Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, ![]()
Chtěla bych se na něco zeptat, v různých článkách jsem četla že plno maminek otěhotnělo když mělo plodné dny ale též tam bylo hodně maminek co psali že to podle ovulace a plodnich dní nebrali? Ovšem chápu že větší šance na otěhotnění bude když má žena ovulaci_plodné dny. Ale chtěla bych vědět jak jste to měli vy? Moc děkuji ![]()
Jindy než v plodných dnech se otěhotnět nedá. To je prostý fakt. A plodné dny jsou závislé na životnosti spermie a vajíčka. Tedy cca 5 dní před ovulací a den po ovulaci. Jindy otěhotnět nelze.
@Petruna21 otehotnet muzes pouze v plodne dny, od toho ten nazev.
Abys mohla otehotnet, musis mit ovulaci. Bez ovulace neni tehotenstvi. Nekdo to mozna podle ovulace nebral, milovali se kdyz se jim chtelo a ono to vyslo. Jinak nevim, na co se ptas…v neplodne dny jeste nikdo neotehotnel ![]()
@andelka83 píše:
Jindy než v plodných dnech se otěhotnět nedá. To je prostý fakt. A plodné dny jsou závislé na životnosti spermie a vajíčka. Tedy cca 5 dní před ovulací a den po ovulaci. Jindy otěhotnět nelze.
No právě že jsem narazila na jeden článek a tam psala nějaká doktorka a že prý dá hned mi to přišlo jako hloupost proto se ptám. Bohužel ten článek nemohu už najít jinak bych ho sem vložila ![]()
Otěhotněla jsem 2× z jednoho sexu v cyklu a to v den ovulace
a ono je vlastně otěhotnění mimo ovulaci nemožné.. Vždy je k tomu ta ovulace nezbytná
ty které, co říkají že neměli plodné dny a otěhotněli.. je to proste blbost a plodné dny měli zrovna v tom cyklu posunuté a nebo jim tam spermie čekaly déle ![]()
@Petruna21 píše:
No právě že jsem narazila na jeden článek a tam psala nějaká doktorka a že prý dá hned mi to přišlo jako hloupost proto se ptám. Bohužel ten článek nemohu už najít jinak bych ho sem vložila
Tak to by mě fakt zajímalo. Biologický prostě je ovulace nutná, a spermie a vajíčko mají omezenou životnost. Asi by měla vrátit diplom.
Pocitam, ze dotycne otehotnely mimo vypocitane plodne dny, nikoliv mimo skutecne plodne dny. A pocitam, ze tak to myslela i doktorka. Statistika vysvetluje trendy, nikoliv jednotlivosti ![]()
Ovulace samozrejme nutna je, ale spermie prezivaji par dni. U mne to vzdy byl sex cerstve po MS. Nejvyssi pravdepodobnost otehotnet je mit sex tak 2dny-1den pred ovulaci. Jestli dr. rikala mimo ovulaci, asi myslela sex mimo ovulaci, nikoliv otehotneni.
U mě stačilo trefit se den před ovulaci a tři dny před. Kamarádce dokonce pět dní před. Stále to ale je v tom rozmezí plodných dnů, takže ok klasika.
Proble je..ze hodne zen nevi..kdy ma presne ovulaci..a k otehotneni je ovulace nutna..je to uvolneni vajicka..a bez vajicka tam spermie nic nezmuze;-)
Bez ovulace není vajíčko a bez vajíčka není miminko. Problém je, že plodné dny spočítané podle internetu nemusí sedět. Já mám ovulaci vždy 12. den, menstruace trvá 7 dnů, takže když bysme si třeba den po jejím skončení nedali pozor, máme velkou šanci na těhotenství. Naopak od 14. dne cyklu nepoužíváme žádný druh ochrany a těhotenství je vyloučené. (Dokud nás příroda nepřeveze druhou ovulací)
Dobrý den chci se zeptat pokud mám cyklus 31 dní kdy začínají plodné dny? vím že to můžu zjistit podle ovulacnich testů. ale ráda bych váš názor. internet mi ukazuje že plodný dny budu mít od 14 dne cyklu a další 4 dny
Jak to tedy vlastně je děkuji za odpověď a omlouvám se za primitivní dotaz
@Elenagilbert je to tak jak funguješ ty konkrétně. Žádné kalkulačky na netu ti to neřeknou.
Jediné jisté je, že k ovulaci dochází 10-16 dní před ms a že plodné dny jsou 5 dní před ovulací až 1 den po ní. Den ovulace je u každého individuální, i v každém cyklu může být jindy.
Ovulační testy nejsou úplně spolehlivé, pracují s pravděpodobností. Ale neřeknou kdy přesně a jestli k ovulaci došlo.
Doporučuji měřit bazální teplotu.
Pokud máš cykly pravidelně 31 dní, tak obecně bys měla mít ovulaci někde mezi 15 a 21 dnem cyklu. Spermie vydrží až 5 dní. Takže obecně bys měla mít plodné dny někde mezi 10 a 22 dnem cyklu. Přesněji ti to řekne bazální teplota a graf, který tím vznikne.