Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Anonymní píše:
nevím jaké dva týbory, potřebovala jsem radu![]()
ja te chapu no
To zvraceni je ale divny,to se mi nelii,vis neco me napadlo,kamosky dcera to mela taky,ale to ji bylo asi 5 hadali se pred ni rodice,mela to z nervu,chodi do dneska k psychologovi
Nečetla jsem celou diskusi.
Taky mám obě holky tabulkově podvyživené. Pořád jsem měla z toho nervy a stresy a došla jsem k závěru, že s tím stejně nic neudělám. I kdybych se stavěla na hlavu, tak do nich to jídlo stejně nenarvu ![]()
Snažím se je krmit kvalitně a zodpovědně, v tomto mám čisté svědomí. Holt každý není jedlík ![]()
Starší má při 104cm/15kg-téměř 4r a mladší 69cm/6,80kg-téměř 11měs.
Navíc pokud se to týká švagrové, tak bych to neřešila a řešení nechala na ní ![]()
No mě to dělá taky po pár lžičkách, teda dělal když už jsem ho nutila, tak jako že se poblinká domluvila jsem se s doktorem a on mu řekl že pokud vyblinká jídlo (samozžejmě když je zdravý né když je nemocný nebo má teplotu)bude ho muset poslat do nemocnice a celkem to funguje když už to dělá tak mu řeknu že zavolám doktora a přestane nevím jak to dělá dítě švagrové ale unás věděll že když natáhne že nebude muset papat no ale teď prostě nic musí náš to dělal schválně nevím jak váš snad aspoň trošku rada
Tak já bych tvý švagroví poradila at hlavně děti do jídla nenutí,at si s jídlem co nabízí víc pohraje -nazdobí ho třeba na chléb dá zeleninu do tvaru králíčka apod a do čaje jsem dávala místo cukru glukopur ten má mít vliv na zvýšení chuti k jídlu mě starší syn bojkotoval s jídlem až do 1třídy já vím že to někdy nejde ale u nás to někdy zabralo.Držím tvé švagrové palce at se jí prckové rozjí ![]()
Anonymní a jak jí tvoje švagrová? Jí pořádně nebo drží diety? Sem tam si něco ďobne?
Ve školce jsme měli něco podobného. Holčička 2 roky, malinká, drobounká, nechtěla jíst, nic za den esnědla jen kousek jablíčka. Stačilo mi vidět její maminku, tyčka, furt chodila cvičit.D9tě si hodně bere příklad z dospělých.
Zkoušela s nima jíst společně? Z jednoho talíře? To samé jídlo?Nebo hru, že ona bude krmit je a oni jí.
Známé dcerka dělala to samé. Prostě to zkoušela. Když jí dali jídlo, tak nadavovala, schválně, dokázala si vyvolat i zvracení. Jediné co jedla byly suché těstoviny, tak se pořád vařily suché těstoviny. Vyrostla z toho.
Ať to zkusí opravdu formou hry. Dala bych mu talíř, nechala půl hodiny a sebrala. Při další jídle to samé. Ono si to dítě vezme. U plného talíře nikdo hlady neumřel. Když je bude nutit násilím, vypěstují si ještě větší odpor. To není cesta.
A ať zkouší různá jídla, co by jedli, to co budou jíst jim prostě dávat a časem z toho vyrostou. DO 20 let tak jíst nebudou.
A chytrým babičkám bych dala talíř s jídlem a lžíci at je teda nakrmí, když jsou tak chytré a at uvaří něco co jíst budou. ![]()
Chudák švagrová… Mojí Anežce budou 3 za měsíc a půl, taky kupuju vel. 98 a váží 12 kg, takže jen o kilo víc, než ten hoch… A jí normálně. Podpoř jí, že na grafy se může vykašlat, pokud jsou děti spokojené a jinak prospívají, tak bych to neřešila…
Mam doma taky hubenoura a bohuzel nekdy s tim nic nenadelas. Pomaha nenutit do jidla, davat to, co snist zvladne a kdykoli prte chce. My treba momentalne milujeme kasi od Nutrilonu, takze treba snida kasi s presnidavkou, obedva zeleninu prokladanou kasi a veceri kasi s jogurtem
Proste davat dle chuti prcka a neridit se tabulkama. Zuzka taky treba jeste neji kousky a resit to moc nema cenu, akorat by ji nadavovalo a nejedla by ![]()
Ale urcite by pomohl nejaky odborny doktor, myslim spis poradil co a jak ![]()
urcite by mela vzit deti k odbornikovi, takhle nejist, neni normalni.
Do jidla hlavne nenutit.
