Podezření PAS?

Anonymní
6.3.24 20:41

Podezření PAS?

Zdravím všechny…na toto téma je tu asi již více diskuzí, ale přesto bych ráda znovu tento dotaz položila. Netýka se to mého dítěte, ale syna mé nejlepší kamarádky. Malému je 16,5 měsíců. Já osobně si myslím, že je u něj něco špatně. Teprve cca měsíc staví u nábytku, samostatně nechodí..což o chůzi, to asi dožene…ale psychicky vývoj se mi nezdá normální. Má strašné záchvaty vzteku, nic ho nezajímá. Na to, že mě zná od miminka, musím se mu vtirat když přijdu na návštěvu aby se na mě vůbec usmál…není to jen u mě ale i u členů rodiny, oční kontakt naváže asi tak na tři vteřiny…pak pohledem uhýbá. Neumi udělat papa, paci paci..nic z těchto dětských hříček ( údajně ho to nezajímá a nebaví ) nemá žádnou svoji oblíbenou hračku, nezajímají ho prý ani knihy ani učení se zvířátek. Tak jak někdo píše " moje dítě nemluví " ale pak se najdou slovíčka které dítě vysloví, tak tohle dítě opravdu nemluví. Vydává jen " skřeky " nic co by náznakem připomínalo třeba slovo " máma nebo táta ". Nedokáže projevit radost - pouze na světla, ty když vidí, prohýbá se do luku a klepe rukami a poslední dobou se rád dívá na pračku. Prohlíží si ruce a prsty…neukáže na předmět, neda předmět z ruky když si o něj řeknete…Nereaguje na svoje jméno, napadlo mě, jestli nemůže mít PAS nebo zda je to tím, že ho od miminka nechávala dívat na TV, cca od půl roka až do teď vydrží na TV koukat X hodin v kuse. :,( Ona to buď nevidí, nebo vidět nechce, utěšuje se tím, že je nedonošený ( 3 týdny před termínem ) :? To přeci není nedonošené dítě. Děkuji všem za odpovědi. Ptám se protože mě to trošku trápí za ni. Každopádně jeho vývoj mi nepřijde v pořádku.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
76632
6.3.24 20:46
@Anonymní píše:
Zdravím všechny…na toto téma je tu asi již více diskuzí, ale přesto bych ráda znovu tento dotaz položila. Netýka se to mého dítěte, ale syna mé nejlepší kamarádky. Malému je 16,5 měsíců. Já osobně si myslím, že je u něj něco špatně. Teprve cca měsíc staví u nábytku, samostatně nechodí..což o chůzi, to asi dožene…ale psychicky vývoj se mi nezdá normální. Má strašné záchvaty vzteku, nic ho nezajímá. Na to, že mě zná od miminka, musím se mu vtirat když přijdu na návštěvu aby se na mě vůbec usmál…není to jen u mě ale i u členů rodiny, oční kontakt naváže asi tak na tři vteřiny…pak pohledem uhýbá. Neumi udělat papa, paci paci..nic z těchto dětských hříček ( údajně ho to nezajímá a nebaví ) nemá žádnou svoji oblíbenou hračku, nezajímají ho prý ani knihy ani učení se zvířátek. Tak jak někdo píše " moje dítě nemluví " ale pak se najdou slovíčka které dítě vysloví, tak tohle dítě opravdu nemluví. Vydává jen " skřeky " nic co by náznakem připomínalo třeba slovo " máma nebo táta ". Nedokáže projevit radost - pouze na světla, ty když vidí, prohýbá se do luku a klepe rukami a poslední dobou se rád dívá na pračku. Prohlíží si ruce a prsty…neukáže na předmět, neda předmět z ruky když si o něj řeknete…Nereaguje na svoje jméno,t napadlo mě, jestli nemůže mít PAS nebo zda je to tím, že ho od miminka nechávala dívat na TV, cca od půl roka až do teď vydrží na TV koukat X hodin v kuse. :,( Ona to buď nevidí, nebo vidět nechce, utěšuje se tím, že je nedonošený ( 3 týdny před termínem ) :? To přeci není nedonošené dítě. Děkuji všem za odpovědi. Ptám se protože mě to trošku trápí za ni. Každopádně jeho vývoj mi nepřijde v pořádku.

