Podpora pracujících matek

36504
3.7.16 13:56

Podpora pracujících matek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Hanka1
3.7.16 14:13
:palec: :potlesk:
  • Citovat
  • Upravit
10351
3.7.16 14:14

Chapu to, ale nepodepsala bych, protoze to tlaci zeny k reprodkuci v pozdejsim veku. Coz ve finale zacalujem my vsichni, umelko sem, umelko tam. Vic by se mi libil model jakehosi zvyhodneni pracujicich zen, ktere po rd nastoupi. Aby byli dreni ti, co delat nikdy nechteji, zaroven aby nebyli biti ti, co chteji nejdriv dite a pak desetileti pracovat- oni to odvedou stejne, ale zaroven nebudou v rozporu s biol. hodinami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5570
3.7.16 14:28

Ja bych podporovala rodinu jako celek - matka na RD - nižší odvod daní u otce - třeba.
více daňových výhod pro rodiny s malými dětmi. Nedávat peníze jen tak, ale motivovat, aby aspoň jeden z rodičů pracoval. Prostě dávky ve formě slevy na dani :nevim: to je hodně spravedlivé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenloth
3.7.16 14:34

Souhlasím s ideou podporovat pracující matky, ale článek jako takový se mi nelíbí. Populistická útočná rétorika a žádná koncepce, žádné řešení, žádný nápad, nic.

• Citovat
  • Upravit
16160
3.7.16 14:34

Částečně souhlasím, i když mi na článku hodně vadí, že autor staví proti „pracující matce“ hned „cikánku“. V poslední době mi totiž přijde spíš alarmující, kolik „bílých“ lidí se řídí dle zásady „oni dostávají od státu, tak já si to zařídím taky, když může brát prachy cikánka, tak já taky“ - ono totiž těch „bílých“ je pořád mnohem víc, a když se budou chovat jako zmiňovaná menšina, už budeme v řiti totálně.
Jinak mi v principu nevadí, že jsem nedostala porodné, tím, že jsem pracovala, jsem dostala velmi slušnou PPM na půl roku (proti tomu je porodné nebo přídavek 500Kč na dítě fakt plivnutí) a kromě PPM mi stát dal: slušný RP, daňovou slevu pro manžela na děti, daňovou slevu pro manžela na mě jako vyživovanou manželku, možnost pracovat a vydělat si, aniž bych o RP přišla. Jestli se fakt v budoucnu povede, že na školku budou mít nárok všechny děti od 2-3 let, tak už mi přijde podpora státu dostatečná.
Takže můj závěr je: Stát by neměl ještě víc podporovat pracující matky (dle mého to dělá dostatečně), ale měl by podstatně míň podporovat nepracující rodiny. Protože jakmile bych přijala logiku „oni dostávají, já bych měla dostávat víc“, tak našim dětem pěkně zavařím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5808
3.7.16 14:52

Těžko říct, jestli s autorovou vizí souhlasím… on tak něják žádnou nemá… otázku peněz za nic řeší základní příjem a jako matku by mě sice porodné a jiné jednorázové, či dočasné dávky asi potěšily, ale raději bych se vracela do práce, kde můžu mít nižší úvazek, nebo se o plnej s někým dělit a nebudu tak muset nechávat děti ve školce od rána do večera, nebo shánět vyzvedávače, protože pokud nějákou práci chci, tak v ní musím tou dobou bejt… co za řešení nabízí on? nebo jak si představuje tu hranici? třeba pět let v kuse? budou se počítat i brigády, nebo ne? takže magistry/inženýrky by nemohly mít dítě dřív jak ve 30? stejnej nesmysl jako studentská půjčka :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
3.7.16 14:55

@zrcadlo Naprostý souhlas. :palec: Veškeré podpory skrz slevu na dani nebo vázané na odpracovanou dobu (jako PPM). A podpora rodin, kde se chce matka vracet do práce před 3. rokem dítěte (incentivy pro zaměstnavatele na poloviční či sdílené úvazky, dostupnost jeslí a firemních školek).
V podpoře rodin, co sekají jedno dítko za druhým, aniž by někdo doma kdy měl snahu pracovat (a tím nemyslím práci na černo), nevidím žádný přínos pro společnost.
Ještě bych zavedla nějakou větší kontrolu takových těch rádoby samoživitelek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30937
3.7.16 15:19

Myslim, ze pracujici zeny jsou zvyhodneny dostatecne, na co porodne, kdyz mohu mit nekolikrat vyssi ppm, o ktere se navic uvazuje, ze se zvedne jeji strop 33 tis. Pokud by vyslo jiste misto ve skolce pro 2-3 lete deti, bylo by to super. Dalsi pozitivni zmenu vidim v moznosti vycerpani rp do roka ditete. Takze jako pracujici zena si nepripadam, ze by podpora byla mala, ale zamerila bych se na zneuzivani socialni pomoci, coz lezi v zaludku nejvice lidem… Protoze pomoc v nouzi je na miste, ale jeji zneuzivani stve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
827
3.7.16 15:27
@Svistice píše:
@zrcadlo Naprostý souhlas. :palec: Veškeré podpory skrz slevu na dani nebo vázané na odpracovanou dobu (jako PPM). A podpora rodin, kde se chce matka vracet do prácepřed 3. rokem dítěte (incentivy pro zaměstnavatele na poloviční či sdílené úvazky, dostupnost jeslí a firemních školek).
V podpoře rodin, co sekají jedno dítko za druhým, aniž by někdo doma kdy měl snahu pracovat (a tím nemyslím práci na černo), nevidím žádný přínos pro společnost.
Ještě bych zavedla nějakou větší kontrolu takových těch rádoby samoživitelek.
No, a pokud se sice matka chce vracet do práce a nejde to??? :think:

A tu kontrolu bys udělala jak?? :think: Znám plno takových, kteří si nenechají zapsat otce, protože pak dostanou větší dávky od státu a otcův příjem je takový bonusna cigára a pivko. Nehledě na to, že povětšinou onen otec má další podobné potomky kousek vedle. Podle mě je toto nekontrolovatelné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3355
3.7.16 15:36

@Burj Chalifa Souhlas, jen bych asi nedávala peníze-už vidím jak zlaté české ručičky a mozky vymyslí fiktivní firmu s fiktivními zaměstnanci…a peníze se zase hrnou. Spíš bych nějaké procento z daní přiznala jako „porodné“. Vyděláš víc, dostaneš víc, pracuješ déle, dostaneš víc. Nepracuješ nedostaneš nic. Bylo byto spravedlivé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30937
3.7.16 15:37

@EvulinkaH Na muj vkus je dost zen, ktere nepremysli pred md, zda jejich prace je skloubitelna i jako prace pote s detmi. Pracovni doba bezdetnych muze byt temer jakakoli, ale s detmi to jiz nejde. Dale je potreba zapojit ty rodice oba, coz je v pripade rady otcu take problem, i odvezt dite rano do skolky je pro ne moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
3.7.16 15:38
@EvulinkaH píše: ** No, a pokud se sice matka chce vracet do práce a nejde to??? :think:A tu kontrolu bys udělala jak?? :think: Znám plno takových, kteří si nenechají zapsat otce, protože pak dostanou větší dávky od státu a otcův příjem je takový bonusna cigára a pivko. Nehledě na to, že povětšinou onen otec má další podobné potomky kousek vedle. Podle mě je toto nekontrolovatelné.

Co myslíš tím, že to nejde (vrátit se do práce dřív)?

Ano, ta kontrola nemakačenek a podvodníc je problematická. Na druhou stranu, pokud by bylo společensky přijatelnější takové nabonzovat na sociálce, než jen konstatovat, že takových pár človek zná a nikdo s tím nic nedělá, tak by si to třeba milé dámy rozmyslely.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
3.7.16 18:19

@Svistice tak bud se neni vratit kam a i kdyz se snazis a hledas, nejakou dobu to trva. Nebo praci mas, ale nemas skolku a soukroma nebo chuva te vycucne vic, nez vydelas. Nebo mas praci i statni skolku, ale casove je to neskloubitelne, tak nemuzes nastoupit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
3.7.16 19:11

@zuzouš Tak proto jsem tam psala, že než nějaké almužny ale přídavek na dítě, je mnohem smysluplnější podporou rodin investovat do dostupných jeslí a motivovat zaměstnavatele nabízet zkrácené úvazky, firemní školky, nebo možnost odečíst si třeba chůvu nebo paní na vyzvedávání z daní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová