Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj všichni,
dneska jsem byla poprvé u doktorky, protože jsem nedostala menstruaci a měla pozitivní těhotenský test. Dr. na utrazvuku objevila krásný balonek cca 1 cm veliký a řekla mi, že to vypadá na 4 tt:-)))). Nevíte od kdy to počítá? Od ovulace nebo od poslední menstruace? Tohle mi není jasný
Stari plodu se pocita dvemi zpusoby bud od prvniho dne posledni mesntruace nebo podle UTZ - coz se muze lisit.
No mě to počíta vždy od poslední ms. Ale na 4tt se mi zdá 1 cm moc. já jsem měla v 6tt 0,27 cm žloutkovej váček.
Většinou se to počítá od poslední MS (nebo podle UZ, jak psala verveve), od ovulace se to nepočítá. Možná to Dr. měřila jako „kouli“ se všema obalama, co to má, ale i tak mi to připadá moc. 1 cm má zárodek asi až po 7tt.
Myslím že tím Dr myslela že máš v děloze gestační váček , tak ta velikost odpovídá . V 6tt se teprve ve váčku oběví srdíčko a začne se mluvit o plodu. Těhotenství e počítá od poslední MS a stáří plodu je vždy přibližně o 14 dní menší. Takže pokud Doktorka nemluvila o srdíčku ale jen o bublince , kouličce nebo tak něčem tak se skutečně jednalo o gestační váček. Neboj brzy uvidíš srdíčko a pak už bude dr mněřit skutečně délku plodu a né celého plodového vejce
Děkuju za odpovědi. Podle poslední MS jsem v 5+3 tt. Máte pravdu, že tam byla taková bublinka práydná, ale moc mě to potěšilo. Takovej zázrak. Přítel je z toho na větvi. 20. března jdeme další kontrolu, tak se moc těšíme co uvidíme a případně už i uslyšíme:-)