Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky holky
Jsem bohužel po potratu ve 17tt. Dosť těžko se z toho dostávám. Sice to bylo neplánované těhotenství a třetí ale zase po prvé se nám zadařilo bez doktorů.
Jsem teď 5den po revizy a myslím, že nejlepší lék na psychiku bude zase čekat mimčo. Čekali jsme holčičku a byla ve mě takto 14 dní, bylo to zmalklé těhu. Do dnes nemůžu pochopit, proč se to stalo. Všechno jsem měla úplně v pořádku a byla jsem bez potíží. O to jsem měla větší šok, když mi MUDR řekla, že srdíčko nebije.
Horší, že ani nezjistí co se stalo.
Domluvím se z doktorkou ale po 6ti nedělí bych to ráda zkusila.. asi se nám stejně hned tak nezadaří.
Jestli by se našel někdo s podobným osudem, ráda bych pokecala, třeba se nám trochu uleví.
Je mi to moc líto
mám za sebou 2 zamlklá těhotenství, ale „jen“v prvním trimestru.Taky jsem čekala holčičku. Další těhotenství pomůže tu bolest překonat.
@Pavca3388 Já jsem po porodu MA v 19tt už skoro dva roky, zatím jsem stále neotěhotněla KET a IUI navzdory a nejspíš to ani jen tak nebude. Co se stalo nevíme, dle pitvy byl chlapeček naprosto v pořádku. Podrobnosti kdyžtak v deníčcích Případi I - IV. (stačí zadat do vyhledavače)
O prvni jsem prisla uplne na zacatku, v 6+6tt. Pak prisli na svet nasi chlapci. Treti jsem puvodne vubec neplanovala. A pak jsme se nejak domluvili, ze tedy jeste jedno ano. Jednou jsme s manzelem ulitli venku na vylete, bylo krasne, nikde nikdo…
Nicmene probehl opet spontanni potrat v 6+4tt. Pote jsem otehotnela za pul roku a pri prvotrimestralnim screeningu ve 13+1tt nam oznamili to, co vam. Probehla revize a zoufale snazeni, hrabalo mi, mela jsem stavy uzkosti, deprese. Rok po zakroku jsme pocali nase devcatko. Narodilo se po rizikovem tehotenstvi trosku predcasne ale je v poradku a ted se citime kompletni. I kdyz to predchozi budu mit nekde v koutku duse stale. Bude to ted tezke ale ver, ze i u vas zase vyjde slunce v podobe zdraveho ditete. Drzim pesti.
Také jsem po zamlklém těhu ve 13tt. Stalo se mi to v únoru a musím říct, že je to stále bolavé a nemyslím na nic jiného než na miminko. Ač si to snažím zakazovat, tak mi to nejde ![]()
Takhle to nefunguje, musi to samo prebolet se vsemi slzami a bolesti, na silu to nepremuzete, vzdycky to nekdy a nekde vybafne.
Holky taky to fakt nedávám.. když jdu do sprchy a prostě nikde žádný bříško.. každým dnem jsem vyhlížela kopance moc jsem se na ně těšila.. a pak se dozvím tento šok.
Bohužel mimčo na patologii neposlali. Byla ve mě 14dní a už prý nešlo dle doktorky ani poznat co to bylo… že nemá cenu jí posílat ani na tu patologii… nic by se už nezjistilo. Myslím, že pohlaví a tak semnou rozebírat ale nechtěla, když viděla, jak jsem psych. KO.
To, že šlo o holčičku vím z UTZ od mé doktorky a ze screeningu. Prý mi hrozila hodně vážná infekce a mám být ráda, že to tak dopadlo.. ale nejsem.
Taky myslím, že se nám nezadaří. Terezku jsme měli taky až po laparce a náledné IUI.. snad nám moje obv. gyn pomůže znovu k těhu nebo se z toho zblázním. Naštěstí chodím do Caru na norm. gyn.
Wobludko
Taky uvažuji, že napíšu deníček. V tu osudnou chvíli, kdy mi doktorka oznámila tu zprávu jsem se i bála co semnou budou v nemocnici provádět, že mi budou vyvolávat porod a já to mimi uvidím.. to bych fakt už nedala.. jsem ráda, že to udělali ve spánku. Bohužel info co jsem našla na netu, bylo vyvolání potratu a pak kyretáž v těch týdnech jako jsem byla já a nakonec naštěstí kontrakce nevyvolávali.. ale já jsem tam šla vystrašená ještě daleko víc než bych byla, že se při bolestech ještě budu koukat na mrtvé miminko
![]()
@Pavca3388 Já jsem nosila mrtvé zhruba 10 dní a jen výčet posmrtných změn byl na dvě A4, naštěstí se mi mrtvolka trochu zapouzdřila, takže infekce nenadělala až tolik paseky. Ono po revizi to beztak na pitvu jen tak poslat nejde, takže pokud není podezření na vývojovou vadu, tak to nemá moc význam řekla bych. Ale nezblázníš, zvládli to jiní, zvládneš to taky ![]()
Prý jí pošlou jen na histolku ale vůbec mi už neřekli, že si mám zavolat o výsledky.. tak nevím, jestli mi to pošlou poštou a nebo si to nechají pro sebe.. neměla bych tam zavolat a zeptat se na to? Jinak já CRP taky neměla nějak vysoký… to mě jen doktorka strašila.. že mám být ráda, že to dopadlo, tak jak to dopadlo.. že to mohlo dopadnout pro mě dost špatně. ![]()
@Pavca3388 já jsem měla pak zprávu v kartě, když jsem šla na kontrolu po šestinedělí - určitě půjdeš ještě na kontrolu, tak se poptej, ono to přece jen chvíli trvá
Hlavně že budeš v pořádku. To záleží na nemocnici, někde se rodí už ve 13tt, jinde nemají s revizí plodu odpovídajícím 15tt problém. Ono po porodu ve druhém trimestru se dělá revize taky, protože se odstraňuje placenta.
Holky já si musela zprávu z histologie vyzvednout v nemocnici na oddělení kde jsem ležela. Dostala jsem nakázáno se do 3 dnů nahlásit své gyn a s tou se domluvit na kontrolu. Takže jsem vyzvedla výsledky (kde nic nebylo) a šla na kontrolu. Jinak moje gyn. mi říkala, že letos je toho nějak moc, že těch zamlklých těhu měla opravdu hodně
A že jaro léto je lepší… No já už bych nejraději byla v tom, protože už jsem z toho vyřízená. Stále si říkám jak velké už bych měla bříško a tak… ![]()
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.