Zkušenější maminky - kojím dobře?

8679
19.10.12 10:34

Zkušenější maminky poraďte!

Potřebuji poradit, jsem poprvé maminkou a kojení je pro mě prvořadé. A bohužel nám to moc nejde. Psala jsem si dotaz i na prověřené weby o kojení, nicméně mi odpověď nepřišla. Zkusím to tady. A prosím vás, zkušené několikanásobné mamky, poraďte.
Mám měsíční dceru, po těžkém porodu se nakonec narodila císařským řezem, kojení se nerozběhlo, jak mělo. Už v porodnici jsme dokrmovali 30 ml Nutrilon.
Doma v tom pokračuji. Malá prospívá, přibírá, zatím ze 2 kontrol, asi 200 g týdně. Chci odstranit UM, nepoznám jak, kdy jestli vůbec?

naše kojení:

V noci se budí co dvě hodiny, i hodinu, kojím jí z 1 prsu 20 nebo 10 minut a usne. Dříve jsem dávala UM i v noci, dnes ne, nechce víc. USNE. Vzbudí se v 1, v půl 3,ve čtvrt na 5, v půl 7, pak v 8 jí kojím už z obou a nabízím UM dá si 30ml ale je vzhůru, vrtí se má prdíky, nebo jen tak kouká. Sama v postýlce mi neusne. Za hodinu po kojení+um chce prso a u něj usíná…saje 5 min, probudí se a zase 5 min. Přes den jí dávám i 60 ml ke kojení, někdy vypije někdy ne. Nejvíc a nejlépe spí venku v kočárku na procházce, kdy vyrážíme těsně po jídle. vydrží i 4 hod. Pak kojím+um, pak moc nespí, pak koupeme, kojení+um, kolem 7 hod. pravidelně silný prdíky, pak usne třeba v 8 a spí do 23 a pak zase nanovo.

Vychází mi denně kojím 8-10× + 4× UM (30ml, 60,60,60ml) někdy mi ale vypije jen 10 ml, Tomu nerozumím. Jako bych měla mlíka nepravidelně hodně nebo málo?

jak mám odstranit UM?
jak poznám, že jí kojení stačí? a nedávat jí UM?
pravidlem bývá, že po kojení+um je „vytuhlá“ nevrtí se, nechá se odkrknout a jen tak kouká do blba než usne…nebo přijdou větry.

Odstříkávat jsem zkoušela a za 10 min asi 20 ml. Moc mi to neteklo.
po delší době(4hod.) mám protelký flek mlíka na triku od bradavky, většinou na levém prsu, znamená to, že mám dost mléka? :?:
prsa mi netvrdnou, jen jsou horká.
piju fenykl. čaj, kojící čaje, vodu

Dělám to správně? Poradte jak to zmáknout. :?:
Jak poznám, že pije zadní mlíko a ne jen to přední na žízeň? :?:

Jsem ve fázi, že si chci domů pozvat laktační poradkyni. Nejdřív to ještě zkusím tady.

je to hodně osobní dotaz, děkuju za pročtení a případnérady. upřímně, jsem zoufalá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3743
19.10.12 10:39

Moje sestra přijela z porodnice s příkrmy, ale rozhodla se plně kojit a podařilo se. Několik dní jen kojila třeba i po hodině. Týden nedělala nic jiného než kojila a přebalovala.
Malá měla v tu dobu 6 týdnů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
19.10.12 10:49

A jak se chová po nakojení? Brečí, hledá, kroutí se? Nebo je spokojená? Dudlík používáš? Ten dokrm dáváš z flašky nebo nějak alternativně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
19.10.12 10:52

Odbourala bych dokrm s tím, že pár dnů bude nalepená na prsu furt, což nevadí, prospívá, tak hlady neumře. Bude chvilku nespokojená, tak jako bývají děti při růstových spurtech, je to normální a přorozené, pak by se měla laktace sama zvednout zvýšenou poptávkou. Pokud by nespokojenost trvala déle jak týden, tak bych se smířila s dokrmem.
Prohmatávání prsou, odstříkávání, nic z toho nemá naprosto žádnou vypovídající hodnotu o množství mléka!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25182
19.10.12 10:52

Já jsem kojila i 15× denně třeba po 1,5 hodině. Většinou jsem kojila z obou prsů 5minut jedno 5 minut druhé

Syna jsem kojila 9 měsíců, dceru 3 roky.

Jak poznáš, že máš dost mléka? Já před a po kojení vážila. Jen tak jsem měla přehled, kolik dítě vypilo. Už tak jsme to praktikovali v porodnici, dr. chtěla vědět kolik dítě vytáhlo. Taky dostatek počůraných plínek ti řekne, jak moc je dítě napité.

Většinou po těch 15 min kojení je dítě nasycené, pak si spíš hraje s prsem.

Nepíšeš jestli má malá dudlíka. Protože dcera třeba vyžadovala pořád prso, aby mohla dudlat. Nakonec se dudlíkem po kojení zabavila a usla. Jen byl problém najít ten „pravý“ dudlík.

Jak zvýšit tvorbu mléka? Kojit hlavně v noci, hodně pít, pít čaje na kojení, meltu, pít ananasový džus. Je i nějaké homeo na kojení, ale to neznám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4151
19.10.12 10:56

Ja bych jen kojila, treba po hodine. chce to hodne pit. pokud mas mliko a budes miminko casto prikladat, tvoje telo by melo poznat, kolik mleka je potreba vyrobit a tim prikrmen UM to jenom mates, mysli si ze je potreba min. mozna budes par dni jen kojit a chovat malou, ale myslim ze by se to mohlo podarit. ja jsem taky chtela kojit, rodila jsem cisarem 30+4 a 6 tydnu jsem musela odsavat a davali jsme to male injekcni strikackou pres sondu, zacala normalne pit ve 36 tydnu. nechtelo se mi michat UM a porad sterilovat lahve :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1716
19.10.12 10:57

Ahoj, nejsem sice zkušená maminka, ale zase to mám v čerstvé paměti:) My jse z porodnice odcházely s doporučením 5×50 ml dokrm + zkouset kojit. Já jsem se na UM úplně vybodla a jen kojila a kojila a kojila. Malá měla žloutenku, takže jsem musela budit cca po dvou hod. Pro jistotu jsem si ji vážila, abych věděla, že přibírá. No a během tak týdne už to bylo úplně v pohodě a zatím plně kojím (3 měs.). Takže já si myslím, že pokud máš mlíčka obstojně - což máš podle množství UM, tak se to prostě jen musí přizpůsobit miminku.
Jinak podle mě flek na tričku nemusí znamenat hodně mléka, to je jen spouštěcí reflex a znamená to, že tam mléko je.
Takže já bych zkusila toho UM dávat míň a míň. Třeba ne 60ml, ale po 30ti a postupně ubírat a ona si to bude docucávat z prsa.
A jinak k tomu, že spapá různé množství, to je podle mě normální. Já když jsem malou převažovala, tak vypila jednou 60, jednou 80, jednou 120…prostě podle toho, jak má hlad.
A to, že pije pouze přední mléko poznáš z nazelenalé stoličky. Ale to by musela být u prsa třeba jen dvě, tři min…poku vydrží déle, měla by se k zadnímu dostat.
A buď v klídku, já bych řekla, že se rozkojíš v pohodě z toho, co popisuješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
19.10.12 10:59

Taky bych prostě to UM vynechala a uvidíš :nevim: pár dnů bude chtít kojit furt a pak by se to mělo ustálit - plus jste ještě v šestinedělí, takže stejně ta koordinace poptávka/nabídka ještě úplně nefunguje, pokud to ještě budeš plést dokrmováním UM, tak pak se může kojení pokazit už úplně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8679
19.10.12 11:05

@ivuska.h Ono je to těžký, v noci usne. Přes den, většinou dopoledne kojím 5 minut a usne, pak se probere a hledá prso a takhle třeba hodinu. Neusne. Dodržuju interval 3 hodin od podání Nutrilonu. Mezitím jí kojím i hodinu a půl ale z toho saje 20 minut? 30 minut? Nutrilon podávám lahvičkou Avent. Nicméně někdy nevypije 30ml, jen 10ml… a pak odmítá. Když přijedeme z procházky, pláče hlady, saje hodně 10 + 10 minut pak jí odstavím a udělám UM. A to chce ještě, strká si ruce do pusinky, a vrtí hlavičkou s otevřenou pusou. Dudlík nechce :think:
Je to jak začarovaný kruh.
:roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2159
19.10.12 11:11

Ahoj, ja mela take problemy s kojenim a nemohu rict, ze se to srovnalo… ale snazila jsem se a zkusila ledacos nakonec jsem skoncila pouze u odstrikavani. U nas byl, ale hlavni problem, ze prdous nechtel prso. Tak snad par poznatku, treba ti pomohou.

