Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, jsem chlap 21 let, uz od mych 15-18 jsem mel pocit ze se nemuzu zhluboka nadechnout, skakal jsem jako maly na freestyle kolobezce takze mam lehci hrb, od 15-16 pravidelne cvicim v posilovne, a problem kolem 18 let uplne zmizel, citil jsem se vyborne aktivne jsem behal a vse, a tenhle rok jsem se pripravoval na pulmaraton, ubehl pod 2h a nejak po tom zavodu jsem si pretizil prsni sval, dech byl dobrej, a pak najednou se mne pocit nedodechu vrátil, a uz to mam opet cca 4 mesice, beham cvicim dal, chodim do sauny, byl jsem na echografii vse oka, rtg plic oka, nemyslim si ze mam uplne nejakou krivou postavu abych nemohl dychat, ale je to neskutecne otravny pocit, je pravda ze jsem ted i dost ve stresu, umrel mne dedecek, pri pohrbu jsem ten nedodech taky mel, pak vzdy zmizel, ale ted uz to trva 4 mesice a ja nevim jak ven, za kazde rady budu nesmirne rad! dekuji mockrat vsem kdo se na podílí na odpovedi. ![]()
No buď astma, ale to se mi moc nezdá. Nebo psychika. Tady je blbý to, že když se takový problém objeví, tak se na to člověk začne soustředit a dostává se do začarovaného kruhu.
Ahoj, hele, to se připíchnu s dovolením. Já to taky měla tento pocit, když mi bylo kolem 26 let. Vůbec nevím, z čeho, proč, za nějakou dobu to zmizelo. Vím, že jsem tehdy nějakou dobu chodila na kurz salsy, s tím to asi nesouviselo, ale pamatuju, že to bylo v té době, bylo to hrozně nepříjemné
se nemoc dodejchnout. Pamatuju, že to měl jednu dobu i můj synovec (brzy mu bude taky 21), taky mu na nic nepřišli, tedy kromě alergologie, má nějakou alergii na plísně, roztoče, léčí to. Ale taky mu tento problém časem odezněl. Též dost aktivně sportuje, hokej, fotbal, posilovna.
U mě to dělají zatuhlé mezižeberní svaly. Pomáhá mi jóga, jógový blok, cviky na protahování strany trupu, rotace páteře.
Cviky:
Ležím na zádech, nezi lopatkami mám jógový blok, paže natažené. Najdu polohu paží, která je mi nepříjemná a tu dlouho prodýchávám, většinou jsou to paže za hlavou nebo do stran nebo něco mezi tím.
Klečím, pravá noha natažená do strany, pravá paže vzhůru a snažím se ji dostat co nejvíc přes hlavu doleva a dozadu, protahuji tak pravý bok.
Ležím na zádech, paže rozpažené. Dám pravé koleno přes levé až na zem a postupně se ho snažím posunout co nejvíc doleva. Hlava je stočená doprava, paže musí zůstat na zemi.
Cviky dělám samozřejmě na obě strany a snažím se vydržet co nejdéle, 5 minut určitě, a pěkně prodýchávám, i když je to nepříjemné.
Ještě na YT je video Dornova metoda - Petr Blatný - zablokovaný hrudník a žebra, na mě to bylo moc bolestivé a kvůli prsům částečně neproveditelné, ale pro chlapa by to mohlo být to pravé.
Ja jsem to mela par mesicu pred 3 lety, u me nejspi uzkosti, bylo to stresem v praci plus snaha o tehotenstvi, mela jsem strach, ze to z urcitych zdravotnich duvodu nepujde. To asi nebude tvuj pripad.
Zazracne to preslo skoro hned jak jsem otehotnela. Ted se mi to deje jen vyjimecne. Zkusila bych se zamyslet, jestli te neco taky nestresuje, netrapi, treba to muze byt ten duvod. Jinak mi trochu pomahalo se nejak zabavit, idealne zamestnat necim hlavu, abych na to nemyslela. Kdyz to nekdy bylo hodne neprijemny, mela jsem pocit, ze nemuzu dychat, pomahalo mi lehnout si na bricho, pak se mi na chvili ulevilo a mohla jsem se nadechnout..
Dekuji mockrat vsem za odpovedi, az to zmizi a zjistim pricinu dam vedet.