Rozštěp páteře/potrat

695
24.5.13 07:12

Rozštěp páteře/potrat

Jsem ve 12tt, byla jsem na ultrazvuku a doktor mi oznámil, že plod má pravděpodobně rozštěp páteře :( Pak říkal, že z toho ještě nemáme usuzovat závěry, že v tak brzkém těhotenství vývojové vady nelzou ještě 100% určit, ukáže až ultrazvuk ve 16tt a genetické vyšetření popř. odběr plodové vody. Bojím se, ale že má pravdu, protože v naší rodině je spousta rozštěpů většinou tedy patra, ale objevují se u nás i jiné rozštěpy. Nemáte někdo s tímto zkušenosti? A myslíte si, že je nutný potrat se snoubencem se budeme brzy brát a na mimčo se moc těšíme. A kdybych ho tedy musela dát pryč, je možné, že v příštím těhotenství budu mít zdravé dítě?

Mockrát děkuji za odpovědi, protože nevím jak ten měsíc do příštího ultrazvuku zvládnu. Mám opravdu velký strach, že budu muset jít na potrat :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Papia
24.5.13 07:22

@kk94 :hug:
je mi moc lito co ted prozivas :hug:
pokud se rozstep patere potvrdi, tak na potrat urcite jit nemusíš-je to tva volba, ale myslim, ze je to vada neslucitelna se životem miminka(zalezi hodne na rozsahu poskozeni)…
je i mozne, ze pokud je na tom miminko hodne spatne, tak ho telo samo vypudi-ale to se stat nemusi…

a urcite není důvod aby jsi později nemela zdrave miminko

moc ti drzim palce aby to byl jen plany poplach-
ale je jasne, ze pokud to mate v rodine tak te poradne ohlidaji a podle me te odešlou i na posouzeni tvého stavu na další kontrolu do nemocnice, aby se vse potvrdilo, nebo vyloucilo…plodovka to odhali urcite…podle me by te tam meli odeslat co nejdriv :think:

drz se :hug:

Příspěvek upraven 24.05.13 v 10:17

• Citovat
  • Upravit
2526
24.5.13 07:26

Je to smutné a odepíšu Ti takhle..Dceři mojí nadřízené, když byla těhotná, zjistili rozštěp břicha. A jí Dr. přemlouvali k ukončení těhotenství, ona se nedala přemluvit a dítě donosila a porodila. Přesto, že hned po narození bylo operováno, přežilo jen 4 dny. Já vím, že je to hrozně smutné, ale já bych asi šla na ukončení těhotenství, protože představa, že budu 9 měsíců v sobě cítit život, pak miminko uvidím a pak mi umře…bolelo by mě to daleko víc, než přerušit těhotenství v době, kdy se s určitostí potvrdí nějaká vada neslučitelná se životem. Jinak té dceři nadřízené, se pak narodili 2 kluci-zdraví-.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
24.5.13 07:34

Našla jsem článek na tohle téma:
http://drobcek.webgarden.cz/…zstep-patere
kdyby šlo o první případ, nemusí být tak zle.
Přeji hodně štěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38179
24.5.13 07:36

@kk94
Tohle se stalo kamarádce, miminko po porodu zemřelo, bohužel. :,( :,( :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
357
24.5.13 07:38

To mě moc mrzí, já ted zažívám to stejné, celou dobu bylo vše v pořádku, všechny testy neukazovaly žádné problémy a včera přišla rána, naše malá by se narodila s postižením :( jsem ve 21. týdnu a Dr. mi doporučil ukončení těhotenství :( nemůžu ti radit, sama jsem psychicky na dně…je to strašně složitý rozhodnout se co dál :( držím pěsti, aby se vada nakonec neprokázala a měli jste zdravé miminko :* :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20662
24.5.13 07:44

Taky jsme měli v rodině miminko s rozštěpem páteře. Po porodu se zjsitili i další vady-miminko bylo téměř slepé. Rok bylo v nemocnici, za tu dobu mělo několik mrtviček :( a postižení se jen zhoršovalo. V roce zemřelo. Další dítě se narodilo uplně zdravé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
24.5.13 07:45

Jen doplním, že pokud máte v rodině genetickou zátěž, určitě by nebylo špatné toto konzultovat s genetikem.

Je mi to moc líto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3733
24.5.13 07:46

Šla bych na odbornější pracoviště - pokud jsi nebyla - Praha, Brno, pak odběr chloriových klků, určitě bych jen měsíc nečekala, co bude…pokud by to šlo zjistit dříve.
Pokud to máte v rodině jedla jsi femibion?
A to, že by bylo příště zdravé - je tam velká pravděpodobnost - když Tě budou víc hlídat, popřípadě doporučí další vyšetření už před otěhotněním, aby se tomuto předešlo :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.5.13 07:56

@kk94
Můj kolega má dítě s rozštěpem páteře, už je dospělé, je na vozíku, musí se cévkovat, ale jinak je to úplně normální člověk s velkou chuťí do života! :) Pro rodiče je to náročné, ale myslím, že se to dá… Záleží asi na tom jestli byste to chtěli podstoupit, já osobně, když bych měla možnost volby bych si miminko nenechala a pokusila se o další, ale je to jen můj názor, já bych na to prostě neměla. Jo a oni měli předtím dvě děti zdravé. Držím palce..

• Citovat
  • Upravit
695
24.5.13 08:36

Vermion

Bohužel v tom je právě háček! Do sedmého týdne jsem ani nevěděla, že jsem těhotná, brala jsem antikoncepci a cyklus jsem měla také v pořádku (moc nekrvácím ani jindy, proto mi nepřišlo divné, že moc krve neodešlo), doktor říkal, že do třetího měsíce je menses normální, ikdyž u mě to bylo jen do 8. týdne od té doby jsem menses nedostala. Zjistila jsem to úplně náhodou, když jsem šla darovat krev, kde mi oznámili, že darovat teď nějakou dobu nebudu moct, protože jsem těhotná. Takže následovalo objednání k mému gynekologovi, ten mi udělal vstupní prohlídku, řekl, že jsem v 7. týdnu a samozřejmě se vyptával na rodinou anamnézu a náchylnost k dědičným chorobám. Hned jak se dozvěděl, že máme rozštěpy v rodině napsal mi právě femibion + nějaké další vitamíny. Kdyby to bylo plánované těhotenství tak by se tomu dalo více předcházet, jenže rodinu jsme zatím neplánovali (mě je 19, snoubenci 22), ale když přišlo otěhotnění takhle samo neváhali jsme ani minutu a teď už se moc těšíme :) doufáme, že o miminko nepřijdeme

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Dellynka
24.5.13 08:42

Zaleží na tom, kde se roštěp nachází…

Já osobně mám roštěp páteře-chybí mi ten „kostrční ocásek“ neboli to zakončení páteře…To, že to znamená omezení v pánevní oblasti a cevkování. To, že to zní takhle možná hrozně, ale dá se s tím žít plnohodnotný život..Je mi 20 a planuju cestu do USA a nic mě neomezuje…Velkou zasluhu na tom maji moji skveli rodiče, kteří tohle dokazali přijmout a vychovat mě jak nejlepe mohli. A oni něměli tuhle možnost volby. Vše se dozvěděli až po tom co jsem se narodila…
Vím, že jsem měla štěstí, protože bohužel stačí pár milimetru a vše mohlo dopadnout hur..

Preju Ti at v tom nejlepším připadě je tvoje miminko naprosto zdravé..!

• Citovat
  • Upravit
9868
24.5.13 08:44

@kk94 zavolej si nejlepe jeste dnes do nejakeho prenatalniho centra ( napr. Gennet) a objednej se na superkonziliarni ultrazvuk! jak to ze ti to nenavrhnul tvuj gynekolog? :pocitac: pri tom UZ se mohou odebrat choriove klky, a budes vedet vysledek mnohem driv! neskutecna laxnost lekare! :evil: pokud me podezreni, mel by te automaticky poslat nekam vys!
ovsem budes potrebovat myslim doporuceni od sveho gynekologa.
jde hlavne o terrmin, takze si tam volej jeste pred tim, nez pujdes ke svemu gyndari pro doporuceni.

btw. pokud mate geneteickou zatez, meli jste nad genetickou konzultaci premyslet jeste pred pocetim, nebo uzk jste tam davno v I. trimestru meli byt…

s tim, jestli donosit/ nedonosit postizene dite - to bych absolutne nehodnotila, pokud jsem se v te situaci neocitla. moje kamaradka si nechala umele vyvolat potrat ve 22 tt, protoze miminko melo polycysticke plice, vadu neslucitelnou se zivptem, po porodu by zemrelo. je to uz strasne davno, snad 10 let, a stale se s tim nesmirila, a to uz ma dalsi 3 deti…
pry kdyby na ni tehdy v nemocnici netlacili ( slo o dny), rozhodla by se dnes jinak. dite by donosila, rozloucila se s nim a pohrbila ho… pro ni proste mnohem lepe prijatelne nezk umele vyvolani potratu. bolelo by to strasne, ale treba by se tim netrapila tolik nejspis cely zivot…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Poison Ivy
24.5.13 08:47

Ahoj, velice mne to mrzí, buď radši připravena na vše, ale popíši ti můj případ. Plod je maličký a doktor správně řekl, že ještě nemůže určit rozsah. Já sama mám rozštěp páteře, mírnou formu - zjistila jsem to až někdy ve dvaadvaceti, když mne bolela záda a šla jsem na rentgen. Celý život jsem o tom nevěděla, provozovala jsem normální sporty a záda mě do té doby nezlobila. Přeji ti, aby to bylo třeba něco velmi podobného.

Jinak už si vše podstatné psaly holky :kytka:

• Citovat
  • Upravit
2401
24.5.13 08:51

@Dellynka Ahoj, taky mam sakralni meningokelu, ale ventralne. Jedinym omezenim pro me vlastne bylo, ze jsem nemohla rodit prirozene a mela jsem od genetika spocitane riziko pro dite skoro 50 procent :-( Otehotnela jsem v zahranici neplanovane a okamzite jsem si nasadila vysoky davky listovky- mala je nastesti zdrava.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Prázdná náruč, deníčky na eMiminu

Tolik naděje a zůstal jen smutek?

Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty