Podpora a brigáda
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
@Anonymní píše:
@luckaa85 hmtakze i kdyz budu mit vydelek podstatne mensi, podporu mi vezmou?
je to blbe, ze to tak napisu, ale to muzu byt doma
Myslela jsem si, ze si k tem 4000,– trochu prilepsime a ono by to vlastne bylo spise prihorseni
Tak načerno? Jinak oficiálně budeš na tom ještě finančně hůř.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na cerno bych do toho rozhodne nesla. Privydelek pri evidenci na UP se jmenuje nekolidujici zamestnani, vetsinou to byvaji DPP nebo DPC, ale muze to byt i PS, mesicni hruby vydelek nesmi prekrocit 5500 tis. hrubeho, pokud je nekoliduj. zamestnani vice, vydelky se scitaji. Vydelek se pak vzdy mesic zpetne doklada na formularich z UP. Pokud je jeste narok na podporu, tak podpora se po dobu trvani pozastavuje a po skonceni nekoliduj. zamestnani se pokracuje v cerpani. Jeste pozor, nekolidujici zamestnani se musi hlasit na UP bud nejpozdeji v den vzniku nebo v den podpisu, pokud je odlisne od data vzniku, byva to casto predmetem sankcniho vyrazeni z duvodu neoznameni nekoliduj. zamestnani vcas.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
A kdybych to nechala napsat na manzela? Zakladatelka
Jako že by smlouvu podepsal manžel, ale pracovala bys ty? Pak by to byl podvod.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
A kdybych to nechala napsat na manzela? Zakladatelka
Jde to, sice jde o podvod, ale jde to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Podpora-brigada
Dobrý den.
V zaměstnání jsem musela dát výpověď, jelikož se nedalo skloubit s malým věčně nemocným dítětem a školkou/ otev.doba - vs.prac.doba.
Budu se hlásit na úřad práce, kde bych měla mít narok na podporu.
Zároveň mám ale nyni možnost brigády.
Co jsem tak vysledovala, tu ale nelze mit, pokud mi bude vyplacena podpora v nezaměstnanosti, chápu to dobře?
Takže když bych na brigadu nastoupila, podporu nedostanu a poběží(bude vyplácena) například až za tři měsíce, kdy mi skončí brigada? Je to tak, či se mýlím?
Pro rýpaly: nejsem žádné nemakačenko, ve svych 30 lech mam odpracovano 10let(10let u jednoho zamestnavatele+2roky mateřská, aniž bych kdy na úřadu práce byla) ![]()
- Citovat
- Upravit
Ano, chápeš to správně. Pokud budeš žádat o podporu, bude ti po dobu brigády pozastavena. Celkem intenzivně jsem to teď řešila, legální cesta, jak si k podpoře přivydělat neexistuje. Pokud bys měla nižší podporu, než si vyděláš, pak si můžeš přivydělat maximálně půlku minimální mzdy, abys zůstala stále v evidenci úřadu práce. Opět platí, že podpora ti vyplácena nebude.
Edit - ještě doplním - pokud brigádu přijmeš, musíš ji ještě ten den nahlásit na ÚP, ať už mailem nebo telefonem. Já to nahlásila o den později a z evidence mě vyřadili. Vyřešili jsme to tak, že jsem teda evidenci ukončila sama, abych se v novém měsíci mohla znovu přihlásit. Ale pokud bys měla jó přísnou zprostredkovatelku, mohla by s tebou zahájit správní řízení a vyloučili by tě. Me o nic nešlo, měla jsem odstupný, takže bych podporu stejně nedostala, a ZP už za mě zaplacený bylo, ale stejně mě to překvapilo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Azeretereza a ta minimální mzda je kolik ted? Respektive, do jaké castky V ČISTÉM si lze brigadně přivydělat?
- Citovat
- Upravit
"Minimální mzda je od začátku roku 13 350 korun, nezaměstnaný si tedy může přivydělat až 6675 korun (o 575 korun víc než loni). Pokud má člověk takových přivýdělků (úředně se říká nekolidujících zaměstnání) víc, výdělky se sčítají. " V čistým to je 5 940 Kč, ale nevím, jak je to u brigád s nějakýma slevama třeba na dítě a tak.
Musíš dokládat každej měsíc výdělky a jakmile to přešvihneš byť jen o korunu, vyloučí tě z evidence. Pokud se tam registrujes, budeš mít asi za 14 dní schůzku, na který ti tohle všechno vysvetlej. Teda aspoň já to tak měla + jsem se ještě konkrétně informovala u mojí zprostředkovatelky. Naštěstí už práci mám, na tom pracáku máš co se týče přivýdělku dost svázaný ruce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ok. Ještě se optám- případná podpora po té brigádě, která by tedy dejme tomu měsíčně nepřesáhla 5000kč, se bude počítat stále ze zaměstnání, které jsem k poslednímu únoru ukončila?
- Citovat
- Upravit
Jo a můžeš pracovat pouze na DPČ, na DPP ne - to tě hned vyřadí z evidence.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ok. Ještě se optám- případná podpora po té brigádě, která by tedy dejme tomu měsíčně nepřesáhla 5000kč, se bude počítat stále ze zaměstnání, které jsem k poslednímu únoru ukončila?
Bude se počítat z posledního zaměstnání, ze kterého bylo odváděno důchodový pojištění. Na to pozor. Tam je to taky nějak limitovaný. Pokud by za tebe zaměstnavatel na brigádě odváděl pojištění, pak by se ti další podpora (o kterou bys žádala až by ti brigáda skončila) počítala právě z tohoto výdělku. Na to se zeptej přímo na úřadě, mám pocit, že je to nějak kolem 2 500 hrubýho, ale jistá si nejsem. Pak budeš dokládat konec brigády a zaměstnavatel ti vyplní přímo papíry pro úřad práce, kde je uvedeno, jestli se platilo důchodový pojištění.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@Azeretereza teda, to jsou složitosti, až hrůza![]()
hdíky za odpovědi
![]()
![]()
Je to děs, jsou to aktuální zkušenosti, byla jsem teď dva měsíce bez práce, na pracáku jen měsíc a kousek, kvůli tomu, že mě vyloučili. Ten první měsíc jsem chodila na brigádu, jednalo se o „blbejch“ patnáct stovek, ale taky s tím byly složitosti, navíc něco dokládat furt a podobně, nedivím se, že lidi na pracáku si přivydělat nejdou, nebo makaji načerno, protože všechno hlídat tak, aby se nepresvihlo chce fištróna. A pak prestrelis a důsledky jsou celkem dost tvrdý.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak ono je to protoze se lidi maji venovat intenzivnimu hledani prace a ne privydelkum a pouzivani up k tomu, aby si sami nemuseli doplacet zdravotni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit