Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Rada bych do prikrmu pro osmi mesicni mimi pridala pohankovou kasi ( i kvuli vetsi sytivosti). Nejsem si ale jista,jestli je to uplne vhodne. Nemate nekdo vice informaci?
Diky
Vera
Ahoj Vrony,
já mám doma taky pohanku nachystanou, jsou to instantní pohankové vločky, které se jen zalijí vodou nebo mlékem, ale ještě jsem je nezkoušela malé dávat. Myslím, že se už mohou dávat, jde jen o to, zda budou mimčům chutnat, pohanka má specifickou chuť.
My přikrmujeme teprve 3 týdny, takže nejsme ještě pořádně rozjetí
, ale tu pohanku za pár týdnů určitě zkusím.
Ahoj
Radka + Stellinka (za 8 dní 8 měsíců)
Ahojky,
já jsem malé přidávala pohanku do zeleninových polívek, myslím tak od 8-9 měsíce. Právě pohanka, jáhly jsou doporučované pro vysoký obsah všech možných živin a hlavně jsou bezlepkové. Malá mi pohankovou kaši nechce, ale polívka zahuštěná pohankou jí nevadí. Zkus to po troškách přidávat do polívky, možná si tak snadněji zvykne na novou chuť.
Jana a Karolínka (2 roky)
Pohanka neobsahuje lepek, takze je mozne ji davat hned se zacatkem prikrmu, ale vzhledem k jeji specificke chuti jsem ji zacala pouzivat az do zeleninovych a hrstkovych polevek kolem prvniho roku a teprve nedavno jsem ji dala male (v 17 mesicich) jako hlavni jidlo - a moc ji chutnala. Nastesti, protoze ja mam pohanku opravdu rada a manzelovi nechutna.
Pripravuji ji naslano, male jsem ji dala s platkem sunky, maslem a se syrem a byla nadsena, udelala mi tim radost
Kdyz jsem rikala manzelovi, na cem jsme si pochutnaly, tak ji tatinek politoval, protoze pohanka je pro nej fuj fuj fuj
Casem asi vyzkousim i sladkou variantu, ale ta me tak moc nezaujala.
Drzim palce, doufam, ze s ni budete mit uspech!
Lesina
Ahoj maminy, pohanka se doporučuje až od jednoho roku, i když je bezlepková, ale je teplotvorná !!! A mimi do 1 roku nemají svou vlastní termoregulaci, proto hrozí přehřátí organismu . Proto se kdysi dávno baštívala hlavně v zimě. Tak bych ji zařadila případně až po prvním roce.
Jinak mi hrozně „smrdí“. Tak kdyby měl někdo nějaký „nesmradlavý receptík“, tak mi prosím napište. ![]()
Ahoj Alča
Ahoj,
nikde jsem se nedočetla, že by se pohanka nemohla již od začátku přikrmování, většinou ji doporučují již kolem 6., 7. měsíce. My jsme začali vařit kašičky v 7m, a to z jáhlových, rýžových nebo pohankových vloček, často to kombinujeme ze dvou surovin. Pohanka je dost divně cítit, ale malé to zjevně nevadí, začala jsem jí zahušťovat i polévky.
Jitka a Hanička (8m)
Alčo, to by ji ale naše dětičky musely baštit ve velkém. Zrovna tak by se nemělo jíst tropické ovoce (silně ochlazuje organismus), ale jenom jablka a hrušky a to ještě z vlastní zahrady, odkrajovat banánům špičky… . Přehřátí organismu rozhodně z malých dávek pohanky nehrozí. Debaty o kyselotvornosti a zá:,–(otvornosti potravin, o jejich zahřívací a ochlazující energii je vážně pro server kde to lidi berou jako své životní poslání a ne tady na mimču.....moje vlastní zkušenost ![]()
Radka
Hele, já to četla v nějakém odborném tisku, tak do mě hned nerejpejte, jo?
Vždyť říkám, že mi osobně smrdí. Tak ji nejím. A malému nabídnu, až budě větší. Copak jsem nějaký extrémista? Já nenabádám k tomu, aby ji mamky nedávaly, já jen, že se hodí pro trošku větší dětičky, no. Tak se trochu durdím. ![]()
Alča
Neber to, prosím, jako rejpání do tebe. Lidi kdysi dávno byli vážně znalí toho co a proč to jí a kdy to mají jíst, já jenom nemám ráda vytrhávání věcí z kontextu, tak jak to teď moc rádi dělají ve všech časopisech. Při vyváženém jídelníčku pohanka neublíží ani 6 měsíčnímu miminku. Mimochodem, moje maličká ji má moc ráda. Dospělákům u nás v rodině ten pohankový pach s oblibou přerážím česnekem ![]()
ahojte,
my si na pohanku „zvykáme“ asi dva roky a tento týden jsem ji zkusila dát i malýmu(10m).Bála jsem se,že mu nebude vonět,ale přímo to zblajzl.Zkusila jsem trošku do masozeleninového příkrmu,ale taky mixovanou s banánem a jogurtem.To se jenom po papinu zaprášilo.Musíme zkoušet.To co nechutná nám,mnohdy dětem pěkně šmakuje
.Katty