Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,
obracím se na vás s dotazem, protože si už fakt nevím rady. Máme doma malého počůránka. Bojujem s tímto problémem již nějaký ten pátek a fakt už nevím, co mám dělat ![]()
Lukášek se nám skoro denně počůrává po koupání v ložnici na podlahu. Naštěstí na podlahu, kde to v pohodě setřu a nemusím převlíkat celou postel. Sranda to ale už fakt není - manžel tvrdí, že to dělá schválně, já si myslela, že ještě není tak „dobrý ani zralý“, aby to dokázal zadržet a pak pustit v ložnici. Že je to prostě tím, že přejde z vyhřáté koupelny (teplou vodou) do trošku chladnější místnosti, přeběhne bosou nohou po zemi..... Dokonce jsme zavedli i nočník hned po přesunu - nic (jinak ho ještě moc nepoužíváme). Lukášek prostě sleze z postele, šup na zem a čůrá. Manželovi jsem vyvracela, že to dělá schválně. Dnes mě ale Lukášek přesvědčil, že to asi fakt dělá naschvál. Dala jsem ho na nočník, zase nic, pak utekl z postele a už se díval, jak to pěkně teče. Když viděl, že se k němu blížím, tak popoběhl a zase pokračoval ( potvůrka malá:twisted: )Takže asi fakt naschvál. Nevím, co mám dělat. Čumáček jako štěňátku mu namočit nemůžu
, když řeknu NE NE, to se nedělá, tak opakuje nene a to je asi tak vše, čeho jsem zatím docílila. Fakt nevím, co mám dělat.
Nemáte někdo dobrou radu na stejný nebo podobný problém? Budu ráda za všechny odpovědi a rady.
Děkuji
Ahoj
Dášo,
jestli to dělá naschvál, to nevím. Jediný, co mě napadá, je na:,–(it mu plínku už v té koupelně … !
Baghira
Přikláním se taky k tomu, na:,–(it mu plínku, a čekat co bude. Nebo že by ho taťka naučil čurat ve stoje jako velkej chlap?
třeba se mu tak čurá líp
. Každopádně je dobrý, že nečurá do postele … alespoň nějaká útěcha.
Ještě mě napadlo … co kdyby jsi s ním zůstala dokud neusne? Jestli krapet neprotestuje, že nechce spinkat a být sám.
Andělka
Ahojky,
no ja si myslim, ze je jeste maly na to, aby to delal schvalne. Podle listicky je mu teprve rok…
Ja bych mu taky dala plinku uz v koupelne, nebo hned jak bych ho prenesla do toho pokoje…
Chce to cas, my mame doma taky jeste plinkare a to uz je mu dva a pul roku… Teprve ted se to zacina trosku zlepsovat, ale nechci to zakriknout ![]()
Hodne zdaru s nocnikem!
Mata
Poedle mého názoru to nedělá naschvál, zatím na to nemá věk. Jen je to takový výzkumník a chce zjistit, co to vlastně dělá a že je to pro něj docela zábava. Jak zabránit rozčilování? Situaci předejít, nemám lepší radu. Takže souhlas s předešlými - plinu už v koupelně.
Pochybuju, že to dítě to dělá schválně. ŽE se nevyčůrá do nočníku chápu. Nezná to, je to pro něj neznámá.
Malá to dělá taky -zjistila jsem to, když jsem jí tu chtěla nechat vyběhat, měla červenej zadeček (jednou se i pokadila:D). Řeším to tak, že přejdu s malou z koupelny do pokoje a první, co udělám je, že jí oblíknu plínu. Nikdy se nepočůrá, dokud leží. Jakmile mi ale zdrhne, mam jistou loužičku. Myslím, že čůrat potřebuje, ale na nočníku to neumí a nechápe to, takže se tomu i usměje. je normální, že to děti sledují - nikdy se nepočůral ve stoje v koupelně ve vodě? My jo a B to pak sleduje.
Radím první co dělat - nandat plenu a pak řešit ostatní.
Ahoj Dasa, podla mna to urcite nerobi, aby vas nahneval, casto toto deti robia, sestre maly chodil zase cikat do takeho toho detskeho domceka, vraj to robia, lebo potrebuju sukromie, utiahnut sa niekam, kde ich nie je vidno.
Ja osobne nerozumiem preco ti to tak vadi?
Teraz nerypem, len by som rada poradila konktretnejsie.
Ci ta prakticka stranka, ako to urobit, aby sa to nestalo, alebo sa bojite, ze sa z toho stane zvyk?
Ja maleho nechavam behat bez plienky docela casto a nehody su pravidelne, proste to utriem a nekomentujem. Mam pocit, ze su este prilis malicky, aby tomu mohli rozumiet a osvecilo sa mi niektore veci proste neriesit a oni prejdu same. Nemyslim, ze vam tam bude cikat v 2-3 rokoch.
Casom pochopi, ze na cikanie je nocnik.
Ak to aj cisto nahodou robi naschval, tak cim vasciu pozornost vzbudi, tim viac ho to bude bavit. Takze ja by som to bez komentara a divadla okolo toho proste utrela.
Urcite by som ho za to nijak netrestala, ani na neho nerobila nijaky tlak, ze to robit nesmie, Podla mna to v tomto veku este nepochopi.
Ak vam to vadi, tak ho z kupelne preneste a polozte na nepremokavu podlozku a dajte mu hned plienku.
