkuji moc za rady.
Ahoj. Taky jsem rodila císařem. Narodil se v 15,30 a první přiložení proběhlo až další den. Pro ten den to bylo i přiložení poslední. Až další den mi ho začali nosit na kojení. Jenže malý byl hladoveček a hezky mě roztáhal. I přesto ho v porodnici přikrmovali celou dobu. Na konci se mi tak nalili prsa, že se přestal chytat. A já jsem šla z porodnice z odsávačkou a stříkačkou. No nedala jsem se a doma nic jiného než moje mléko nedostal. Ze začátku se sem tam chytil a nebo to dostal ve stříkačce. Krabici s příkrmem jsme v jeho půl roce prodala.
Takže moje rada je: zkus nedávat příkrm vůbec. Prostě ať se napije kolik má hlad a dát pak další dávku jak si řekne. Rozhodně kojit v noci, to se laktace podporuje nejvíc. Prostě tvorba mléka reaguje na potřeby dítěte. Když ho dokrmíš, řekne si o další dávku později a tvoje tělo má pocit, že tvorba mléka stačí.
Na druhou stranu musíš zvážit, jestli ti to stojí za to. Já chtěla kojit moc a vybojovala jsem si to. Kamarádka byla ze řvoucího dítěte tak hotová, že se jí ulevilo, když mu dala flašku.
Ahoj, podle me se snazis a delas toho dost. Co bych vsak delala na tvem miste ja, ze bych se snazila odstrikat po kazdem kojeni. I kdyz by to ze zacatku moc neslo, tak alespon par kapek. Po kojeni to jde trochu lepe nez mezi, protoze prsa jsou tak jako rozjeta. Tim, ze po kojeni odstrikas davas telu signal, ze je potreba vetsi davka mleka, telo by po par dnech tudiz melo zareagovat a dodat vetsi porci.
Kojila bych jak si dite rekne, nedodrzovala bych striktne 3 hodiny (i kdyz bych to asi brala jako dobu maximalni, kdyz se snazis rozkojit). Klidne bych mimco v tomhle pripade nechala zuzlat prso, kazda stimulace navic dobra.
Jo a elektrickou odsavackou jsem toho vytahla vic a vyhovovala mi mnohem vic nez rucni, ale je to asi individualni, nekdo zase spis chvali rucni (pro me to byl spis mucici nastroj).
Vim, ze jsi chtela nazor uspesnych kojcich matek, nicmene dovolim si prispet. Malyho jsem zvladla kojit a dokrmovat MM do 7,5 mesicu.
Proc bys nezvladla s rucni odsavackou odsavat po kazdem kojeni? Dle meho nazoru je to pro tebe zaklad pro zvyseni tvorby mleka. Po kazdem kojeni odsat obe prsa do prazdna. Jak to udelas, to uz je jina vec. Snazit se casove to zvladnout tak, abys mela aspon 2hod. od odsati do dalsiho kojeni.
90ml bych ji take necpala, na to mi prijde opravdu malicka. Nicmene bych se snazila „narvat“ do ni maximum. Tim se ji roztahne zaludek a bude mit vetsi potrebu a lepe te stimulovat. Pokud na ten dokrm nebudes mit komplet MM (ktre se ti urcite zvysi odsavanim + vsemi metodami, co uz praktikujes), tak bez vahani zatim davej UM. Opravdu se to piti bude zkepsovat i s tim, jak bude silit malicka.
Dvoudenni prirustek bych vubec nebrala jako smerodatny. Staci, kdyz se min vycura nebo nevykadi. Zamer se na to, kolik vypije. Prirustkem se zatim nestresuj. Resila bych to az po mesicnim vyhodnoceni prospivani.
Docela rychla metoda dokrmovani je sondickou (hadicka pro nedonosene deti) po prste. Koupi se ve zdravotnich potrebach (ten nejmensi prumer), muzes je i parkrat sterilizovat po vyplachnuti vodou. Prilozi se na ukazovak, druhy konec do lahvicky s mlekem a tim ukazovakem se tlaci na patro, tim se stimuluje saci bod.
Pokud mlada nebude linejsi, jako muj syn, po nejake dobe takoveho obetovani bude pit vic a vic. Pokud se zaroven zvysi nebo aspon udrzi laktace, za chvili odbourate UM.
Moc drzim palce!
P. S. jeste ji zkus davat odrihnout v prubehu kojeni, treba mezi stridanim prsou. Vzduchova bublina se vytlaci ven a uvolni misto pro dalsi mleko.
Vzhledem k jeji nizsi vaze a tim padem i mensi sile a take tomu casu 10min.=10ml bych to zatim na ni moc nenechavala.
Mluvim ale pouze ze sve zkusenosti. Ja zas lituji, ze jsem prisla „jak na to“ az v 8 tydnech malyho… Kdyby napoveda prisla driv a z porodky nas nepustili po 6 dnech na 25ml davkach, tak vse mohlo dopadnout jinak a ruzoveji.
Zase by nebylo od veci poslechnout holky a 1-2 dny to zkusit tak, ze male nedas UM, ale budes prikladat dle potreby. Pokud ty svoje davky bude pit po 1,5-2 hodkach, tak te hezky nastimuluje, za par dni to potece lip a vyresi se vse samo. Proste nabizet porad, ale bude vetsi opruz s vazenim… nicmene vazit, abys zjistila, jestli za den vypije celkem co ma.
Uvař si ráno velkou konev melty(ne caro, ale pravou meltu) a vždy 10min. před kojením vypij hrnek horké melty. Můžeš i kojící čaj, ale s jestřebinou:http://www.leros.cz/…estrabinou-2, http://www.fajnlekarna.cz/…o-bylin.html - tento je lepší a účinnější. Melta i čaj podporují tvorbu MM a když to piješ před kojením horké, tak prohřeješ tělo a lépe se uvolní spouštěcí reflex a také se lépe tvoří MM přímo u kojení(něco se tvoří do zásoby, něco přímo při kojení).
Nakoj z obou prsou, po kojení odsávačkou (já jsem měla manuální od medely - dvoufázovou, stačila mi) ještě odsávej každé prso cca 8-10min - i když nic neteče, ale je třeba prsa stimulovat. Kdyby tě to třeba po 5minutách odsávání naprázdno bolelo, tak se netrap, ale když vydržíš, bude to fajn ![]()
Další kojení začínej u toho prsu, kterým jsi předchozí kojení končila.
Homeopatika jsou dobrá, taky jsem je užívala: ricinus comunis CH5 - 3×denně cucat 5kuliček - potom půl hod. nic nepít ani nejíst. Využívat jednu flaštičku - vyjde asi na 4dny a potom dát asi tři dny pauzu. když se užívají vkuse, tak můžou zastavovat laktaci.
Bylo by lepší zkusit kojit co 2hodiny nebo i co dvě hodiny - laktace se tím navýší ale toho dokrmu potom nemůžeš dát tolik, jako u kojení co tři hod., ptž malá by se ti po dvou hodinách nepřisála. V rámci zvýšení laktace to zkus udělat tak, aby jsi kojila co dvě hodiny nebo aspoň co 2,5h.
Předpokládám, že kojíš i v noci, aby malá přibírala… bylo by dobré i po kojení v noci podpořit laktaci odsávačkou, ale určitě se chceš i vyspat, tak odsávej třeba jen po prvním kojení a to druhé už ne, ať se i vyspíš ![]()
No, budou to velké ceremonie, jestli budeš dělat všechno to, co ti tady píšu
, ale já jsem se takto rozkojila - dělala jsem to do 3,5měsíce, ptž když jsem přestala používat odsávačku a všechny ty pomocné věci, tak se mi mléko ztrácelo, po tom třetím měsíci jsem postupně polevovala, až jsem zůstala jen u kojení a kojila jsem dva roky a tři měsíce
U nás byl problém i s velmi silnou žloutenkou - malá u kojení usínala, takže málo sála, tak se dělalo málo MM, ale jestli ti malá pěkně pije a ty vytrváš, máš šanci, že se plně rozkojíš ![]()
Pokud nemáš během dne nic neodkladného a malá se ti pěkně přisává, sedni si na gauč, zapni telku a koj
S trochou nadsázky jsem takhle strávila cca první dva měsíce mladších dvou dětí (u prvního jsem všechno moc řešila, navíc malý měl reflux, takže kojení šlo do kopru, ale o to jsem u dalších dětí byla zarputilejší
)A s tím sledováním přírůstků to taky nehroť, pokud je malá spokojená a normálně čůrá i kadí - akorát se zbytečně stresuješ ![]()
@omites pod tohle se podepisuji - plně souhlasím - když se nedává dokrm vůbec, tak dítě sice pije třeba co hodinu, ale rozhodující je to, kolik vypije za CELÝ DEN a ne za jedno kojení. Ty dávky za celý den sečteš a vydělíš tak, jako by pila co tři hodiny a uvidíš, kolik toho bylo na jedno kojení.
Upozorňuji, že tohle jsem vymyslela svým selským rozumem
(kdyby někdo chtěl psát, že to špatně počítám) ![]()
Miminko od @Zuzka2012 je moc malinké, tak bych možná trochu dokrmu raději dávala, ať brzy zesílí, ale rozhodně ne v plné dávce, aby právě potom brzy chtěla další kojení a přisála se - najezená se po dvou hodinách nepřisaje ![]()
@3HE jo ty homeo jsem používla při laktační krizi. Nevím, jestli to byl placebo efekt, ale mě to dost pomohlo. Jednou byla fakt krizovka, to měl 3 měsíce. To ho nosil i manžel, jenom aby se mi trochu udělalo mléko a já přiložila až po hodině od minulého kojení.
@daaaja píše:
Pokud nemáš během dne nic neodkladného a malá se ti pěkně přisává, sedni si na gauč, zapni telku a kojS trochou nadsázky jsem takhle strávila cca první dva měsíce mladších dvou dětí (u prvního jsem všechno moc řešila, navíc malý měl reflux, takže kojení šlo do kopru, ale o to jsem u dalších dětí byla zarputilejší
)A s tím sledováním přírůstků to taky nehroť, pokud je malá spokojená a normálně čůrá i kadí - akorát se zbytečně stresuješ
Já jsem se řídila tím, jestli je malá spokojená a nepláče… Dr. pořád říkal, že málo přibírá, že mám dávat UM, ale ona nevypadala hladově, ani nebyla nespokojená, tak jsem si jela podle svého a jen jsem kojila - kdybych Dr. poslechla, tak kojím 14dní ![]()
@omites Mě homeopatika taky hodně pomohla - do té doby než jsem je začala užívat jsem měla pocit, že bojuji marně, ale po nich jsem cítila, že se to o hodně zlepšilo ![]()
@3HE ve svém okolí jsem viděla, že jak najeli na UM, tak šlo celé kojení postupně do kopru.
Na druhou stranu chápu, že pro psychickou pohodu maminky a celkový stav dítěte je někdy přechod na UM vhodnější než nějaká laktační psychóza.
Ahoj, nečetla jsem příspěvky, tak možná už to někdo psal.. ale taky jsem po sekci, malý nejdřív taky dost hubnul, neuměl tahat, tak jsem nejdřív taky vždycky večer trošku dokrmovala, protože už jsem neměla mlíčko, ale pak už jsem nemusela, ale přikládala jsem několik dní každou hodinu a dávala jsem z obou a pak jsem buď zkoušela ještě odstříkat (i když nebylo co) a nebo nechala chvíli běžet odsávačku, vůbec jsem nevážila a neřešila kolik sbaštil (ta šílenost s vážením mi stačila z porodnice), nabíral hezky a já se rozkojila ![]()
@omites No já jsem to taky u svých kámošek viděla, že jak dali Um v dokrmu, tak stačilo pár dní a s kojením byl konec,,, proto jsem neposlechla doktora a kojila jsem si podle sebe - laktační mi poradila, že můžu kojit i co hodinu, že právě není důležité kolik se vypije za jedno kojení, ale za celý den, tak to mě krásně uklidnilo a utvrdilo, že jsem se rozhodla dobře.
Někdo třeba říkal, že být v mojí kůži, tak nedělá tři měsíce takové cavyky a dá dávno UM, ale já jsem CHTĚLA kojit a věřila jsem, že to dokážu ![]()
A povedlo se a jsem ráda ![]()
Ale taky chápu, když to někdo vzdá a neodsuzuji to ![]()
Ahoj, ptáš se zkušenějších maminek, nikoliv LP, tak nevím, zda mám zasahovat (hlavně teda na LP teprve studuju
).
Ve zkratce:
1. Vyprdnout se na doktorku. (Proč by Tě mělo zajímat, jestli je doktorka spokojená???)
2. Vyprdnout se na vážení.
3. Být sama schopná poznat, kdy malá skutečně pije mléko a zda je správně přiložená.
4. Na rozjetí laktace je v nejideálnějším případě kontakt kůže na kůži s miminkem 24 hodin denně. Nebo prostě aspoň tak často, jak to půjde ![]()
5. Z toho plynoucí kojení na požádání - vždy když miminko projeví zájem.
6. Dále zkoušet odstříkávat.
7. Podpora laktace bylinkami pískavice řecké seno a benedikt lékařský.
8. Je-li opravdu třeba dokrm, dokrmovat ideálně odstříkaným MM, není-li k dispozici, laktační pomůckou dokrmovat po nakojení z obou prsů opravdu jen v nevyhnutelném případě UM, ale nechat miminko vypít jen tolik, kolik samo potřebuje. Rozhodně ne žádné množství podle tabulek.
9. Nedokrmovat jinak než přes laktační pomůcku nebo z kalíšku. Stříkačka kazí přisátí na prsu, malá se může přestat přisávat a pak se to dost hloupě přeučuje.
10. Ideálně vyhledat LP, ať se vším pomůže, ukáže… CHceš-li, tak napiš do soukromých zpráv, co budu vědět, poradím, ale to zkontrolování přisátí a sání mléka je nejdůležitější bod a jde to udělat jen osobně.
Držím palce, ať se vám podaří kojení rozjet. Na doktorku se fakt vyprdni. My kvůli té naší málem taky o mlíko přišly. Proto jsem se o kojení začala zajímat víc.
Kojení zdar! ![]()