Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, myslím že moje otázka je trochu směšná, ale potřebuji uklidnit.. Dnes jsem měla strašnou chuť na krokety, a tak jsem neváhala a pár si jich udělala ( z polotovaru), ale když jsem si pak přečetla složení to že obsahují sýr, vejce, hned jsem dostala panický strach abych se nenakazila listerii. Asi mám přehnanou obavu nemyslíte?
@Jana.49 píše:
Dobrý den, myslím že moje otázka je trochu směšná, ale potřebuji uklidnit.. Dnes jsem měla strašnou chuť na krokety, a tak jsem neváhala a pár si jich udělala ( z polotovaru), ale když jsem si pak přečetla složení to že obsahují sýr, vejce, hned jsem dostala panický strach abych se nenakazila listerii. Asi mám přehnanou obavu nemyslíte?
Myslím ![]()
Neboj se, já jsem taky vyplašená z listerie, ale vážně se bát nemusíš
Pokud jídlo projde tepelnou úpravou, je bezpečné.
Ale dyt v tehotenstvi se normalne muze syr i vejce. Jen by ses mela vyhybat syrum plisnovym a syrova vajicka by snad nenapadlo jist asi nikoho ![]()
Bud v klidu.
Ale no tak, kdyby jsi mela dodrzovat vse co se „rika“ nevytahnes paty z domu!!! Ze zmrzky taky muze byt salmonela a odreknes si ji v lete? Ja tedy ne… ![]()
Neboj, pokud to nedlabes syrovy, je to ok… ![]()
Když já jsem strašná, všechno strašně zeším a vůbec si těhulkování neužívám, pořád mám z něčeho strach a panickou hrůzu právě z listerie, kterou vidím všude.. Ach ta moje hlava…
@Jana.49 píše:
Když já jsem strašná, všechno strašně zeším a vůbec si těhulkování neužívám, pořád mám z něčeho strach a panickou hrůzu právě z listerie, kterou vidím všude.. Ach ta moje hlava…
Místo těhulkování si užívej těhotenství a uvidíš, že to bude lepší ![]()
@Jana.49 píše:
promiň, já musela.
Neřeš to tak. Stres mimču ublíží víc, než jen náhoda, že se nakazíž. Někde jsem četla, jaké je riziko nakažení a je to pravděpodobné asi stejně, jako že porodíš pětirčata.
@Jana.49 To bys nemohla nic. Neměly by se jíst plísňové sýry, ale to je proto, že někdo někde jednou dostal z plísňového sýru listerii. Vejce se v těhotenství můžou, normální sýry taky. Předpokládám, že jsi ty krokety nejedla syrové, ale po tepelné úpravě, takže se opravdu nemáš čeho bát
@Katka86 píše:
Místo těhulkování si užívej těhotenství a uvidíš, že to bude lepší
Klídek, bude to Ok
já jedla občas i ten hermelín nebo nivu, i majonézu, a melej je Ok.