Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím ![]()
moc se mi líbí pokojové rostliny. Mám jich několik doma, ale příjde mi, že to s nima neumím
. Minulý týden jsem je přesadila do nového substrátu a od té doby se na hlíně drží takový bílý povlak (asi plíseň
). Zalévám je podle insturkcí, takže ve vodě se určitě netopí.. A celkově se mi zdá, že se těm kytkám u mě nelíbí
. Jsou to takoví chcípáčci..
Schválně jsem si vybrala rostliny, co nejsou až tak náročné na péči.. Mám několik zamiakulkas, několik šplhavníků, lopatkovec a difenbachie. Jo a ještě jeden bonsai, co jsem si koupila v Ikei a paní mě ujišťovala, že je to nenáročná rostlina. Donesla jsem jí domů a kompletně opadaly všechny lístky, takže je z toho dřevinatá haluz
.
Dokonce ani pažitka mi nevyrostla, když jsem si jí zasadila do květináčku (samozřejmě dle instrukcí na obalu
)
. Čím to je? Hlínou? Vzduchem v bytě? Rukama?? Nebo mám koupit nějaké specílní hnojino, výživu?
Děkuji za rady ![]()
Janicce, já jsem taky taková amatérka, ale osvědčilo se mi některé rostliny sázet podle sebe. A ono se mi občas něco chytí
. A se zaléváním to je u mě … divím se, že mi něco roste
. Jinak se mi osvědčilo zalévání podle lunárního kalendáře. To si díky tomu i na zalévání vzpomenu.
Hodně štěstí s rostlinkami
Jaké máš květináče?
A jaké jsou ty instrukce pro zalívání?
Já zalívám podle potřeb kytek, některá chce často, jinak hned chcípá, jiná v klidu vydrží.
Co světlo?
Ta bonsai, není do ficus benjamina? u nich je normální, že při změně umístění shodí listy.
To bílé to mám občas také…řekla bych že je to přelité a objevuje se mi to většinou po přesazení…Když jsme bydlela na staré adrese kytky mi tam rostly a kvetly šílenou rychlostí-měla jsem okna na východ,ted na západ a nejde mi tu nic!!!!Mně u které si každý připadal jak v botanické zahradě,uhnívají,nekvetou prostě nic!!!Dávám výživu,zalévám přesazuji…jen tu přežívají!!Takže záleží kam a jak některé chtějí více světla,některé méně,jiné větší zálivku,jiné méně…je to jak u lidí,káždá potřebuje něco jiného!!Tak přeju hodně zdaru ![]()
Ono hodně záleží i na změnách, které proběhnou, jak převozem, tak umístěním kytky, teplotou, vlhkostí.Mě ficus benjamina krááásně rostl od podzimu do teď a najednou mi celý zežloutl a opadal ![]()
Chce to vyzišťovat, na které straně se kytkám bude dařit, některé chtějí zalévat častěji jiné méně.
Ten bonsai je Carmona. Přikládám fotku, jak, chudák, dopadl.. Když jsem ho kupovala, tak mě krásné malé lesklé lístečky..
Jinak květináče mám keramické (většinou z Ikei nebo Globusu..). Byt máme na východ. Zkusím se tedy o ně až tak moc nestarat a třeba to bude lepší
. Díky ![]()
Minulý týden jsem si opět (asi po desáté
) koupila „Živý kámen“ tak jsem zvědavá. Ať ho zalívám málo nebo hodně vždycky mi chcípne.
@lentilka76 píše:
Minulý týden jsem si opět (asi po desáté) koupila „Živý kámen“ tak jsem zvědavá. Ať ho zalívám málo nebo hodně vždycky mi chcípne.
jéé, to je hezké
…
ta fotka bonsaje me dostala
u mě by už dávno letěl do koše..já kdytky nepřesazuju skoro nikdy..max jednou za 3roky..hnojim když si vzpomenu tak 1× za měsíc a pamatuj vždycky je pro kytku lepší, když je trochu sušší, než když ji přeliješ..jak jednou přeliješ, půda je pak kyselá a je konec..každá kytka chce jinou hlínu a jinak zalívat..já vždycky počkám až má kytka skoro suchou hlínu, když do ní dám prst a pak teprve zaleju
, ..třeba v prosinci jsem dostala 2orchideje kvetou doteď, jdou nadhery..mam je na vychodnim okně..jednou za tyden jim napustim květináč plný vodou za hodinu vyleju a jednou za 14dní postríkám listy hnojivem na orchi.....prostě každá kytka chce něco jiného..spíš, než se řiď tím co se píše sleduj tu kytku jak na tvoji péči reaguje..pokud uvidíš, že má zaschlou hlínu zalej..ten bonsai mi podle fotky přijde, že máš někde v kuchyni, ale měl by mít světlo..nejlépe u okna ale aby na něj přímo nesvítilo slunce..
@ivulk
Já bych jí také nejrarěji švihla do koše, ale zas si říká, co když se vzpamatuje
.
Kytku mám v obýváku (máme ale obývák s kuchyňským koutem..)
Jinak díky za info ![]()
Ten květináč na fotce je sice keramický, ale naglazovaný, tím se „zničí“ ta výhoda keramiky, že je prodyšná lehce.
Zakladatelko,
asi blbě vidím, ale na té fotce bonsaje - zeminu máš přímo v tom keramickém, nebo je to jen obal? Já jen, jestli má zespod odtok vody…
Jinak mně kytky taky jdou a moc bych to s tou péčí nepřeháněla. Zemina by se měla udržovat mírně vlhká, ale když vyschne, nic se nestane. Nepřesazovala bych, já to dělám až když je „vyžilá“ zemina a nebo až když začíná být kytce květináč malej (cca 2-3 roky). Jinak vůbec. Hnojím skoro při každém zalévání Krystalonem - plod a květ a bez problémů. Jinak jak říkají holky - světlo, ne přímé slunce, bez průvanu.
Ahojky, obnovuji diskuzi, potřebovala bych poradit ohledně Gardenie a Anthúrie.
Anthurii mám doma půl roku, dostala jsem ji se 2 květy, zalévám tak, aby nebyla nikdy suchá ale ani přemokřená, rosím listy ale stejně je taková jakoby ovadlá, bez života, ty původní 2 květy tam pořád jsou, nové se nedělají, ani listy nerostou nové, nevíte, kde může být chyba?
No a Gardenii jsem si koupila v létě, zalévám přiměřeně ale ještě mi ani jednou nevykvetla, neustále se tvoří nová poupata ale po čase zaschnou a upadnou…co s tím? Budu ráda za každou radu ![]()
Ahoj, chci se zeptat, hrozně bych si přála palmu. Vyhlédla jsem si v Ikei, asi za 700,– velikost asi 170 cm, přesný název neznám. Máte někdo zkušenosti, jak se o ni starat? Mám ji hned přesadit? Jak moc zalévat? Je to pro mě docela dost investice, tak bych o ni nechtěla hned přijít! A za druhé mám podlahové topení, zdá se mi, že to kytkám jen škodí. Máte nějaké zkušenosti, nebo spíš rady, jak na to?
Předem díky