Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
lymfomhelp.cz
Neboj, lymfom je léčitelný, jo a ty stránky jsou skoro moc pesimistické.
Anonymní, vím, že ten nález sám o sobě lymfom neznamená, jen mi doktorka ukazovala RTG snímek a že to má zvětšené, že to nebývá, ale může být lymfom a má se to vyšetřit. ve zprávě je zvětšené mediastinum-thymus, plus tedy bronchopneumonie s obstrukční složkou.
Proč se pořádně nezeptáš doktorky? Co se jí na tom snímku nezdá? Ona Ti řekla, že má podezření na lymfom? Ona na tom snímku viděla nějaký útvar co tam být nemá?
Někdo může mít thymus zvětšený od narození…nebo se může při bronchopneumonii zvětšit. Švagrovi zjistili zvětšená játra, slezinu, měl i nějaký útvar na magnetické rezonanci, krev byla hraniční. Lékaři uvažovali, že je to lymfom.Byli jsme z toho dost špatný. Vyšetřovali ho na Karláku horem dolem, lymfom se nepotvrdil.Na kontroly jezdí už 10 let-nechtějí ho vyřadit z evidence, ale přiklánějí se k tomu, že to má od narození. Jen se na to dříve nepřišlo.
Zkušenosti nemám ale přeji at je syn brzy v pořádku ahoj Ivana
Synovi je 15 měsíců. V listopadu měl měsíc a půl trvající kašel a teploty. V létě menší problémy se srdíčkem, nepravidelná akce. Teď má zápal plic s nějakou obstrukční složkou a podle slov doktorky má zvětšený thymus, doslova mi řekla, že se to má vyšetřiř, že to být nemusí a nebývá, ale může být lymfom, proto je zvětšený.
Ukazovala mi to zvětšené přímo na RTG snímku a že to by tak být nemělo ![]()
@Fassatka píše:
Proč se pořádně nezeptáš doktorky? Co se jí na tom snímku nezdá? Ona Ti řekla, že má podezření na lymfom? Ona na tom snímku viděla nějaký útvar co tam být nemá?
Já se doktorky samozřejmě zeptala, ukázala mi to, nechtěla mi k tomu nic říct, jen že to napíše do správy a mám s tím jít za naší doktorkou a vyšettit. No, to když mi jaksi řekne, tak se nehnu dokud to nevyklopí celý, tak mi na to řekla, že to nebývá, ale může být lymfom, byl tam právě jakoby zvětšený ten thymus než by měl být.
Dovedu si představit, jak ti je, ale samotný snímek většinou ještě nic neznamená. Takhle malý dítě bylo nejspíš snímkovaný vleže a to pak všechno vypadá hůř, než to ve skutečnosti je. Ale vyšetřit se to určitě musí, některý nálezy jsou hodně podezřelý. Určitě je potřeba vyšetřit krev a měl by se udělat ultrazvuk uzlin a bříška (sleziny).
Doufm, že dopadnete dobře!!!
Nedelala bych z toho predcasne zavery. Male deti maji vetsi thymus bezne (vidame casto). Pokud se to dr. nezdalo, je asi lepsi nejake vysetreni doplnit, ale u malych deti to muze byt i normalni. Kdyby to byl dospely, je to neco jineho.
Holky, snad máte pravdu. No, mně tim uplně odrovnala. Syn navíc poslední dobou mívá docela řídkou stolici, byli jsme i se srdíčkem právě a měl hodně dlouho kašel, taky měl zvýšený cukr v krvi přes 7 a pak zase dobrý a málo čurá, takže půjdeme i na sono ledvin. No a já už za tím po tom co mi dr řekla vidím snad to nejhorší. Je hodně spaví, ale to nejspíš k tomu zápalu plic.
Dcerce dělali taky RTG kvůli podezření na zápal plic a tam nic neměla. Jinak ve zrpávě je přesně rozšířené mediastinum-thymus.
Ahoj holky, jdu si k Vám opět pro radu a zkušenosti. Synovi na RTG zjistili mimo jiné zápalu plic i zvětšené mediastinum-thymus. Doktorka říkala něco o lymfomu a že se to á vyšetřit. Nic k tomu, ale nemůžu najít, nemáte některá zkušenosti, nejste doktorka? Jsem z toho celkem v hajzlu. Omlouvám se za ten výraz.