Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky holky mam rizikove teh a dr mi ted zjistil dow syndrom chci se zeptat od jakeho tydne teh j emozne miminko pohrbit nebo je to cloveku umozneno? dkeuji za informace
Mamka porodila ve 27.tt živé dítě, které ještě ten den zemřelo. Dali by jí ho na pohřeb, kdyby měla zájem. Nakonec dostali jen urničku. Měl i rodný a úmrtní list - takže jméno.
Pak rodila mrtvé dítě ve 25.tt a to jí ani neřekli pohlaví a s tím něco udělali v porodnici a nikoho o ničem neinformovali.
Je to ale už víc jak 30 let.
Být tebou, tak bych se zeptala přímo v porodnici, jak s plody v daném případě zachází.
Myslím, že je to až od 22.týdne. Zkus se domluvit v nemocnici a s nějakou pohřební službou, třeba by udělaly výjimku.
Ať už bude vaše rozhodnutí jákekoliv, doufám, že zanechá co nejmenší šrámy na duši.
Příspěvek upraven 27.05.13 v 13:41
Já myslím, že je to na domluvě v nemocnici. Požádej je o vydání miminka. Kamarádce se stalo něco podobného, a pohřeb neměli. Drž se. ![]()
Je to moc líto, co prozivas.
Myslím, ze od 23-24.týdne t. je to dnes bráno jako živý člověk, ne jen rostoucí plod a je automaticky vypisován úmrtní list. Tedy je možný i pohřeb. Pokud je to dříve, je to asi o domluvě v nemocnici. Nevím, jestli je toto nějak právně ošetřeno.
Já myslím, že je to tak, že když se miminko narodí živé a pak umře tak se vystaví rodný i úmrtní list a pak se může pohřbít, jinak myslím, že se ani jedno nevystavuje, je to bráno jako potrat ne porod a pld pak spalují v nemocniční spalírně s ostatním infekčním materiálem…zní to hrozně, ale myslím, že jsem na toto téma viděla před časem reportáž a tam si právě rodiče stěžovali, že to takhle měli ![]()
Tak jsem zjistila, že: pro pohřeb musí být vystaven rodný a úmrtní list. Aby byl vystaven rodný list, miminko muselo mít 500 g a pokud méně, muselo žít 24 h po porodu.
Je to omezené porodní hmotností, týdnem a projevem životních funkcí, pokud půjde o plánovaný potrat, tak zřejmě s plodem naloží jako třeba s amputovanou rukou. Pak už bude záležet na nemocnici, zda bude ochotná vydat plod nebo pojede rutinně.
No a když se přehoupneme přes 24.tt a z plodu se stane dítě s právy, tak na pohřeb vůbec nemusí dojít, pokud nemá DS přidružené vývojové vady, tak je to postižení slučitelné se životem ![]()
Takze si myslis ze by bylo mozne udelat pohreb? nebo zalezi na me?
Předpokládám, že se ptáš kvůli plánovanému potratu. Musela by ses se špitáloem „nějak“ domluvit. Oficiálně jde o „nebezpečný nechci-napsat-to-slovo“ a musí se zničit předepsaným způsobem. Neoficiálně to někdy jde.
@sar8666 píše:
Takze si myslis ze by bylo mozne udelat pohreb? nebo zalezi na me?
Oficální pohřeb ne. Na to musíš mít úmrtní list. Neoficiální „obřad“ třeba na hřbitově v kruhu rodiny ano, pokud ho vydají.
Já tomu nějak nerozumim, tobě zjistili, že dítě má DS (máš to potvrzené z plodovky? jinak to totiž není stoprocentní), a ty chceš jít na potrat a pak miminko pohřbít?
nebylo by lepší dát mu šanci na život? Mně by se těžko pohřbíval někdo koho bych sama zabila…
Holky, tohle jí moc nepomůže ![]()
Zakladatelko, zeptala bych se radši přímo v nemocnici, tam ti odpoví lépe. Drž se ![]()
@sar8666 Nechci sýčkovat, ale jsou případy, kdy prorokovali ds a narodilo se zdravé dítě a naopak. Každopádně ať se rozhodnete jakkoli přeji hodně štěstí a vůle.
Souhlasím, že nejlepší budeš mít zeptat se v nemocnici. Oficiálně to možné není, neoficiálně to může i nemusí jít zařídit.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.