Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Chtěla bych vás poprosit o radu,
máme za sebou screening v Gennetu ve 21. týdnu. Při UTZ paní doktorka zjistila 2 zvětšené cysty (každá 7 mm) na hlavičce miminka. Jedna cysta na hlavičce je prý poměrně běžná, ale dvě cysty se objevují u 1 miminka z 200 a může se jednat o znak Edwardsova syndromu. Všechno ostatní je OK (máme v pořádku srdíčko, držení prstů ruky i profil obličeje, což jsou další znaky tohoto syndromu), i tripple testy dopadly dobře. Měla nějaká maminka podobný výsledek z ultrazvuku? Mělo pak miminko tento syndrom? Rozhodli jsme se amnio nepodstoupit, nechceme tím naší malou fazolku vystavit dalšímu riziku. Pevně věříme, že se strachujeme zbytečně a že fazolka bude zdravé miminko. Prosím o odpověď maminky, kterým také při UTZ našli zvětšené cysty. Moc moc děkuju!
Olina
Ahoj,
do Gennetu jsem taky jezdila, jsou tam naprosto úžasní lidé.
Já jsem loni v lednu taky měla problém. Objevili mi cystu u miminka na krku, byla docela velká hned jsem si jí všimla taky. Krev dobrá, UTZ teda nic moc a amnio jsem podstoupila, ale nakonec se jednalo o Downův syndrom, rozhodli jsme se těhotenství ukončit.
Amnio není zase nic moc hrozného, šla jsem do ní znovu i nyní a šla bych zase. Nedokázala bych se celé těhotenství strachovat zda miminko teda skutečně je zdravé či nikoliv.
Přeju ti, ať je miminko skutečně zdravé a nemáš tu špatnou zkušenost jako já.
Šárka
Mně zjistili při odběru plodovky na utz cysty na hlavičče, nevím počet, ale jedna tedy né když cysty, chodila jsem každých 10 dní na utz ke své lékařce, která je sledovala. Do 24tt byly všechny pryč. Máme zdravé miminko
. Na plodovce jsem byla, neboť mi opět nevyšly tripple testy. . . Váhala jsem, ale nakonec jsem uznala, že je lepší se strachovat 14 dní do výsledků než po zbytek těhu. Přeji, ať vše dobře dopadne.
vladkaaa píše:
Na plodovce jsem byla, neboť mi opět nevyšly tripple testy. . . Váhala jsem, ale nakonec jsem uznala, že je lepší se strachovat 14 dní do výsledků než po zbytek těhu.
Pokud po amniocentéze nepotratíš, o což zřejmě tazatelce jde.
Taky moc přeju zdravé miminko.
Děkuji za informace,
jdeme ve 26 týdnu na další ultrazvuk, tak budeme doufat, že ty cysty zmizí. Jinak se nám nechce zvyšovat riziko tou AMNIO. Nic to neřeší, pravděpodobnost ES to nezmenší, bylo by to jenom pro náš vlastní pocit a větší riziko pro naší „fazolku“, to nám přijde zbytečné. Nezbývá než doufat a počkat. Mějte se všichni fajn.
tez jsme v rodine tento nalez meli, dokonce vic cyst nez dve, a cysty vydrzely hooodne dlouho ale dite je naprosto v poradku.
Tady je ta diskuze od Katty, jak psala Janno:
https://www.emimino.cz/modules.php?…
Příběh Katty jsem četla, byla to vlastně první informace o ES, kterou jsem si našla po návratu z Gennetu, bylo mi z toho hrozně úzko, četla jsem prvních pár stran a když jsem se podívala na poslední, kde Katty píše, že už má půlroční holčičku, tak už potom slzy nešly zastavit. Je to nádherný, že se jim povedla tak krásná holčička a jak Katty, tak i Terezce přeju hodně štěstí a hlavně zdravíčko ![]()
Ještě jednou díky za odpovědi, uvidíme, jestli cysty budou vidět i na dalším ultrazvuku, i paní doktorka říkala, že můžou samovolně zmizet. Chtěli jsme jen vědět, jestli někdo měl podobnou zkušenost a narodilo se mu pak zdravé miminko - teď už vím, že ano, moc mě ty odpovědi potěšily a přidaly mi optimismus ![]()
Ať už další ultrazvuk dopadne jakkoliv, miminko mám pořád stejně ráda, doufám, že ta naše fazolka je pořádnej bojovník a popere se s tím! Vážila něco přes tři sta gramů, tak to už je přeci jenom kus! ![]()
Přeji všem krásný den a těhulkám a obvzlášť jejich bříškům zdravíčko!
