Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, moc by mě zajímalo, jestli pohanku můžou i dětičky okolo šesti měsíců, vůbec nevím, jestli obsahuje lepek. Poradí mi někdo, moc díky. Kitten
Ahoj Kitten!
Pohanka je bez lepku a dávat se může,ale neznám žádné recepty.
Mám pocit,že jsem viděla jaloby pohankové „drobky“,tak to chci zkusit
Kitten - pohanka je bezlepková obilnina, stejně jako rýže, kukuřice, jáhly nebo amaranth. Je právě proto doporučovaná do prvních příkrmů. Seženeš ji ve formě celých zrn, jako lámanku nebo jako mouku. Country Life nebo RH Natur má dokonce instatní pohankové vločky.
Kiro - recepty jsou poměrně jednoduché - dát ji můžeš kamkoliv
. Já ji přidávám do polévek, dělám z ní zeleninové kaše i ovocné na sladko. Lámanku vaříš 10 min. a pak ji necháš dojít, vodu neslévat - obsahuje to nejcennější z pohanky, rutin. Hladké kaše vařím z mouky - na cca hrnek vody dám cca 1 polévkovou lžíci mouky - rozmíchám ve studené a vařím do zhoustnutí.
Dobrý návod, jak zacházet s jmenovanými obilovinami, lze najít v knížce „Polévky a kašičky pro nejmenší“ od Judity Hofhanzlové. Autorka je v otázce výživy poměrně radikální, ale čtení to je poučné a inspirativní ![]()
Katka
já se musím taky připojit…pro své mimi asi od 7. měsíce…dávám kaše pohankové, ovesné, rýžové,špalkové a jejich kombinace…+ do nich míchám jablíčko, banán…co je doma, nebo to nechám jen tak s mlíkem…kupuji je ve zdravých výživách některé jsou i BIO…připadá mi to lepší než instantní kupované kaše v obchodech v krabicích, kde je to až o polovinu dražší.. ![]()
Já jsem staršímu synovi začala dávat pohanku jako jednu z prvních obilovin (používala jsem krupici, vařila jsem jí se zeleninou). Ale syna dost nadýmala. Takže mladšímu synovi (8 měsíců) jsem jí ještě neměla odvahu dát. Dávám přednost rýži, kukuřici a jáhlám.