Prdky jsou na nic ty bych asi resila prvotne, protoze je mozna vzhuru z toho. U nas zabiral baby calm (jedine kapky, co pomohly ze vsech, co jsem zkousela, ale je to o zkouseni :-() a pak jsem tez pouzivala probiotika nejlepsi zkusenost s drahyma, ale fakt dobryma nazev je GAIA… bacha uchovavat v lednici. Taky by se nemely mixovat mlika myslim tim cerstve a natravene… takze rozestupy minimalne dve a pul hodky… tim si myslim, ze mohou byt prdky taky… ja jsem pres den drzela tri hodky a v noci jsme se dostali na jednu pauzu, ktera byla cca sest hodin… Byl to ten prvni spanek po koupani a jidle… decka jsou dle meho unavena a prdky se vetsinou uvolni koupanim a maji nejtvrdsi spanek.

predni a zadni mleko… mela by ses dopracovat ke kojeni vzdy z jednoho prsa… tim se zajistuje to zadni.

Kolik vypije zkontrolujes idealne pres vazeni, lze si zapujcit - na strankach medela jsou odkazy na zapujcni mista, ja mela odtamtud odsavacku.

S tim odstrikavanim… matky vetsinou odsaji mene, nez vytahne dite… mlika mas podle toho, jak decko maka a jak casto… ale neprehanet fakt drzet rozestupy. Jinak mleko se Ti take nejvic tvori v noci… kdyz jsi v klidu… mas nejaky hormon…

Z toho, co pises ses pekne nestastna zkus si stanovit nejaky plan… jak to budes resit a hlavne postupne vylucuj, co je a neni problem problem.

Ja osobne:
1. ty prdky a rozestupy
2.+ bych overila, zda nema problem s nutrilonem, jsou i nejake antikolikova mleka.
3. Navecer bych s mimcem cvicila, zadny velky spani venku, kdyz tam tak dobre chrni - udelat doma teplo, oblect jen do trica bez pleny a at kope, pak vykoupat a nakrmit a poradny spanek nocni
4. Kdyz umele tak spis vecerni, to mas nejmene mleka, urcite ne v noci a a rano… tam mas dost ty, i kdyz spis mas dost mleka, kdyz Ti tece
5. Nestrkat hned prso, kdyz mrnous zabreci, to je podle me cesta do blazince :pankac:… casem poznas presne, co je hladovy plac…

Tak asi tak a sorry, ze zmatene a hlavne se hod do klidu… ostatni me zabijou, ale kojeni neni nejdulezitejsi na svete spis matka, co je v pohode a z toho pak mimous :kytka:

:kytka:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8679
19.10.12 11:14

Jinak máme tak 8 počůraných plen denně
1× stolici

a často ublinkává i moje mléko i um :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8679
19.10.12 11:15

@Gladys :) trošku se toho bojím, aby nebyla hladová, co když se mi to mlíko prostě netvoří tolik???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25182
19.10.12 11:15

Tak to je dobrý 8 plínek. Stolice při kojení ani být nemusí. Dítko je takovej průtokový ohřívač.

A ublinknutí je myslím taky v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8679
19.10.12 11:18

@Mava jo možná máme špatného dudlíka..nechce ho. právě jí ho zkouším dát, když je po kojení a hledá prso…vyplivne ho
5 minut? to je krásný

nechci to vzdát, myslím si, že přikládám dobře a že saje i polyká jak má

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4961
19.10.12 11:19

Tak miminko normálně ublinkává, když je přejezený, džbáneček přeteče :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Poraď se s laktační sestrou, pokud máš pochybnosti, normálně zajdi do porodky. U nás ve skupině je laktační poradkyně Lili5,tak se jí zeptej. :pankac: :pankac: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová