Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte vsichni, chtela bych se s vami poradit, nebot u sveho 4-leteho syna pozoruju divne tiky. Zacalo to kolem vanoc tim, ze jakoby se zamyslel a koukal do prazdna, tyden na to zacal mrkat ocima, pak po par dnech jakoby pred sebou neco videl a chtel do toho prstikem tuknout, jako treba do bublinky a potom zacala posledni faze - byl jakoby nepritomen a jeho prstiky u jedne ruky jakoby hraly na klavir. Dost me to znepokojilo. Pak ale asi po sesti tydnech vse zmizelo, Doktorce jsem to rekla a ona se me zeptala, jestli jsem ho ja ptala, proc to dela. Odpovedi Meho syna jsem se vsak nikdy nedockala. Ted po par mesicich zase zacinaji zase ocni tiky.
Diky predem za nazory…
Tiky jsou ventil, hlavne neokrikovat, nenapominat
moje dite melo tiky mrkani po ztrate tatinka a tohle mi vysvetlila detska psycholozka. Doporucuji nechat si napsat co nejdriv zadanku a zajit k nejake sikovne. Detsky lekar vyhodnoti, nekdy spolu s psychologem, zda bude i neurologicke vysetreni. Drzim pesti ![]()
Rozhodně trvej na vyšetření na neurologii. Ono se to umí zhoršovat… přidávají se k tomu i „verbální tiky“ atd.
Držím moc palce, ať je to jen přechodná záležitost a brzy to vymizí
![]()
PS: mám s tím bohaté zkušenosti, kdybys potřebovala, písni SZ ![]()
Neurologie, psychologie, psychiatrie..
Tikových poruch je spousta forem, ale může to být počátek závažnějšího problému - Tourettova syndromu..U něj je problém, že se musí počkat, jak se situace vyvine..Naplno propukne později, ale počátky můžou být už v dětství..Spousta rodičů, u jejichž dětí diagnostikovali toto, si to zpětně uvědomila..A je to soubor příznaků, tyto děti bývají vysoce inteligentní a nález na EEG je negativní.
Ahoj diky za odpoved. S tema ocima se to neopakuje, jenze ted zase vzdy kdyz neco dela, tak u toho jednou rucickou dela pohyb, jako kdyz bys skrabala nekoho na zadech od Hora dolu, takovy tah ruky…no nevim jak to lepe popsat…ale to dela jen kdyz neco s polu delame, treba hrajeme pexeso, nebo prohlizime knizku. Maly je trochu jine dite, zu jsem to psala v jednom prispevku. ted nas tedy poslali na vysetreni co se tyce jestli neni opozdeny ve vyvoji, na moji prosbu, nebot me i ucitelka ze skolky upozornila, ze maly je naprosty ignorant a dela jen co chce. Kdyz na nej nekdo mluvi projde proste kolem, at je to znama tvar ci uplne nekdo cizi. Jeste pred rokem se uplne stranil deti, ted je to lepsi, zu i sam rika ze chce mezi ne. No nevim, pockam co to vysetreni, ikdyz tady ty jeho tiky je uplne neco jineho. Zatim ahoj a peknou nedeli, me dnes cekaji dve detske party ![]()