Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ahoj holky,
prosím vás, švagrová do mě pořád hustí ať malé čtu pohádky. Je nám 17 měsíců. Musím popravdě říct, že jsem to už mnohokrát zkoušela, ale bez efektu. Malou to prostě nebere, pořád mi chce brát knížku z ruky a když jí to nedovolím, tak se začne rozčilovat nebo když už by tak nějak seděla, tak to vydrží maximálně tak 1 minutu a utíká mi pryč. Jak na ní?
Děkuji za rady a tipy.
Ahoj Verunko,
syn je asi stejně starý jako tvoje holčička a pohádky taky neposlouchá. Přesně jako u vás, knížku mi hned vezme. Já myslím, že na to přijde sám, jestli se mu to bude líbit. Zatím vydrží večer poslouchat, když mu říkám třeba „polámal se mraveneček“ zpaměti.
Miroušek
Ahojky,
naší treperendě je 19m a knížky akorát prohlížíme. Máme spoustu leporel, knížek se zvířátky, zpívánky, říkanky, atd. ale normální vyprávění pohádky jí ještě taky nebere. A to vydrží koukat na celé DVD Krtka a večer na večerníček (i když Mach a Šebestová teď oblíbeni nejsou)
Jestli spolu prohlížíte obrázky a ona se je snaží pojmenovat nebo objeví něco nového, je to taky úspěch, ne?
Buď v pohodě, pohádek si ještě užiješ ![]()
Ahoj,
myslím, že pohádky jsou na takové prcky ještě složité. Našemu je 18m a taky mi tu knížku sebere a chce si v ní listovat. Jak je pohádka trochu delší je to na nic. U nás zabírá jen,když mu pohádku říkám zpaměti, alespoň je každý den jiná
. Dvě ho baví nejvíce a to O kůzlátkách a O řepě, kdy se neustále opakuje totéž
vlk chodí za kůzlátkama a dědek a spol tahají řepu a podle toho jak se mu chce spát nebo ne si přidáváme ![]()
Jinak si myslím, že je brzo. Mají času dost, leporela s říkankama nebo stručný pohádky jsou taky zajimáavý.
Sendy
Ahoj,taky si myslim,ze je na pohadky jeste mala.Dceru zacaly ctene pohadky bavit asi od dvou let.Nejradsi ma Pejska a Kocicku a Hajneho Robatka:-)
Jééééééé vy jste mě potěšily!!!!!!!!! Vždycky obdivuju ty děti v reklamách, jak sedí a nechají si číst a myslela jsem si, že Kristýnka je nějaká divná. Raději si to prohlíží sama, asi ji začnou bavit ještě později než ve dvou letech. A stejně je to s kreslením, jakmile něco kreslím, vezme mi pastelku a dá mi jinou, ale když začnu kreslit, zase mi ji vymění:-) Prostě nemáme televizní děti ![]()
Ahoj, ja bych ji ty pohadky nevnucovala. Prijde doba kdy ji to zacne bavit, u starsi dcery ta doba prisla hodne pozde(nevim uz kolik ji bylo). Sany.
Ahoj, ja jsem zatim to moc nezkousela, ale prijde mi, ze na pohadky je jeste maly (necelych 17 mesicu) , mam pocit, ze zatim spis rozumi jenom nektera slova a tak ho to ani snad bavit nemuze, ne??
Spis zabiraji rikadla, ale taky je to vetsinou boj o knihu. A tak si „cte“ sam, coz je legracni, protoze sedi, listuje knihou a rika co vidi (haf haf, ham, boty…) je to strasne roztomily a jeste hezci je ze mu to nekdy vydrzi treba i pulhodiny a ja mam klid ![]()
Zajimave je, ze vydrzi poslouchat hudebni CD, treba i tri, ctyri pisnicky sedi a posloucha, teda jenom neco napr. Edith Piaf ho hodne bavi, nebo bri Ebeni
Zato treba Sverak -Uhlir Neni nutno na to se tvari jako by bylo ticho a to jsem mu koupila 2CD, ale treba ho to jeste chytne ![]()
Ahoj Jana
Ahojky,
určitě bych se čtením neplašila. Krátký (nebo i delší) říkanky zpaměti nebo prohlížení obrázků je O.K. Ale na nějaký delší pohádky je ještě docela brzo. Matyášovi budou za chvíli tři a teprve teď začíná být schopnej pochopit děj u krátký! pohádky. Pokud čtu moc dlouho, ztratí nit a pak u toho zlobí. Takže s klasickýma pohádkama bych ještě počkala.
Hezký večer přeje Katka
To já když hlídám synovce (2,5 roku), tak u knížky vydrží hoodně dlouho, ale ne u klasické pohádky, prostě u obrázkové knížky a já mu popisuju, co tam je a říkám k tomu všemožný blbiny a jemu se to líbí.
To samý s kreslením, to chce pořád kreslit traktor a když ho nakreslim, začmárá ho a kreslím znova..dá se říct až do zblbnutí ![]()
Radka
Dovoluji si ozivit tuto diskuzi s dotazem, jestli nekdo z vas ma pohadkovou knizku, ve ktere jsou klasické pohádky jako je Perníková chaloupka, O červene karkulce a takové ty klasiky a nejlip, kdyby byla jeste pekne ilustrovaná, pokud máte, pisnete prosím název knizky, dekuji moc!
Jo mám ještě po mě
Pohádky bratří Grimů s ilustracemi H. Zmatlíkové
Mému malému je 12 měsíců a usíná mi při kojení u prsa, tak mu už delší dobu čtu večer u usínání. Spíš to dělám jen pro to, aby až mu nedám prso, tak aby něco měl a znal, abych mu nebrala všechno. Zatim si myslím, že mu jde jen o hlas, tak čtu knížku, která zajímá mě ![]()
Nedávno jsem v jedné diskuzy vyčetla, že je skvěle napsaná knížka Povídej pohádku, napsal ji Dudek.