Precetla jsem celou diskuzi…
bohudik tohle neznam,ale sestrenice takhle jedla,teda spis nejedla…
pila jen vodu a jedla jen suchy chleba,vyrostla,jo to jo,ale ma 158cm a asi 9kg i v 27 letech
a geny to nejsou,proste neji ani dneska!
Memu synovi jsou 2roky,meri 95cm a vazi 13-14kg takze ten je podle grafu asi zase obezni,ne? ![]()
na tabulky se vykaslete,hlavne aby byly deti zdrave a prospivaly!
Anonymní píše:
Jak to mám vědět co má švagrová vědět?? Já se ptám na radu ane že ji pomlouvám, jestli nechceš radit, tak nepiš.. a nenaznačuj, že ji pomlouvám…
CHtěla jsem vědět váš názor, protože to rodina řeší a sem tam mi tak něco poví… takže se zdrž obviňování jo..
K odobrníkům byla poslána několikrát odmítla…proto jsem chtěla vědět váš nároz
Milá anonymní - v úvodním příspěvku ses neptala na radu, ptala ses na názor („chci znát Váš názor“, „zajímalo by mě, jak to vidíte Vy“). To je rozdíl. A svůj názor jsem Ti slušnou formou napsala…
O žádném obviňování, pomlouvání nebo útoku z mé strany nepadlo jediné slovo a ani to tak nebylo myšleno - reaguješ zbytečně vztahovačně a urážlivě.
Asi jsem natvrdlá ale co je to nadavování?
Váha je trochu pod míru, což se může stát, tabulky nejsou všechno, spíš by mě tápilo, že se to nezdá ani dokrotce a přesto že ji doktorka několikrát posílala k odborníkům odmítla.
Jo a musím se zastat Bohunky. Četla jsem několikrát co napsala a nechápu proč jsi na ni tak vystartovala, z ničeho tě neosočovala.
Zakladatelko, napadla mě celiakie, navíc je určitě spousta podobných zdrav.potíží, co mají za následek nechutenství a zvracení. Celiakie může být v rodině, proto třeba obě děti.
Myslím, že to chce opravdu zajít k doktorce a nechat udělat nějaká vyšetření.
Myšanda - nadavuješ a pak zvracíš, prostě když se ti zvedne kufr
, když ti jídlo postupuje zpět. ![]()
Zdravím …
jdu se přidat, bohužel. Syn je nežravka.
Jako mimi byl blíč - totální a všeho. Pomohly až trochu příkrmy, ale žádná sláva. Budou mu tři roky, teĎ se trochu obalil, takže má kolem 13kil, což jsem moc ráda
Na milost bere jen těstoviny, suché rohlíky, kuřecí maso, ovoce, pořád žebrá párky
… normální jídlo vezme do pusy jen s odporem, nadavováním a následným zvracením všeho co měl před tím …
Ráno má jogurt to je ok, pak třeba kousek koláče nebo ovoce, s obědem bojujeme a nakonec dopadnou ty těstoviny nebo kuřecí … pak trochu pudinku, rohlík, s večeří opět kruté boje …
Věřím, že z toho vyroste, my s manželem rozhodně nejsme kost a kůže ![]()
Dle Mudr prospívá a nemá smysl to řešit … takže to zatím neřeším, snažím se mu nabízet jídlo hravě, vesele a barevně, ale nějak nám to nefunguje … tak snad časem …
ad ty kecy příbuzenstva … ignorovat! ![]()
Ahoj, nečetla jsem reakce, takže se omlouvám, když budu něco opakovat. Naší mladší dceři ted bude 3 a 1/4 a váží něco málo přes 11kg a v prosinci měřila 89cm. Je to drobínek a ve školce jednoznačně nejmenší. Naše dr jí hlídá růst i váhu, vždy se jen zeptá, jak jí. A to mi jí teda dobře. Cca půl roku ( 2 až 2,5 roku) teda jídlu mic nedala, ale jinak fakt o.k. Chodím s ní na endokrinologii, ale ani ne tak kvůli tomu, že je mimo tabulku
, jako kvůli tomu, že se jí zpomalovala růstová křivka a jeden čas se jí dokonce klesala. Dle všech vyšetření je naprosto zdravá, jen drobounká. Dělali jí rtg kostí - na kostní věk, ten jí odpovídá, z krve všechny hodnoty optimální. Příští týden se ještě dozvíme výsledky růstovýho hormonu, ten v prosinci nebyl hotový.
Některý děti jsou prostě menší ale neznamená to automaticky, že i nemocní. Každopádně bych si pro klid zažádala o tu endokrinologii, ale pokud to dr řeší, tak to sama určitě brzo navrhne.
Jinak máme kamaráda, který bude mít v květnu 5, tudíž o cca 2 měsíce mladší než naše starší a má 13kg a jejich dr. to neřeší. Naše dcera má 19kg.