Verim, ze je to fakt vec, co sa vyriesi sama, tak sa tym zbytocne netrap a uzivaj si chlapceka ![]()
U nas sa cika do nocnika len po obednom spanku, rozumie tomu, hned sa postavi, pozera na vytvor a komentuje to
Ale to praktikujeme len aby si zvykol na nocnik, na pravy trening sa chystame v lete. ![]()
Tak můj prcel má 2 roky, a jeho naschvály znám už dlouho. Takové období jsme si taky porožili, pak bylo vše o.k. a teď mi čůrá výhradně do misek a šuplíků, přestože nočník je vždy v dohledu. A co se týče kakání, tak nevím jak vy, ale u nás je hit vykadit se do knížky, zavřít ji, a ať se mamka co nejvíc vzteká. Doufám, že toto fekální období už brzy odezní. Jinak v roce a kousek je ještě brzy něco řešit.
Počůránkům zdar Janča
Jančo,
tak tady si už myslím, že klučina ví moc dobře jak upoutat tvou pozornost, zrovna tedy docela brutálním způsobem… Jak ho toto odnaučit, protože to je cílený teror maminky, to nevím, ale tohle bych tedy nějak řešit zkusila třeba i s odborníkem, protože rozčilování evidentně jako motivace k nedělání nefunguje..
Ten roční klučina si myslím že fakt objevuje a taky bych to řešila plínou…
My počůrávání neřešíme, do nočníku se E. nikdy nevyčůrá, takže dáváme plínku a počkáme na rok a 3/4 či 2 roky.. Však si sama řekne, kdy už jí plínky vadí a že bez nich je to prima… a chodit na dospělý záchod taky… křečovat to nehodlám…
E.
Ahoj holky,
dík všem za reakce. Asi to fakt začneme řešit tou plínkou, ale v koupelně to asi fakt nepůjde. Od té doby, co se otáčíme, lozíme..... se Lukášek nedá uhlídat a nerada bych, aby mi spadl. Už pěkně dlouho používáme přebalovák na pračce jen ve dvou případech - večer malého vyzleču v obýváku, v koupelně položím na přebalovák, sundám plenku a šup, rychle do vany. No a pak, když vylezeme z vany, tak ho položím na ručník, zabalím a rychle pryč a utíráme se až v ložnici. Jo, ještě pokud je hóóódně pokakaný, tak taky - vyzleču v obýváku, položím, rychle a hlavně opatrně sundám plenu a honem pod vodu, pak odcházíme s ručníkem na zadečku a pro jistotu ho utírám až na posteli. Je to fakt neposeda, takže buď to s manžou nějak zvládnem v koupelně bez újmy nebo ho budu utírat za chůze z koupelny do ložnice a po položení okamžitě zabalím.
Ono ten můj dotaz nebyl ani tak o tom, že mi vadí přímo ten AKT, možná jsem to špatně popsala a vyznělo to tak
- jak píšu, naštěstí se vše odehrává na zemi, takže to setřu a vše je v pohodě a nemusím převlíkat. Jak píše Gothic (tvůj dotaz neberu jako rýpání
) - spíš mám strach, že pokud to teď opravdu nedělá schválně, ale jen ze zvídavosti, aby jednou nezačal dělat schálně nebo to nepřerostlo v to, co popisuje Janča . Fakt jí to nezávidím a přeju, aby se to co nejříve spravilo.
Asi začnu uvažovat o nácviku s nočníkem už teď (používáme ho jen po odpoledním spaní a večer ), i když jsem to chtěla nechat až na léto. Možná tento problém nebude na škodu, ale i trošku k užitku. Když to nestihnem
a začneme opět pěkně kropit podlahu, tak mu budu ukazovat nočník a vysvětlovat, k čemu to autíčko (které si z něj Lukášek dělá) opravdu slouží
.Snad to pochopí dřív než se z našeho večerního čůrání stane rituál
![]()
Ještě jednou dík
Ahoj
No uvidíš, zkus to, ale myslím, že je na to brzy.
Jinak co se plen týče, já teda nevim, ale malá řádila už když se otáčela a nezbylo nic jiného než se naučit přebalovat malou na břiše či ve stoje:) Myslím, že to vidíš zbytečně jako problém:)
Nebo existují papírové plenkové kalhotky , které se natahují jako normální (kalhotky:)). Ale taky bych to neviděla jako problém:)
Ani bych se na základě tohohle nebála, že začne dělat schválnosti - prostě má radost, že něco dokáže, že jeho „akce“ vyvolá nějakou reakci, nebo co já vím, co se batolátkům honí v hlavičkách:)
Baghira
jojo, akce a reakce
Rychle utřít, než na tom uklouzneme ![]()
Děkuji všem za podporu, asi máš Gabinko pravdu, že to vídím jako problém možná zbytečně. Lukášek zrovna řádí s tatínkem ve vaně, tak jsem zvědavá, jak dopadneme dnes. Ale do vany jsem ho čurat neviděla, když si sedl, tak to už nepoznám, tak uvidíme
![]()
Ahoj
Dášo my ve vaně čůráme jak kdy (zrovna jak na plavču - ale tam je cítit teplo:))), ale pak to je jistý:) Do pár minut bejvá po akci:) Takže jak řikam, první, co dělam, poožim na postel a okamžitě dávám plínu:) Myslím, že to bude mít pro tebe úspěch, byť prckovi se to možná líbit nebude:)