Pokroky dětí

Anonymní
2.12.24 08:48

Pokroky dětí

Ahoj, mám pár dotazu, nechci se s nikým srovnavat, jen mě to zajímá. Moje holcicka bude mít za týden 7 měsíců a pase koníčky, umí se vzpírat o dlaně, rotuje dokola a otáčí se ze zad na bříško a když je na brisku, tak zvedá zadeček. Zpatky ještě neumí, plazeni nebo lezení to vůbec. Chci se zeptat, myslíte ze je to ok? Můžete mi prosím do komentářů napsat:
1. Kdy se vaše ditko otocilo z bříška na zada?
2. Kdy začalo sedět?
3. Kdy začalo s lezenim nebo plazenim? 🙂

Opravdu se nechci srovnavat, každé dítě je jiné, ale zajímá mě to 😊

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13754
2.12.24 08:57

Je to úplně ok, děti jsou různé, tvoje je v normě :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
2.12.24 08:59

Naprosto ok. Otáčení z bříška na záda je pro děti těžké, má na to čas. Sedět mi děti začaly cca měsíc poté, co začaly lézt po čtyřech, a to syn uměl zhruba v 8m, dcera byla rychlík, tak už v 5m kolínkovala. Ale kvůli jejímu zrychlenému motorickému vývoji jsme cvičili Vojtovku, aby vše dělala správně, takže není o co stát :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11822
2.12.24 09:25

To je fakt u každýho jiný…ale tak třeba u nás
Starší otáčet se začala v 6,5m (trosinku později, norma je do 6m, ale ona to nejspíš uměla už dřív jen se jí nechtelo) v 7m se plazila a seděla, nijak neměla tendenci zvedat zadek nebo pivotovat nebo perovat na kolinkach a pak najednou v den kdy jí bylo 10m začala lézt (ještě dopoledne jsem doktorce na prohlídce říkala že ještě neleze a odpoledne najednou přelezla celý byt jak nic) a snad o týden později se začala stavět…lezla a obcházela nábytek dlouho..od roka zvládala stoj bez opory a postavit se v prostoru ale chodit dlouho nechtěla. První samostatné krůčky udělala když jí bylo 15,5 měsíce a to opět tak že nic a pak začala rovnou lítat jak střela splasena 😂
Mladší ten na to šel o něco rychleji a zároveň plynuleji. Ve 4m se otáčel že zad na břicho a z břicha na záda jak vrtule. V 5m peroval na kolenou, zvládal šikmý sed, pivotoval, v 6,5m začal lézt, a stoupal si. V 8m obcházel nábytek, chvíli po prvních narozeninách zvládl stoupat v prostoru. Chodit začal ve 13,5m ale pomalu, napřed pár kroků a postupně pridavalal, po měsíci přestal odmítat chodit v botě h takže mohl běhat i venku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5985
2.12.24 09:45

Je to opravdu individuální, ale tak když to chceš vědět.

Ve 4m ze zad na bříško
V 5m z bříška na záda
V 7m plazení
V 9m obcházení nábytku
V 11m lezení a sed
Ve 13m chůze

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5314
2.12.24 09:50

Podstatné je lezení - to by dítě mělo umět do roka. Chodit pak do 18 měsíců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4484
2.12.24 10:25

Kdy se začala otáčet nevím.
Lézt začala někdy asi v 7. měsících. Neplazila se.
V 8. začala sedět a obcházet nábytek.
Chodit bez držení začala v necelém roce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kralovnal
2.12.24 16:42

Každé dítě má své tempo, to, co popisuješ, je úplně v pořádku. Moje malá se otočila z bříška na záda kolem 6. měsíce, sedět začala v 8 měsících a plazit se ve 9. Hlavně sleduj pokroky a užívej si každou chvíli, všechno přijde. 😊

• Citovat
  • Upravit
1143
2.12.24 16:45

Myslim ze to je v norme, co rika dr.?

Pretaceni nevim uz, sle v 5,5 mesicich v jednom tydnu zacala lezt, stat, sedet v kladickem sedu. Ted na konci 8m prvni plynulejsi kroky..ted si to zkousi a ladi dal, neresim ji to. Podporim kdyz zkousi. Kamaradi maji o 14 dni mladsiho chlapecka kt. vedle ni pusobil dlouho jako o xy mesicu mladsi. No s uz se to srovnava..leze po 4, stavi se. Zadny drama…kolem roku na tom budou stejne :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
413
2.12.24 17:30

Uplne v klidu, pivotovani (toceni dokola) je dulezity pro lezeni. To vse co pises vypada naprosto v poradku. Moje dcera mela pomalejsi rozjezd, z briska na zada se nepretocila nikdy, maximalne obcas na posteli. Dle naseho fyzioterapeuta to nevadilo. Je od malicka na sebe extremne opatrna. Neplazila se vubec, lezt zacala presne v 9 mesicich a sedla si rovne bez opory taky presne v 11 mesich. Vse bylo stabilni, bez padu. Dlouho predtim sedela v sikmem sedu. Jinak obecne je lepsi kdyz se ditko prilis nezene dopredu, pak z toho muzou mit problemy v dospelosti. Na druhou stranu, clovek to neovlivni, takze je zbytecne se tim trapit. Jen dnes uz vime, ze je dobry to nechat na detech a “nepomahat”. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
317
2.12.24 17:34

V 6,5m první dcera seděla, lezla a stavěla se, otočka na břicho v necelých 3měsících…druhá je o 6týdnů nedonošená lezla, stavěla se a Sedala v 8 měsících…pak obě dlouho lezly a obcházely, než se rozchodily…ale každé dítko to má jinak, okolo nas byly děti, co vse mely mnohem později, ale nelezly tak dlouho a dříve chodily…první dcera je velmi schopná sportovkyně, rychle se naučila hodně sportů a ráda trénuje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.12.24 17:37

Dcera:
V 7 m otáčení
V 10 m plazení
Ve 13 m počátky chůze

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek