Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, šla jsem na kožní protože se mi měnilo znaménko, lékařce se znaménko nelíbilo tak mě poslala na specializované pracoviště a tam mi bylo řečeno že se ve znaménku něco děje, ve zprávě jsem měla že nález je vysoce suspektní a je to pravděpodobně povrchově se šířící melanom. Mám už za sebou chirurgickou excizi a čekám na výsledky histologie. Má někdo zkušenost s takhle nepříznivou prognózou a histologie mu dopadla dobře? Mám nervy na dranc a nedokážu myslet na nic jiného ![]()
I kdyby histologie dopadla špatně, tak ve většině případů stačí odstranění znaménka. Pokud jsi šla včas, tak to bude v pořádku.
@Dagmar92 píše: Více
Ahoj, já mám znamének hodně, takové vypouklé na krku třeba, takže ani nenosím moc řetízky, nebo opatrně. Jednou mě jedno znaménko bolelo, šla jsem na kožní a řekla mi, že se to stává, ale že tam nic není, jenom je to více prokrvené (že je více zásobované), také mám znaménka vícebarevné a jsou v pořádku. Minulý rok jsem byla na excizi znaménka na zádech pod lopatkou - bylo to rychlé, omylem se mi zatrhlo, šla jsem s tím dokonce na urgent (hodně krvácelo, bylo cca 1,5 cm velké totiž) a kožní měla zavřenou ambulanci. Po telefonu mi řekla, ať si zajdu tam. Každopádně mi to jen zalepili a asi po týdnu jsem šla na excizi, že je to prý lepší, jinak by mi to i nechala, že by buď dorostlo
, nebo se zahojilo, ale bylo to u podprsenky, tak se radši odstranilo. Měla jsem 4 stehy, ještě teď mám jizvu, která je červená a moc nevím, jak se jí úplně zbavit, ale nějak to neřeším, prostě to už ke mně patří a na záda moc lidí nevidí. Snad někdy úplně vybledne. Na histologii mi znamínko radši posílali taky, ale s tím, že já nevěděla nich. Až na další kontrole na vytažení stehů mi řekli výsledky. Pro mě to byl první „zákrok“ na nějakém mini sále (je mi 22), musím zaťukat! Ale potom se mi teda pár dní spalo fakt hrozně, tahalo to a nemohla jsem ležet na zádech a na břiše se nevyspím. ![]()
Přeji hodně štěstí s výsledky! ![]()
Je dobře, že jsi tam šla a podezřelé znaménko řešila. Tyto nádory mají velmi dobrou prognózu pro úplné vyléčení, i kdyby tam něco bylo.
Já jsem byla před lety s podezřelým znaménkem na odstranění. Předběžná diagnóza nebyla tak závažná jako u tebe, ale nakonec se nádor nepotvrdil. Držím palce, ať je vše v pořádku.
@Anonymní píše: Více
To mě mrzí že jsi s tím měla trápení. Je to nepříjemné, taky se moc nevyspím, mám to na hýždi a sedm stehů. Ale hlavně že jsi měla výsledky v pořádku
a děkuji, to čekání je nejhorší ![]()
@nozu děkuji
a jakou jsi měla předběžnou diagnózu jestli se můžu zeptat? Já jsem měla ve zprávě pro chirurgii hlavní diagnózu melanocytární névus trupu a pod tím ještě Dg. pravděpodobně SSM v névu pigment. sítě. Doktorka mi k tomu víc neřekla, jen že už se tam něco děje a je potřeba to vyndat. ![]()
Já jsem měla melanom s podezřením na metastázy, mám i odstraněné sentinelové uzliny. Ale já ho měla na místě, kam jsem si neviděla a trvalo než se sám projevil.
@Jaňouchová to mě moc mrzí
a metastázy se nepotvrdily? A jak se potom projevil? Jak to zvládáš? 💐
Určitě jste hledala na internetu, já našla tohle:
melanocytární névus = označení pro samotné mateřské znaménko (když mi ho odstraňovali, tak jsem se bála, aby třeba nebylo hluboko, prý může být různě, ale nakonec bylo povrchové a za 10 min hotovo)
Superficiálně se šířící melanom (SSM ) – Představuje 65–75 % všech melanomů. Jde o nejčastější formu, na které se pravděpodobně nejvíce podílí UV záření. Postihuje trup i končetiny, nejvíce se vyskytuje u osob středního věku. Projevuje se obvykle jako plošná, okrouhlá nebo oválná pomalu rostoucí skvrna s nepravidelnou pigmentací. Je u něj typická barevná pestrost. Růst může trvat měsíce i roky. Po určité době dochází k vertikálnímu růstu, vytvoření nodularit a k metastazování. Prognóza závisí na tloušťce nádoru. - https://www.onkologiecs.cz/…17/03/07.pdf (str. 139 dole a 140, jak kdyžtak odhalit další znamínka) - ve zprávě máte pravděpodobně, tak třeba z toho ani nic nebude! ![]()
Metastázy nebyly, to už bych tu nebyla já. Žiju normálně, jen mám kvůli odstraněným uzlinám nějaká omezení. Začalo mě to svědět a vůbec tam byl takový divný pocit.
@Anonymní píše: Více
Měla jsem Breslow 0,62 Clark III a stadium pt1a. Teď mám časté kontroly ostatních znamének, sono břicha+ rentgen plic tak snad to bude v pořádku ![]()