Olina
Nezapomínej, že ty dvě cysty má jedno dítě ze 200, pravděpodobnost Edwardse je daleko daleko menší, žádný další znak miminko nemá.
Přeju pevné nervy a zdravé miminko.
Ahoj, naše miminko (nyní 25. týden) mělo v 19. týdnu jednu cystu chor. plexu (předpokládám, že vám doktoři vysvětlili, že se nejedná o žádný „nádor“ ne mozku nebo tak něco), na velkém ultrazvuku ve 20. týdnu bylo konstatováno totéž. Dost jsme po tom pátrali na internetu a podobně a pravděpodobnost, že dítě pouze s cystami, bez dalších znaků (zmíněné zkřížené prsty, tvar hlavy, vada srdce, opožděný růst…) je mizivá. Navíc, pokud jsi měla negativní NT+ screening, je riziko ještě menší (dokáže zachytit i část plodů s Edw. synd.).
Poté, co se zjistilo, že naše miminko nemá žádné další znaky, které by byly podezřelé, nebyla nám amniocentéza ani nabídnuta (stejně bych na ni nešla), neboť její rizikovost je o dost větší, než pravděpodobnost nálezu Edw. synd.
Včera na ultrazvuku nebylo na hlavičku pořádně vidět, takže nevím, jestli tam cysta ještě je, ale už se toho nijak nebojím, protože všechno ostatní je OK.
Iva
Díky za hezkou pozitivní zprávičku Ivo! Taky nechci zbytečně plašit, ale prostě mi to nedalo a napsala jsem tenhle dotaz - a jsem za to ráda. Stejně jako ty nejsem pro amniocentézu, nechci mimíse vystavovat zbytečnému riziku - tak nám oběma držím paleček, ať cysty zmizí a při příštím ultrazvuku ať už je všechno v pořádku a hlavně miminka ať jsou zdravá!
Děkuju!!!
Amnio už ti syndrom buď 100% potvrdí nebo vyvrátí, takže si myslím, že to není až tak špatná volba. Já to riziko podstoupila, byli jsme na odběr choriových klků, jsem druhý den po zákroku, dbám o to abych byla v klidu a doufám, že to bude v pořádku.
Dobrý den ženy,
já vím, že se ozývám docela pozdě, ale chtěla jsem většinu z vás uklidnit. I přese všechno strašení, měli jsme vysokou pravděpodobnost na Edwardsův syndrom, podstoupila jsem odběry CVS, čekali jsme na výsledky asi 6 týdnů, poté nás ještě strašili, že do 25tt se může ještě něco projevit, poté se kryli tím, že i po porodu se můžou projevit nějaké vady. Zkazilo mi to celé těhotenství, měla jsem neuvěřitelný strach o své miminko, byla jsem z toho psychicky labilní, nechtěla jsem si nic připouštět, ale upřímně jsem se bála do doby, než mi skutečně doktoři po všech testech potvrdili, že můj chlapeček JE ZDRÁV!!! Chtěla jsem jen uklidnit ostatní maminky, které tímto vystrašili, rozhodně nechoďte ukončovat těhotenství a počkejte si na všechny výsledky, modlete se a věřte tomu, že to miminko bude zdravé, protože jedna doktorka nám to řekla naprosto skvěle. Ani ty utz a symptomy, které tomu napovídají nejsou 100%. Je to jako by se na mě podívala a řekla, že mám hnědé oči (skutečně si to myslela), podívala se pořádně a zjistila, že mám zelené oči, takže spíš asi takové hádání. Ano asi většina symptomů tomu třeba napomáhá, ale my měli extrémně vysoké NT, myslím hodnotu přes 6 a prý to bylo způsobené třeba tím, že měl v močovém měchýřku moč nebo se blbě pohnul, a nebo se stal zázrak a skutečně se to vstřebalo (což není moc pravděpodobné), ale skutečně se to stalo. Nenechte se zastrašit, doktoři se tím negativní výsledkem hlavně kryjou, kdyby se náhodou opravdu to miminko narodilo s VV. Já jsem neuvěřitelně šťastná, že to všechno dobře dopadlo a o to víc si vážím ZDRAVÍ svého dítěte a neskutečně ho miluji ![]()
Věřte!
S Láskou
Sasha