Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Šmarjá
vy co se zastáváte dcery - vy byste to chtěly? Aby vám dcera v19 přišla domů těhotná? bez chlapa, bez práce, bez dokončené školy a střechy nad hlavou? Je to jakoby vám přibyl další hladový nezaopatřený krk který matka bude mít na starosti. A navíc se jí(matky)nikdo neptal jestli to tak chce. Pokud by dcera byla dejme tomu dostudovaná, měla aspon chlapa který se o dítě bude taky starat-DEJME TOMU.
Ale udělat tohle dcera MNĚ tak reaguju taky všelijak. Nehledě na to, že si myslím že ta dceruška to mámě neřekla ze strachu že by ji nutila k potratu, takže holka vychcaně vyčkávala až bude pozdě.
A ted - maminko se starej.
A všechny ty příspěvky co holce radily at se rozhoduje
jí děcko nezaopatří. Mohly by vzít holku s děckem třeba k sobě ne? Na stravu i byt. Pěkně…na střídačku po roce. ![]()
@kate02 píše:
@Angua ale podle mě je to hodně o přístupu rodičů…navíc jde taky o to, jestli to říkala furt nebo to řekla jednou ve vyhrocené situaci atd.
Taky pokud jsou od sebe s bráchou víc věkově vzdálení, jí matka třeba měco furt vyčítala a najednou na mimino byla ťuťu ňuňu…
Já jen řešila to, že z tohohle textu na. Mě čiší to, že dcera úplně blbá a neschopná a nic nedokáže… Cítit já z přístupu mojí mamky tohle, taky bych k ní nejvřelejší vztah teda neměla… Zvlášť pokud psala, že jí maturita z matiky utekla o půl bodu (a takovejch lidí loni se státníma maturitama nebylo málo)…
Podle mě tohle je právě hrozně těžko. Vyloženě to vidím na svých dětech, kolik věcí je daných dopředu - doslova od porodnice. Starší je vyloženě povahová kopie svého otce a to je většinu času se mnou. Trochu ho můžu formovat, ale ten základ je daný a s tím prostě nehnu. I v manželovi vidím v některých situacích jeho otce, ač by mě určitě přizabil, kdybych to vyslovila ![]()
V případě zakladatelky je otec dcery zřejmě nefunkční a „bůhvíjaký“ (rozumím tomu tak, že od malinka se o dceru nezajímal a neplatil na ni, to ledacos vypovídá o člověku) - co když má dcera povahu po něm a nehne s ní ani pár volů?
To se strašně těžko posuzuje, když je člověk nezná. Resp. v diskuzi se to posoudí lehko, to každý přesně ví, co by udělal, neudělal a jaké budou jeho děti, ale kdyby s nima člověk strávil týden a pokecal si s nějakýma lidma v jejich okolí, tak závěry jistě nebudou takto jednoznačné ![]()
@Angua píše:
Podle mě tohle je právě hrozně těžko. Vyloženě to vidím na svých dětech, kolik věcí je daných dopředu - doslova od porodnice. Starší je vyloženě povahová kopie svého otce a to je většinu času se mnou. Trochu ho můžu formovat, ale ten základ je daný a s tím prostě nehnu. I v manželovi vidím v některých situacích jeho otce, ač by mě určitě přizabil, kdybych to vyslovilaV případě zakladatelky je otec dcery zřejmě nefunkční a „bůhvíjaký“ (rozumím tomu tak, že od malinka se o dceru nezajímal a neplatil na ni, to ledacos vypovídá o člověku) -co když má dcera povahu po něm a nehne s ní ani pár volů?
To se strašně těžko posuzuje, když je člověk nezná. Resp. v diskuzi se to posoudí lehko, to každý přesně ví, co by udělal, neudělal a jaké budou jeho děti, ale kdyby s nima člověk strávil týden a pokecal si s nějakýma lidma v jejich okolí, tak závěry jistě nebudou takto jednoznačné
tak přesně tenhle případ máme v sousedství. Holka zdědila povahu po svým tátovi, je to jak píšeš - zabejčená palice se kterou nehne ani pár volů. Můžeš domlouvat po dobrým, po zlým, řezat - všechno marný. ![]()
@jitkabokule píše: Šmarjá![]()
vy co se zastáváte dcery - vy byste to chtěly? Aby vám dcera v19 přišla domů těhotná? bez chlapa, bez práce, bez dokončené školy a střechy nad hlavou? Je to jakoby vám přibyl další hladový nezaopatřený krk který matka bude mít na starosti. A navíc se jí(matky)nikdo neptal jestli to tak chce. Pokud by dcera byla dejme tomu dostudovaná, měla aspon chlapa který se o dítě bude taky starat-DEJME TOMU.
