Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
u tydeniho miminka to opravdu neni nic zvlastniho. Nebojte se, ona se uklidni, asi Vam moc neporadim, ale spise ji nenechavejte vybrecet. Pokud ma brecet tak v naruci..Miminka potrebuji kontakt s maminkou nebo tatinkem a i kdyz se Vam zda zbytecne chovat brecici dite, zbytecne to neni..Dle knih Jiriny Prekopove dite po urcite dobe (kdy breci, usne), ale take ztraci duveru ve sve rodice..Kontak s matkou je pro nej kolikrat dulezitejsi, nez kojeni (myslim to tak, ze kdyz je dite napapane, urcite nema hlad). Mimochodem jsem mela podobne zkusenosti, ale pokazde zabralo neco jineho, takze zkouset to, zkouset a zkouset. Hodne trpelivosti!!!
ZUzana
Ahoj, úplně jsem si vzpomněla na našeho týdenního Matěje. Probíhalo to přesně jak popisuješ. Taky si myslím, že týdenní miminko by se nemělo nechat vyplakat. Tak jsme ho chovala třeba do tří do rána (během toho jsem střídavě kojila a zkoušela sát spát do postýlky, vždycky začal plakat). Pomohlo nám ho dát spát do košíku a jezdit s ním. Srovnalo se to asi ve 4. týdnu (po obd. 1. růstového spurtu). Bála jsem se, že si na to ježdění s košíkem zvykne a i na chování ale kdepak, dneska usíná sám (tedy občas taky chováme, když ho něco trápí). Vydrž! Ono je ten náš svět pro takový miminko šok ![]()
Jo, ještě tím jak pláče, tak dostane dřív hlad. Pak se mi stávalo, že plakal hlady, ale neměl sílu sát, hned usnul u prsa, ale cca za 10 minut se probral a chtěl zase papkat. A zase u toho usnul (ne zcela nasycený…) Prostě kolotoč.
Ahoj,
tohle období už mám naštěstí za sebou, mám 10 měsíční holčičku. Rozhodně si myslím, že takového mrňouska není dobré nechat vyplakat. To jsem slyšela i od Prof. Zděňka Matějčka. Takhle malé dítě pláče, protože mu něco chybí. Třeba mámina náruč, třeba má dooprady hlad (některé děti prý po odříhnutí potřebují ještě „moučníček“, aby byly úplně najedené), taky je možné, že miminko bolí bříško. Nám malá skoro do 3 měsíců usínala v náručí, ale pak se bez problémů naučila usínat sama. Teď ji to ovšem zase učíme.
Přeji hodně štěstí a hlavně trpělivost
Jana
Ahojda, chci se zeptat
mame doma 4 týdenního chlapečka a poslední dobou (pár dní) po kojení pláče(někdy doslova řve) a s přestávkama vydrží třeba i dvě hodiny. Nepřijde mi, že by měl hlad, u prsa je 20 minut a pak nekompromisně odpojuji, nejsem dudlík
Mlíka mám dost bych rekla, když prso zmáčnu tak to někdy i vystříkne. Navíc se prolívám kojícím čajem a užívám homeopatika na tvorbu mléka (byl problém s rozkojením) Navíc když třeba po hodině usne, spí i 2 až 3 hodiny. Takže pokud by po kojení plakal hlady, je možné aby ho takhle zaspal? Nebo spíš pláče, že chce cumlat prso? Dudlík jsem zkoušela a ten plive. Nebo to je prostě normální u takových miminek?? Takže funguju tak, že přebalím, nakojím a pak chovám a houpu (to je relativně klid a pláče pouze s přestávkama). Jinak dodám, před kojením dostává espumisan, 1× denne probiotika a prdět si prdí. Tak já nevím ![]()
Prijde mi to jako rustovy spurt..nech ho sosat jak dlouho a casto on chce.
@Schara Taky si myslím, že je to spurt, zrovna mám mrně u prsu a zuřivě sosá ![]()
Kdyz on ale jen cumla a nepolyka a ja mam pak bradavky v jednom ohni.. ted se nakojil za 5 minut (vytahl si 60ml - zkusila jsem teda prevazit) a vytuhl, ale bodejt, byl pred tim dve hodky vzhuru, do toho koupani… nj zkusim kojit casteji teda kdyz bude takhle vzhuru a plakat
dekuju ![]()
Ja bych nechala dudlat. Prso je jejich jedina jistota, kamoska. Chapu, je to opruz, ale bud bude dudlat, nebo rvat, si vyber.
@xantipi @svycarka a je lepsi dat treba obe prsa naraz a nebo casteji kojit? ja fakt nevim
zas aby se neprecpal a hned me to nevyblil u prsa, jak uz se mu parkrat povedlo ![]()
@Schara uplne nejlepsi je, zalehnout pri spurtu s deckem do postele, pustit si film a on at si cucka jak chce. zvraci? no mozna se prepil, ale to neni katastrofa..prsa stridej to urcite. neboj ono by to do 2 tydnu melo odeznit…
@svycarka jeeejda 2 tydny
no prave kdyz se prepije, tak to vyblije a chce znova a ja si neprijdu jako ze mam malo mleka, ale ani ze jsem bezedna
no zkusim to teda v leze, v noci se to bude hodit u toho muzeme oba i chrnet jak se nam chce (hlavne ja
)
@Schara me to tu poradila gladys-ona vi o detech snad vsechno
a fakt, ja si natahala DVD, maleho do poslete ten si cucal ja koukala, pak spal, pak zas..pohoda me to vyhovovalo maximalne
to byly casy
v noci jsem kojila zasadne vleze..bych se vyprdla na to porad sedet a klimbat u toho. prcek si casem nasel i prso sam ![]()
@svycarka no tak ja to zkusim, snad to moje prsa vydrzi, uz i tak nekdy trpim, na zacatku mi je rozkousal do krve a stale je mam v rekonvalescenci, a to i pres klouboucek nekdy bolej. je pravda, ze v noci jsem ho mela v posteli a nebyt trika, tak si prso nasel sam a prisal se smudlik muj malej
. tak ja ho necham, dekuju. uz jsem zacinala byt zoufala s tim co mu je. A to jsem vedela, ze spurt existuje, ale nenapadlo me to, myslela jsem, ze me chce jen misto dudliku.
@Schara bud je to ten růstový spurt a nebo jen chce být u tebe
je maličký, malá mi tohle taky dělala a přešlo to
jinak s tím dudláním bradavky nevím no já bych ho moc nenechávala protože to je tak na vysušení a popraskání bradavek…já s malou usla u nočního kojení a ona si vesele 2 hodinky dujdala jak dudlík a ráno jsem měla uplně červenou bradavku a tedka mě svědí a pálí tak si na to radši dávám pozor…jak už tě to začne bolet tak vyměn prsa ![]()
Chtěla bych se zeptat, jestli je i u vás normální, že asi týdenní miminko po kojení nechce usnout. Pořád pobrekává, když ji chováme, uklidní se, ale neusne. Už jsme museli použít drastickou metodu - dáme ji do košíku a necháme vybrečet, do půl hodiny pak většinou usne, ale takhle to přece nemůžeme dělat pořád. Doktorka tvrdí, že to je v pořádku, ale poslouchejte dvě až tři hodiny, jak vaše zlatíčko brečí a brečí, až je celé rudé.
Předpokládám, že hlad nemá, ale jak to mám zjistit na 100%, to taky nevím. Když se vzbudí na krmení, vzorně se přisaje a hezky baští. Pak už to mnohdy vypadá, že u prsa i usne. Občas opravdu spí, ale většinou se probere do 5 minut.
Jak uspáváte miminka? Dudlík jsme taky zkoušeli, ale nějak si s ním neví rady.
Děkuju za radu.