Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Budeme muset brzy shánět maličké autosedačku, protože pomalu vyrůstá z vajíčka a ráda bych se s vámi zkušenějšími maminkami poradila.
Jakou autosedačku zvolit? Vím, že se dělají 9-18 anebo 9-36kg.
Která je lepší? Není lepší koupit jen jednu, která se dá pak použít až malá zas povyroste?
Jakou značku?
Nevíte, kde se dají najít výsledky testů o autosedačkách?
Hledám autosedačku, která není příliš drahá, zároveň ale je dostatečně bezpečná.
Moc děkuji za všechny rady. ![]()
Ahojky,
když si zadáš do vyhledávíní v těchto diskuzích autosedačka, tak ti vyjede spousta diskuzí.
My jsme tento problém řešili asi před měsícem a půl a také jsem se tady ptala. Některé maminy ti sedačku 9-36 nedoporučí, jiné ano. Zastávám názor, že když už se rozhodnete nějakou koupit, tak kupte takovou, ve které se bude vašemu dítku dobře sedět a je alespoň trošku polohovací. Je třeba zvážit, jak často a na jak dlouhé cesty budete jezdit.
Já jsem se nakonec rozhodla pro Strochenmuhle Starlight SP 9-36. Má takovou vnitřní vložku a mírné polohování a zatím jsem s ní maximálně spokojena. Stála mě 4739,– a mám ji z www.caryfuk.cz .
Zvaž a rozohoduj se srdcem,hlavou a poté až peněženkou
Ivulka
Souhlasím, tyto diskuse se tu objevují pravidelně, stačí jen podívat do těch starších.
jinak jsme pořídili sedačku 9-18kg polohovací, od Chicca Key 1, cena kolem 4tis a jsem s ní spokojená a hlavně malá je spokojená.
GaB
Při výběru kategorie autosedačky doporučuji zvážit následující -
1. Je obtížné vymyslet sedačku pohodlnou pro 9 měsíční a 12 leté dítě. Ten rozsah je obrovský.
2. Při častějším používání těch 11 let nevydrží potah a ten je dnes nejdražší částí sedačky.
3. Čím víc jezdíte tím je sedačka s menším rozsahem lepší.
4. Kupovat sedačku, ze které se od 18 kg stane sedák je nesmysl, protože za rozumnou použitou sedačku v kategorii do 18 kg dostanete víc než stojí nový sedák.
5. Při koupi sedačky od 9 kg bez vlastních pásů vezměte v úvahu živost dítěte. Figurína při testech neuteče ani se nesnaží vyvléknout se z pásů.
6. Cena sedačky vždy nesouvisí s její kvalitou.
7. Pro firmu, která vyrábí sortiment 10 000 výrobků jsou sedačky vždy jen jednou položkou z dlouhé řady výrobků.
8. Především si předem rozhodněte co od sedačky vlastně chcete.
Ahoj. Naše Zuzka z květňátek 2005 zpracovala kdysi bezva přehledný a naprosto vyčerpávající deníček, kde zhodnotila vše informace z časopisů Dtest-zkus pohledat…tipuju to listopad nebo říjen 2005.
Jinak tam vyšlo, že nejlepší je Maxi Cosi priory(tu jsme pořídili i my-z druhé ruky) anebo Romer…ale fakt si ten deníček najdi, je super. A asi je lepší pořídit nejprve 9-18 kg. 9-36 kg nejsou polohovatelné…
Ahoj, tu vkladam jednu diskusiu, kde som davala testy rakuskeho automotoklubu.
http://emimino.cz/modules.php?…
Tiez som sa to, kupit sedacku 9-18 ta ti vydrzi zhruba do 4 rokov, techonolgogie idu stale dopredu a myslim si, ze za 10 rokov bude vyvoj sedaciek uplne niekde inde ako dnes.
Ahojky,
my teď kupujeme RECARO SPORT 9-36kg.
Chtěla jsem 9-18kg kvůli vlastním pásům, ale teď nově jsou i na této 9-36kg a dají se pak odejmout. Je i polohovací a prostě má vše, co má mít…
Jestli se zničí, tak to netuším, ale moje sestra tuto kategorii měla a až na ty pásy, které tam nebývaly, si ji nemohla vynachválit. Používají ji bez problémů doteď - nyní je malé 7let - a zničená není.
Ahoj, já už mám rozhodování za sebou a koupili jsme zn. Romer, konkrétně Romer Duo Plus, protože jsme potřebovali isofix, ale používáme ji i do druhého auta, kde je uchycená normálně. Nejdůležitějším kritériem pro výběr pro mě byla bezpečnost a zn. Romer vyhrává už několik let po sobě crash testy, a to nejen ty, které dělají samy automobilky. To mi potvrdil i časák, který odebírám - Test, časopis pro spotřebitele, kde testují kde co (už jsem se o něm na některé diskuzi zmiňovala, tak abych se neopakovala) - mrkni na http://www.dtest.cz.
K sedačce jsme dokoupili hlavovou opěrku (taky Romer, aby to sedlo), aby malé nepadala hlavička do strany, když usne, navíc je to další ochrana při nehodě.
Eva
Mockrát vám všem děkuji za odpovědi. ![]()
Zatím pořád přemýšlíme, nejsem si stále ještě jistá kategorií, souhlasím, že lepší bude asi 9-18kg, ale i tak ještě zvažujeme 9-36kg.
Jak jste si možná všimli, vložila jsem sem nové téma - Rady k autosedačkám, ve kterém jsem si dovolila použít i vaše rady.
Doufám, že takový souhrn třeba někomu pomůže.
Mám ještě jednu otázečku na Pajdal:
(všimla jsem si, že odpovídá na většinu dotazů týkajících se autosedaček a pravděpodobně dobře tematiku zná)
co si myslíte o této sedačce?:
http://blueone.vltava2000.cz/…/default.asp?…
Tuto značku vůbec neznám, ale podle popisu (což asi všechny popisy prodávajících) vypadá dobře. Nenašla jsem ji v testech, jako bohužel i spoustu dalších značek.
Díky za radu a ještě jednou děkuji všem. ![]()
Nevím, tuhle sedačku neznám, trochu připomíná klasický Cocord Fixmax. Asi bych volil známou a osvědčenou jistotu.
Z Popisu nevyplývá, že sedačka bude pevně sedět v autě, navíc pro vyšší kategorie je z ní jen sedák.
Váhal bych .
ahoj sussie,tak muj broucek uz je asi tri tydny v „nove“ vetsi autosedacce,nevim na kolik je to kil,ale je to ta klasicka 9 a vic kilo,jinak jsme zjistili ze se da jeste polohovat do tri poloh,ted v ni jeste trosku lezi a pak se da v ni uplne sedet.on sam jeste ted neumi sedet ,ale do te male-do vajicka uz se nevesel,takze ho mame v polosede a je to lepsi,pred tim uz rval.jinak je to chicco ale je to od tety uz asi tak 7 let stare,ale nam to vyhovuje.jsou urcite ruzne ceny.nekdy byvaji v akci v hypermarketech.treba to vajicko kdyz jsme kupovali tak stalo 1500 od chocca ale byly take sedacky za4000kc ale to myslim ze uz je zbytecne.tak zkus taky kouknout na e-obchody napr. www.broucekaberuska.cz
Vyuzijem tuto diskusiu a trochu sa sem votriem
nechcem zakladat zase novu … dik
Pajdal, ak by si mi vedel poradit, mam dotaz ohladne „vajicka“ pre mimi - vybrali sme Maxi-Cosi Cabrio, v tom uz mame jasno, ale teraz zvazujeme, ci tuto „obycajnu“, alebo ci pockame do februara na MC Cabrio Isofix.
Moj dotaz je - ma to nejaky dalsi efekt okrem pohodlia pri upevnovani a vyberani ? Je bezpecnejsia? Mam pocit, ze v testoch vychadzaju rovnako … A financne je to dost velky rozdiel a celkom palka, tak naozaj neviem, ci ten financny rozdiel aj zodpoveda nejakemu praktickemu efektu …
diky !
Já si ještě dovolím mít prosbu k Pajdal:
je Concord dobrá značka, myslím, vychází dobře v testech?
Moc jsem o ní nečetla.
Je třeba srovnatelná s Maxi Cosi?
Moc děkuji. ![]()
Concord je rozhodně jedna z rozumných značek, podobně jako Maxi-Cosi nebo Britax/Römer.
Cabrio s Isofixem je zajímavé především pro toho, kdo má Isofix v autě. Otázkou je, zda v únoru Cabrio s Isofixem opravdu bude. Maxi Cosi najednou chystá Priori s Isofixem, Tobi a Cabrio s Isofixem. Podle mých zkušeností bude nejspíš opožděné, jak to u MC bývá.
Valli - pokud je Chicco s homologací 44/02, tak bych se jí vyhnul. Stejně tak v případě kdy by tam byl ještě 4 bodový pás.
Pajdal,
děkuji za odpovědi
, moc si jich vážím.
Zkusím se po CONCORD ještě více podívat.
Jestli můžu mít ještě poslední prosbu - zajímala by mě tato autosedačka:
http://www.patron-bohemia.cz/baby/index.php?…
je to značka Patron-Bohemia a autosedačka je pro skupiny 0 a 1.
Máme trošku problém v tom, že naše maličká ještě zdaleka neváží (9)10kg, aby mohla jít do autosedačky 9-18, ale bohužel nám už pomalu hlavičkou přerůstá „vajíčko“ a já bych byla nejradši, kdyby mohla ještě v autě jezdit co nejdelší dobu proti směru jízdy, protože je to určitě bezpečnější.
Tato autosedačka je pro obě kategorie, nevím, asi bych ji nevolila pro novorozeně, ale ve věku 10 měsíců si myslím, že by to nebyl problém?
Bohužel nemůžu najít o této autosedačce crash testy, známku udělenou má.
Prosím moc o radu.
Díky za čas i ochotu ![]()