Ale udělat tohle dcera MNĚ tak reaguju taky všelijak. Nehledě na to, že si myslím že ta dceruška to mámě neřekla ze strachu že by ji nutila k potratu, takže holka vychcaně vyčkávala až bude pozdě.
A ted - maminko se starej.
A všechny ty příspěvky co holce radily at se rozhoduje![]()
![]()
jí děcko nezaopatří. Mohly by vzít holku s děckem třeba k sobě ne? Na stravu i byt. Pěkně…na střídačku po roce.
Určitě tento scénář není ideální představa téměř žádné matky. Ale upřímně - mohlo se to stát kterékoli z nás, jen jsme asi měly víc štěstí. Jasně že se nedá očekávat, že matka bude skákat radostí, ale dá se očekávat, že svoji dceru podpoří a nebude na ni kydat špínu. Jasně, i dcera udělala pár chyb, nic není černobílé. Ale pokud se bála to matce říct ze strachu, že ji požene na potrat, pokud potrat nechtěla, tak to chápu a není první ani poslední. Jasně že to není dospělé řešení, ale ona sama je ještě v podstatě dítě a tak to prostě řeší nevyzrále a dětsky.
A kdes přišla na to, že se bude její matka starat? To mají v plánu? Já to pochopila tak, že ne… ![]()
@jitkabokule píše: Šmarjá![]()
vy co se zastáváte dcery - vy byste to chtěly? Aby vám dcera v19 přišla domů těhotná? bez chlapa, bez práce, bez dokončené školy a střechy nad hlavou? Je to jakoby vám přibyl další hladový nezaopatřený krk který matka bude mít na starosti. A navíc se jí(matky)nikdo neptal jestli to tak chce.
Necitim nejake velike zastavani se ani jedne.
Z puvodni diskuze Bary jsem pochopil, ze si dite neupletla jen tak z trucu (ale zase informace jen z jedne strany).
Pokud by jeji soucasny partner fungoval trochu normalne, bylo by to vyrazne jine.
Matky se dospela dcera na porizeni potomka nekdy pta? Je to jeji zivot.
Ze se to nedari dobre a ze by potrebovala pomoci, to je jina.
V případě zakladatelky je otec dcery zřejmě nefunkční a „bůhvíjaký“ (rozumím tomu tak, že od malinka se o dceru nezajímal a neplatil na ni, to ledacos vypovídá o člověku) - co když má dcera povahu po něm a nehne s ní ani pár volů?To se strašně těžko posuzuje, když je člověk nezná. Resp. v diskuzi se to posoudí lehko, to každý přesně ví, co by udělal, neudělal a jaké budou jeho děti, ale kdyby s nima člověk strávil týden a pokecal si s nějakýma lidma v jejich okolí, tak závěry jistě nebudou takto jednoznačné
Ono to tak může být, že je dcera po otci. A „zapšklá“ matka, která otce nenávidí, to vidí a dává to dcerunce pěkně odmalinka najevo. Třeba jen podvědomě, v maličkostech, prostě dceru nepřijímá s láskou. A takový vztah po tom z toho může vzniknout.
Toť pouze má filozofická úvaha, nikoli znalost situace ![]()
Taky by se nám k tomu mohla zakladatelka vyjádřit, když už tu diskuzi zakládala. ![]()
@janees jak si představuješ že by ji matka podpořila? Třeba že jí řekne „holka neboj to zvládnem?“Protože mi přijde že dceruška právě s něčím takovým automaticky počítá, ale protože mezi sebou mají vztah takový jaký mají, tak jí hrdost nedovolí to mámě říct napřímo. I proto se s těhotenstvím nechtěla pochlubit do poslední možné chvíle. Ona ví že jí matka na ulici nevyhodí. Ale zas to prostě dopadne na bedra té matky která už by možná taky měla ráda klid. A jestli mají doma ještě malé dítě
no potěš.
