Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj maminy,
mám 10 měsíční holčičku se sklony k alergijím a tomu přizpůsobujeme i stravu. Protože stále kojím, téměř jsem nedávala čajík. Teď to začíná být nutnost. Máme hrníček od Nuku, který je upraven proti samovolnému vytékání. Přemýšlím o lahvičce. Zároveň mám strach, aby se malá neodstavila, protože chci kojit dál. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Budu mít radost z jakékoliv rady.
Přeji všem krásné Vánoce a hlavně těm nejmenším
Jana a Karolínka (10 m)
Ahoj Jano,
bydlim ve Francii a tady se detem caje temer vubec nedavaji. Muj manzel (pediatr) vsem maminkam doporucuje, aby na piti davaly jednoduse vodu pro kojence. Zadne dzusy ci sladke napoje, proste a jednoduse vodu, kterou dite potrebuje nejvice. Kdyz jednou zacnes davat misto vody dzus, dite uz nebude chtit pit vodu… Ma holcicka (33m) pije do dneska vodu a jen napr. rano dostane dzus smichany s vodou (50 na 50). Take stale radeji pije z lahve, ackoliv jsem ji koupila ten hrnicek take. Voda stejne nic neuspini, takze to neni problem, tak ji nechavam.
Andrea
Ahoj Jani, já zatím nemám takový zkušenosti, ale pokud jsi vydržela kojit tak dlouho, neměla by lahvička představovat žádné riziko odstavení. Já mám tříměsíční holčičku a protože měla průjem, dostávala v lahvičce odstříkaný mlíko smíchaný s rýžovým odvarem. Taky jsem měla strach, ale nemělo to vliv ani na techniku kojení, ani na chuť malé pít z prsa. Navíc budeš flaštičku používat na něco jinýho než mlíko, takže bych se opravdu nebála, i když ve všech materiálech o kojení je flaška nebo dudlík strašákem… Prso je prostě prso a ti malí lumpíci to podle mě moc dobře vědí
. Blanka