Podepsat výpověď dohodou bez odstupného?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2415
27.10.14 13:45

Podepsat dohodu?

Ahoj, moje sestra pracuje v malém obchůdku. Není to tak dlouho, co všem prodavačkám oznámila šéfová a majitelka v jednom, že obchůdek končí, ona odchází do důchodu a bude tam jiný majitel, obchůdek se předělá a asi i přejmenuje. Chce po svých zaměstnancích, aby podepsali výpověď dohodou, prý pak plynule přejdou k novému nájemci. Prostě jim nechce vyplatit odstupné. S novým provozovatelem obchodu nikdo ze zaměstnanců nemluvil, neviděl ho, vůbec neví, kdo to je a jak vlastně vše bude.
Tak se ptám, jak reagovat na návrh šéfové, podle mě by to neměli podepisovat, protože na odstupné nárok mají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
zrzana2
27.10.14 13:49

Nepodepsala bych

• Citovat
  • Upravit
4465
27.10.14 13:50

Jednou by podepsali výpověď, tak jakýpak plynulý přechod… Rozhodně bych nepodepsala, už jen proto, že bych nedostala ani odstupné, ani jistotu toho, že mě pak nový provozovatel zaměstná…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2090
27.10.14 13:53

Taky bych nepodepsala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22614
27.10.14 13:55

Nepodepsala bych. Pokud podepíšeš, tak jsi prostě bez práce a bez peněz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

@Cipisek79 Napíšu zkušenost od nás z práce. Firma byla prodána novému majiteli s tím, že vše ostatní zůstane při starém. Zaměstnanci podepsali výpovědi dohodou a zároveň s tím uzavřeli nové pracovní smlouvy, které byly naprosto stejné, jako ty předchozí, jen zaměstnavatel byl jiný. Odstupné se nevyplácelo, ale osobně k tomu nevidím v tomto případě důvod, všichni zůstali pracovat tam, kde byli a za stejných podmínek.
Pokud by to takto proběhlo i v případě tvé sestry, tak bych se odstupného taky nedožadovala. Podmínkou by ale muselo být, že by se sešli s novým majitelem, dostali k nahlédnutí nové smlouvy a podepsaly je zároveň s výpovědí dohodou.
Pokud současná majitelka jen tak plácla do větru, že tam budou pracovat dále, ale nedala žádné záruky, zaměstnanci neviděli ani nemluvili s novým majitelem, tak bych jí nepodepsala vůbec nic.

• Citovat
  • Upravit
2415

A co v případě, že by jim dali podepsat výpověď dohodou a zároveň novou smlouvu? Sice by měli novou práci, ale na to odstupné mají podle mě pořád nárok. Takhle by z toho bývalá šéfka vyšla vítězoslavně. Jak se bránit, čím argumentovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2415
27.10.14 13:57

Právě, že jim to opravdu říkala jen současná zaměstnavatelka, nic oficiálního to nebylo. Zaměstnanci tápou, jsou v nejistotě, nikdo neví, co bude. Zaměstnavatelka jim chce jen zavřít pusu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4724
27.10.14 13:59

@Cipisek79 dohodu bych podepsala jedině až po podepsání nové pracovní smlouvy, ani o minutu dříve. Bez toho bych jí nepodepsala ani omylem a chtěla své odstupné. Kde má jistotu, že je ten nový zaměstná nebo že nenastaví podmínky, které budou neúnosné? Zákon jí dává nějaké jistoty azáruky, tak ať sjich nezbavuje dobrovolně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.10.14 14:01

@Cipisek79 tak teoreticky by asi nárok na odstupné měli i tak, ale to mi přijde už trochu jako kalkulace. Odstupné má sloužit propuštěnému zaměstnanci jako prostředek k překlenutí období, než si najde novou práci. Pokud by mi někdo zaručil (smlouvou), že zůstanu tam, kde jsem, za stejných podmínek a se stejným platem, nevidím důvod, proč požadovat odstupné.

• Citovat
  • Upravit
22614
27.10.14 14:03

@Cipisek79 Pokud by mi současně dali novou smlouvu na neurčito, tak bych podepsala dohodu. Ale nejdřív bych chtěla mluvit s novým majitelem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4465
27.10.14 14:05
@Cipisek79 píše:
A co v případě, že by jim dali podepsat výpověď dohodou a zároveň novou smlouvu? Sice by měli novou práci, ale na to odstupné mají podle mě pořád nárok. Takhle by z toho bývalá šéfka vyšla vítězoslavně. Jak se bránit, čím argumentovat?

V tom případě bych to neřešila…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.10.14 14:07

Já bych to taky nepodepsala - nejdřív bych chtěla mluvit s novým majitelem a vidět novou pracovní smlouvu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
27.10.14 14:22

@Cipisek79 pokud by zůstali za stejných podmmínek v práci, jen by se jim změnil zaměstnavatel, tak bych podepsala novou smluvu a dohodu zároveň a byla ráda, že nebudu bez práce. Taky by se mohlo stát, že sice dostanou odstupné, ale ti, co ho vezmou, půjdou pryč a na jejich místo přijdou noví zaměstnanci. Resp. když o tom tak přemýšlím, já bych to jako zaměstnavatel tak udělal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39
18.12.14 18:54

Ahoj holky,
dozvěděla jsem se, že od nového roku bych měla dostat výpověď prý asi z nadbytečnosti a to dohodou a tedy bez odstupného. Jsem ZTP II stupně a doporučují mi abych šla na nemocenskou se zády, který mě doopravdy zlobí ale netroufla jsem si kvůli nim právě na tu nemocenskou jít. Říkám si, že když ale půjdu na nemocenskou budu mít zase nižší základ pro výpočet dávky od pracáku. Co by jste mi poradili. Čekám výpověď každým dnem. A musím uznat, že je to výborný dárek k vánocům :,(. Děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat