Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Pěkný den,
kdo mne tu zná, tak bude chápat „vztah“ s mým otcem.
Jela jsem za ním 13.7. na narozeniny a doufala, že na rok klid, samozřejmě zahrádka u hospody, jinam nesmím ![]()
Tam byl už divný, bylo mu blbě a asi už tři měsíce měl problémy, že někdy prostě omdlel, když pomalu vstal na wc - chodí o chodítku, no když sebou švihl po čtvrté, volala jsem známému a už byl za chvíli v nemocnici.
Tam zjistili velkou anémii jak Fe tak B12 - to je prý u alkoholiků, tumor na tl. střevě, samé CT, MRI, RTG, dostává infuze krve, jo ještě má nějak zlomená záda, tak nechodí, má korzet a v něm udělal prý dva kroky a už by šel domů ![]()
Kolonoskopii měl mít ve čt, ale prý převažuje nebezpečí, že kdyby tam foukli plyn, tak by to bylo nebezpečné…
Doktorky obě velmi sympatické po telefonu, zítra tam mám jet…
Jedna už 2× říkala, kdyby to bylo zhoubné, že je otázka vzhledem k věku, stavu, alkoholismu atd. co by se se s tím dělalo…
Máte někdo zkušenosti s příbuzným (73let) a milion dalších problémů, jak to probíhalo? Hádám, že nějaká „zbytečnost“ ve střevě nebude…
Teď budu znít zle možná morbidně, ale otec mě telefonáty ničí, není to tímhle, ale už roky, tuhle volal ve 23hod. co dělám, říkám že už skoro spím a on jízlivě: Ty máš krásnej život (jo super, trávím svůj život denně cca 20 - 22hod v posteli, luxus
). Jednou je milej a jak si potřebuje na někom shladit žáhu, tak má jízlivý poznámky - já sama toho mám dost, že vlastně na ten konec čekám.
Několik lidí mi řeklo, že až tu nebude, že se mi svým zpsůsobem uleví, hodně lidí mi říká, že by se s ním dávno nebavilo, někdo, že je to sploditel.
Můj otec hlavně není chlap, ale taková ta fňukna, sebe má na prvním místě… Takže si nedovedu představit nějaký delší konec.
Nikdy nezapomenu na příběh slečny, které otec stavěl dům a měl Ca konečníku a když už byl ke konci na opiátech, tak stále máchal rukama a stavěl dům pro svou dceru ![]()
Já nedokážu hrát nějaké divadlo, nemám na to někam jezdit, bydlejí na druhé straně Pha a nejvíc se bojím, že ho pustí domů ![]()
Pardon za sloh, potřebovala jsem se asi vypsat.
Ano, u známého, ale to ve středním věku. Měl Ca konečníku v takovém stádiu, že se to odhalilo opravdu pozdě a předpověď lékařů byla pravdivá - opravdu byl hrozně čilý, pořád někde jezdil, sportoval, velmi aktivní člověk. Jednou mu bylo hrozně zle a našly mu už metastáze i v játrech. Vím, že u nich v rodině tam hrála i trochu dědičnost, jelikož vím, že to měli oba jeho prarodiče i tatínek.
Každopádně pokud člověk chodí k lékaři na prohlídky, tak se cca od 50 dělají testy na krev ve stolici a podle toho potom jednají a kdyžtak dělají další vyšetření na Ca. A klidně i ve 20 si člověk ten test může udělat, není to nic složitého, zvládne se to doma.
@Monik29 píše: Více
Ahoj, uvidíš, co Ti zítra doktoři řeknou…
Hlavně vysvětlit tatínkovi, že nemůže podepsat revers, kdyby měl náhodou takový nápad, protože bys to s ním doma těžko zvládala.
At zůstane v nemocnici, aby mu mohli udělat vyš. a uvidí se, co bude dál.
On bydlí sám?
@free333 píše: Více
Na revers by ho nepustuili, to mi řekla, musel by odejít sám, což by neodešel, ale teď ho chtějí možná nějak už pustit a udělat kolono až pak ![]()
Nebydím s ním, oficiálně měl zákaz do bytu od roku 1998, po rozvodu máti vyměnila zámky, ale už 1995 přebýval u první ofiko milenky.
Teď bydlí s tou poslední, ta se teď musí starat 24/7, taky alkoholička, teď mu dávají pořád infúze a leží, dorazí dom a tam pojede víno a zase může slítnout, nechápu, že přemýšlejí o brzkém propuštění ![]()
Takže by ho měla na starost jeho přítelkyně?
Možná by bylo dobré si s ní promluvit, jestli se cítí na to, že ho zvládne, nebo jestli on chtěl k Tobě?
Pokud by se nechtěl starat nikdo, tak to říct v nemocnici, že není nikdo, kdo by se postaral a nejspíš by ho přeložili na LDN nebo nějaké podobné odd., nevím, ale chce to řešit, aby pak v týdnu nezavolali, že jede v sanitce domů…
@Anonymní píše: Více
Tak to mne moc mrzí…
Test znám, dělávala jsem, mám taky problémy…
Ale otec to má v tlustém střevě a ok tedy dlouho nebyl. O játrech také mluvila, ty ještě nekontrolovali pořádně, obyčejné testy mohou klamat, zvlášť když je tam ten alkohol.
Můžu se zeptat a to neměl žádné jiné potíže?
Jen dodám, že na reverz může odejít kdykoli. Na reverz se nepouští, reverz je to „odejít sám“. To může, je to jeho právo, se kdykoli sebrat a jít. I bez reverzu, když na to přijde.
Nicméně ty nemáš povinnost o něho pečovat 🤷🏻♀️
@free333 píše: Více
No trochu si nerozumíme, otci to zatím myslí, ale jí se svým způsobem bojí, to není přítelkyně, ale ožralý hybrid, jen ať se stará, holt Karma, ale když spadne, tak si zas může něco udělat a hlavně ona ho nezvedne.
Ale asi si neporozumíme, my nejsme Happy Family, otec ke mě domů, jo jasně heh ![]()
Já nesmím k ním, teda on neni ten byt jejich, ale Hybrid se ožral před pár lety a chtěl na mě volat policii, od té doby vídám otce na zahrádce hospody 4-té cenové nebo někdy v nemocnici.
Teď jsme se viděli po roce a vůbec to nevadilo, ale ten Hybrid vedle mě, co mě pomlouvá před cizími lidmi, abych to slyšela „trochu“ problém je. Plus banda ožralů, občas nějací fajn lidé.
Jediné, kdy byl mimo, bylo když mu dali opiáty a i něco na uklidnění.
Ale nedokážu si představit, že člověka, se zlomenýmu zády, co už předtím byl o chodítku, s tumorem, těžkou anémií atd. by chtěli pustit domů… ![]()
Jestli je otec ve stavu, ze bude potrebovat celodenní péči, která nejde doma zvladat - pritelkyne nezvládne- tak opravdu zavcas se spojit s lekarkou, aby socialni prac. nemocnice vyridila umisteni do ldn.To je treba zařizovat s vetsim predstihem, je celkove malo mist.
@Fiducia píše: Více
Když ho příijímali (31.7.) tak chtěl, ale ona mi po telefonu řekla, že by ho nepustili, že by musel dokázat odejít po svých, což jaksi není reálné ani teď.
Jediné kam i předtím došel o chodítku (v doprovodu), byla hospoda, bohužel jí mají cca 50 až 100m od vchodu
A když ne hospoda, víno je i doma, už to asi nedává jako předtím, ale…
Ještě 13.7. tam měl dvě piva a nejméně tři skleničky vína, co jsem viděla já plus co mají doma. Pije už pomalu, tělo to nedává jako dřív.
Takový odstrašující případ, jak nedopadnout a proč nepít ![]()
@Konnny 56682643 [/ci let! tace]
To je mi právě jasné
I když místo tam mají, střídá se to, někdy tam jsou dva někdy tři, pak jeden pán právě šupal na LDN, ale věk 94let!
@Konnny píše: Více
To by nikdy nedopustil, dokud mu to myslí, on se chce zas vrátit k životu šup na zahrádku a už takhle moc nežije, tak to je někdy peklo.
Baví se s lidmi plus mínus v mém věku, aby si přišel mladší, ještě před rokem panák vodky, trávu s nima dával, hraje si prostě na mladého, to by musel být už dementní, nevím, jak se o něj bude moci starat a jak dlouho je oba takový život bude bavit ![]()