Jinak souhlasím s tím jak píšeš že *:**Ono to tak může být, že je dcera po otci. A „zapšklá“ matka, která otce nenávidí, to vidí a dává to dcerunce pěkně odmalinka najevo. Třeba jen podvědomě, v maličkostech, prostě dceru nepřijímá s láskou. A takový vztah po tom z toho může vznikno*** @Ivan PPZ jo, v prvním příspěvku to holka píše že brala antiko, jenže podle toho co a jak píše dál tak mám pocit že moc zodpovědná není a že třeba zapoměla vzít prášky, nebo jí to je jedno…nevím.
@jitkabokule
Třeba tak, že se jí nejdřív zeptá - A brala jsi pravidelně antikoncepci? A ona řekne - Jo, ale stalo se to i tak, chránili jsme se, neplánovali jsme to. A matka jí řekne - No holka, radost z toho nemám, ale co se dá dělat, už je to tu, tak si spolu promluvíme o tom, jaké máš plány. A máš mě tady, jsem tvoje máma a vždy se budu snažit ti pomoct… Třeba. Já nevim
Ale prostě nezavrhovala by ji a nepomlouvala tady na emiminu.
Pomoc od matky nemusí spočívat v tom, že to bude všechno řešit za ní přece, starat se o dítě, živit je oba apod. Tím by opět přebírala zodpovědnost za dceru a ona by se tím nic nenaučila.
@janees
A teď si představ že jsi v takovéhle situaci matka, uděláš to přesně jak píšeš a pak zjistíš že půl roku před tím, než ti to dcérečka řekla, tak to měsíc nebo dva řešila na síti s cizíma lidma..? A psala o tobě jaká jsi píp.. A tobě to řekla když už se nedalo nic jiného (interrupce) dělat. To se pak člověku otevírá kudla v kapse, ne?
@kjhui píše:
@janees
A teď si představ že jsi v takovéhle situaci matka, uděláš to přesně jak píšeš a pak zjistíš že půl roku před tím, než ti to dcérečka řekla, tak to měsíc nebo dva řešila na síti s cizíma lidma..? A psala o tobě jaká jsi píp.. A tobě to řekla když už se nedalo nic jiného (interrupce) dělat. To se pak člověku otevírá kudla v kapse, ne?
Já chápu, že to matku naštvalo. Ale pokud by měly zdravý vztah, tak by se dcera nejdřív svěřila jí než tady. Anebo by tady psala o tom, že má strach se svěřit, ale ne jaká je matka píp. Težko říct, jestli bylo dřív vejce nebo slepice ![]()
@janees píše:
@jitkabokule
Třeba tak, že se jí nejdřív zeptá - A brala jsi pravidelně antikoncepci? A ona řekne - Jo, ale stalo se to i tak, chránili jsme se, neplánovali jsme to. A matka jí řekne - No holka, radost z toho nemám, ale co se dá dělat, už je to tu, tak si spolu promluvíme o tom, jaké máš plány. A máš mě tady, jsem tvoje máma a vždy se budu snažit ti pomoct… Třeba. Já nevimAle prostě nezavrhovala by ji a nepomlouvala tady na emiminu.
Pomoc od matky nemusí spočívat v tom, že to bude všechno řešit za ní přece, starat se o dítě, živit je oba apod. Tím by opět přebírala zodpovědnost za dceru a ona by se tím nic nenaučila.