to je tu pořád dokola, prostě nic ti po tom není, je to syn tvé nejlepší kamarádky, teda máš divnou nejlepší kamarádku, když nechává kojence civět na televizi celé dny, ale prostě a jednoduše, NIC ti po tom není, není to tvoje dítě, neřeš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
183
6.3.24 20:49

@stinga tak na takové rypalky jsem tu přesně čekala :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65185
6.3.24 20:51
@Mišulka22 píše:
@stinga tak na takové rypalky jsem tu přesně čekala :D

ale ona je to pravda. Není to tvoje věc. Ta kamarádka chodí s dítětem k lékaři, brzy bude i vyplnovat dotazník na PAS, takže si to případně pořeší s doktorkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2651
6.3.24 20:52

Holka proč ty to tady dokola řešíš??? Pokud máš obavy, že dítě tvé nejlepší kamarádky má problém tak jí to nějak opatrně řekni. My to tady za tebe nemáme jak vyřešit. Nikdo z nás mu jen z tvého popisu diagnózu nedá. A i kdyby zázrakem jo k čemu ti ta informace bude? To má řešit tvoje kamarádka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9292
6.3.24 20:55
@Mišulka22 píše:

Naopak. Vystihla to naprosto přesně. A to píšu jako matka dítěte s PAS.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2003

To je zase ta co strčí dítě před TV a je na mobilu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76632
@Mišulka22 píše:

rýpalka jsi tak akorát ty, to bude mít kamarádka radost, že ji tady tak pomlouváš a řešíš její dítě :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
183
6.3.24 20:56

@Karinkas můj první dotaz :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.3.24 21:00

@stinga já ji nepomlouvam ale ;)

• Citovat
  • Upravit
76632
6.3.24 21:00
@Mišulka22 píše:
@Karinkas můj první dotaz :srdce:

to určitě, a navíc dotaz mimo mísu, pořiď si vlastní dítě, pokud nemáš, a řeš jeho vývoj, po cizích dětech ti nic není

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65185
6.3.24 21:01
@Anonymní píše:

proč zase anonymně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76632
6.3.24 21:01
@Anonymní píše:

no myslím, že by nebyla nadšená, že tu píšeš, že dítě nechává před tv

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.3.24 21:05

@stinga ale ona se netají tím, že se dívá na tv. Naopak ji přijde divné, že její 3 lety synovec vydrží u tv pár minut.

• Citovat
  • Upravit
2335
6.3.24 21:21

Může být i jenom zanedbaný. To by asi každé dítě v tomto věku neumělo nic, kdyby jen hledělo na televizi. Připadá mi, že sis někde přečetla článek k autismu a strašně vypichujes ty typické rysy. Ono se ale každé batole rádo podívá na pračku, vztekne se a nemá vyloženě oblíbenou hračku. Na druhou stranu ano, popis by seděl i na autismus, prostě těžko říct. Dotazník v 18 měsících je spíš pro poctivé maminy, které to chtějí řešit. Jestliže někdo nechá dítě X hodin před televizí, zjevně nic řešit nechce. Takže na to bych úplně nespoléhala. Teď je úplně jedno, jestli v budoucnu nějakou diagnózu dostane nebo ne, stejně je ta práce hlavně na rodičích - trpělivost, neustále dítě rozvíjet novými podněty, mluvit srozumitelně na dítě, stále dokola ukazovat obrázky, knížky, trénovat motoriku jak jemnou, tak hrubou. To dělají rodiče i zdravých dětí, akorát ty se to učí mnohem rychleji. Ty do toho vidíš, jestli se mu kámoška věnuje? Třeba mu pustí televizi jenom kdyz tam jsi, aby si s tebou mohla dát v klidu kafe. Tys to s ní někdy probírala, co plánuje dál? A normálně se o něj jinak stará, chodí s ním ven a tak? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí