Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, zvažuju očkování proti pneumokokům pro naši dvouletou Elišku. Začaly jsme chodit plavat a jí se to strašně líbí, tak chci pokračovat i přes zimu, ale bojím se, abychom pak nemusely píchat uši. Navíc jsem zjistila, že do konce roku na to VZP přispívá 700 Kč bez ohledu na věk a stačí jen 1 dávka. Co myslíte, je to vhodné?
@louník Možná budu za hloupou, ale co má plavání společného s pneumokokem? ![]()
@louník zda je to vhodne nebo ne si musis rozhodnout sama. Zkus si precist pribalovy letak a neco o tom jak ta vakcina ji zvysi nachylnost k tem ostatnim pneumo co v ni nejsou. Obecne mi podpora zdravotnich pojistoven v tomto smeru neprijde vubec stastna ![]()
Pneumokok způsobuje záněty středního ucha, dutin, průdušek apod., tak si myslím, že k tomu může být náchylnější, když bude jednak mezi jinými dětmi a jednak budeme přecházet z vyhřátého bazénu do zimy. Doktorka mi říkala, že jí chodí plno dětí nemocných právě z kurzů plavání.
@louník očkování s nejvyšší pravděpodobností zánětům středního ucha nijak nezabrání. Pneumokok způsobuje minimum zánětů. Většina jich je virových a ty bakteriální většinou způsobuje stafylokok…
Já jsem tedy slyšela něco jiného. Zánět středního ucha je prý sekundární bakteriální infekce, která propukne při snížené imunitě, např. právě po prodělané virové infekci. A přenašečem pneumokoka je prý 60-70 % dětí, takže pokud se vyhne té virové, pravděpodobně dítě neonemocní, ale pokud chytne nějakou virózu, což je celkem pravděpodobné, bakteriální může propuknout. A myslela jsem, že stafylokok způsobuje spíš infekce po úrazech nebo operacích, nebo ne?
Není to úplně k tématu, ale syn naočkovaný je a už měl pneumokoka dvakrát. Takže docela věřím tomu o snižování odolnosti proti těm ostatním. Horší na tom je, že tím vždycky nakazil mladší ségru, které pak píchali obě uši (v obou případech). Takže tohle je očkování, kterého trochu lituju… Kvůli ní. Je pravda, že on ho sice měl, ale průběh měl vždy lehčí.
Ještě doplním, že když jemu píchali uši, tak tam měl jakousi branhamelu
A podcenili jsme tehdy asi trochu smrkání. Naše ušařka tvrdí, že tyhle záněty jsou spíš o tom, že mají děti krátké Eustachovy trubice a prostě jim tam ty sople v noci vleže stečou. Opravdu dobrým smrkáním se tomu dá podle mojí zkušenosti hodně předejít (když jsme se u syna na to po píchnutí zaměřili a naučili ho pořádně fouknout, tak vysmrkal i to, co mělo správně vytéct uchem
).
Nechala jsme dát synovi Synflorix 4× a neplatila jsem ani korunu, plně hrazená pojišťovnou, bez vedlejších účinku, ale u nás spíš prevence, zatím nebyl nemocný. Na Prevenar 13,na ten se doplácí cca 500kč.
@lekmisa myslim ze jsi uplne OT. Hrazenou vakcinu muzete mit jen pokud se stihnou 3 davky do 7m veku ditete, takze to uz asi zakladatelka nestihne kdyz ma dite 2 lete. A moc nerozumim ani tomu, co pises o te prevenci, k tomu snad ockovani ma byt nebo ne? ![]()
@louník zakladatelko, tady mas o tom par info, vcetne srovnani vakcin.
http://www.vakciny.net/…P_pneumo.htm
Ucinnost na zanety stredousi se uvadi 0-60%, takze pokud bych to chtela skrze zanety stredniho ucha tak bych si to asi hodne rozmyslela.
Prevence je základ, ale u některých nemocí se očkování dáva, i když už nemoc propukla-to by bylo na jinou diskuzi
Díky všem za názory, webovky taky prostuduju. Dnes jsme byli u doktorky a jednak nám nedoporučila chodit plavat v zimě
, zato nám doporučila se očkovat proti pneumokokům, nejlépe abychom to stihli do konce roku s tím příspěvkem od VZP.
Ahoj Louniku, my jsme na tom podobně. Ovšem to plavání v zimě nevzdáváme. Akci VZP využijeme, už nám také stačí jedna dávka. Budte zdraví!
@louník pani dr je chytra horakyne pravdepodobne jeste podporovana vyrobcem vakcin
![]()
Hodne zdravi vsem ![]()
Já jsem nechala proti pneumokoku naočkovat obě své děti a to bez ohledu na příspěvek od vzp. Když jsem nechávala očkovat první dítě, tak to ještě nebylo hrazené pojišťovnou, takže to byla parádní pálka! Rozhodně toho nelituju. Je dobře, že teď přispívá pojišťovna všem, takže si to můžou dovolit klidně i babičky ![]()