Ale k tomu jaksi matka neměla příležitost, se tak projevit, když jí to dcerunka neřekla ![]()
On je i strašný rozdíl, jak s tím dcera přijde - kdyby přišla za mnou moje dcera stylem „mami, stalo se, chránili jsme se, šve mě to, že je to teď, ale chtěla bych si miminko nechat, školu dodělám tak a tak, ráda bych i na VŠ, pokud by ti nevadilo mi pomoct hlídáním, Franta hledá práci, byt, ale rádi bychom bydleli zatím tak rok s tebou, než se trochu vzpamatujeme a budeme rádi, když nám pomůžeš, jak budeš moct…“, jistě bych reagovala jinak (např. tak, jak píšeš), než kdyby dcerka došla jako mistr světa s tím, že „jsem těhotná, budu bydlet i s miminem tady, ale ty to jako neřeš, protože to není tvoje věc, peníze mám za alimentů od otce, Franta ještě neví, jak se k celé věci postaví, ale já to zvládnu klidně sama, nikoho nepotřebuju“ ![]()
To je právě těch milion aspektů, nikdo neví, co a jak bylo, co tomu předcházelo, jak se k sobě vzájemně chovají - a jsme jenom lidi, že. Člověk kolikrát ví, jak by měl podle příručky reagovat, ale emoce jsou sviňa - v lepším případě mě to napadá půl hodiny potom, co jsem měla říct a bylo by to lepší, případně mě to sice napadne, ale jak jsem vytočená, tak mi taková reakce přijde naprosto absurdní ![]()
Asi jak když ti dítě málem vletí pod auto - taky v ten okamžik nevíš, jestli ho máš obejmout nebo zliskat ![]()
@kjhui píše:
@janees
Kdybych byla uražená a s otevřenou kudlou v kapse, tak si tu dceru ani nezasloužím, protože bych byla krá… a ne matka. A jestli o mě napsala, že jsem píp, tak bych chtěla vědět proč. Tohle právě jsou ty blbosti, co se řeší a přitom jde o život dítěte a jestli je někdo píp nebo nepíp není důležitý.
@Angua píše:
Ale k tomu jaksi matka neměla příležitost, se tak projevit, když jí to dcerunka neřekla„jsem těhotná, budu bydlet i s miminem tady, ale ty to jako neřeš, protože to není tvoje věc, peníze mám za alimentů od otce, Franta ještě neví, jak se k celé věci postaví, ale já to zvládnu klidně sama, nikoho nepotřebuju“
To to matce opravdu takhle řekla? No to se pak divím, že měla obavy matce říct, že je těhotná a tak dlouho to odkládala, když měla matku takhle na háku.
Vidíš a já myslela, že měla Barča z matky spíš strach.
@Kobliha51 ne, to já nevím, omlouvám se, jestli to bylo zavádějící. To asi nevíme nikdo, jak jí to řekla (a tamtu diskuzi nemám čas pročítat - možná zakladatelka by mohla v tomto pomoct, snad se ještě vyhádří), jen jsem chtěla uvést takový příklad - že i zdánlivě neadekvátní reakci matky se člověk nemůže třeba kolikrát divit. Že to prostě záleží na moc věcech a nejde říct - tys jí to měla říct takto a protožes to řekla jinak, tak chudák dítě.
Původně jsem se k tomuhle nechtěla vůbec vyjadřovat, ale abych vám uvedla na pravou míru tuto úžasnou a milujucí a hlavně bezchybnou matku… ALimenty mi sice nechávala a ano jídlo jsem si taky kupovat nemusela, ale za to jsem si všechny ostatní věci kupovala sama. Platila jsem si jak oblečení, tak všechny potřebné věci, cokoliv bylo třeba ve škole až po blbou pastu na zuby. To, že bych někdy řekla, že brácha neni můj brácha či co to tam psala, tak toho si nejsem vědoma a jako bráchu ho rozhodně beru.
To, že jsem za ní nepřišla s tim, že jsem těhotná…a proč? Posledních x let jsem poslouchala jenom to, že jsem blbá blondýna, nic neumim, že jsem vypatlaná a že jsem debil. Ano přesně tyhle slova používá a né jenom na mě. Když vidim (teda když jsem ještě bydlela doma) jak řve na osmileté dítě stejným stylem jako na mě a řekne mu, že je blbej a i použije výraz debil! (osmiletýmu dítěti řikat, že je debil, tak to jako pardon, ale to mi normální nepřijde jako i jiné nadávky). Fajn, mě ať si nadává, ale že takhle řve i na bráchu…
Nedokážu si vybavit, kdy mi třeba řekla, že mě má ráda nebo mě třeba objala. Ať pátrám v hlavě sebevíc, tak nevim a to i když zabrousím do dětských let. Pak se diví, že k ní mám takovýhle vztah…teda vlastně žádnej nemám, když se ke mě chová, tak jak se chová.