Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nazdar zkušené maminky ![]()
Tak v noci už spíme hezky, ale přes den skoro vůbec. I když raděj ať spí v noci. Ale přemýšlím, od kdy mám učit Aničku spinkat jednou za den, třeba po obědě. Mám 2ročního synovce a ten spinká vždycky před obědem. Spí tak 2 hodinky a pak až obědvá a pak spí až zase večer. Naše 7 měsíční holčička je na to zřejmě ještě malá, ale od kdy jste to tak začali praktikovat vy?
Děkuji za rady.
Ahoj,
ja myslim, ze tohle se moc ucit neda. Dite do toho nejak dospeje samo. Pred rokem vetsinou spi pres den dvakrat, dopo a odpoledne. A po roce zacina spat jednou. Zalezi v kolik rano vstava a jak dlouho to vydrzi. Nektery deti chodi spat pred obedem, protoze vstavaji dost brzo. Maty vstava kolem 8 a chodi spat po obede, vetsinou kolem 13h.
Ale znam i deti, co pres den nespi vubec uz od roka, nebo kolem roku hazi chvilkovy spanky a to prejde casem do celodenniho nespani.
My jsme nikdy rezim nemeli, pred rokem vetsinou usnul, kde zrovna padnul, nebo venku v kocaru, pak se naucil spat doma v kocaru, a v postylce po obede az nekdy po roce. Ted mame i neco jako rezim, jde spat po obede, ale neni zavislej na postylce, muzem jezdit klidne i po ZOO ![]()
Ahojky.Takže malej spí tak můžu psát..Joník vstává kolem 6.30hod.V noci se budí 3krát.To bych taky chtěla vyřešit.A jinak dopol. jde spát v 10.00h.a to musím k němu do postele a držet ho protože se obrací.Spí tak do 12.00hod.No a pak ve 14.00hod jdeme ven do kočáru a tam hned taky usne a spí 1,5hod.V postýlce odpo nechce spát.Vlastně nikdy nespal.Akorát večer.takže je to různé..
Ahoj
u nas je to tak, ze malej usina vecer kolem 18.30-19
spinka celou noc do 6 - 6.30
Pak jde dopolko v 9, nekdy spi do 11, nekdy i do 12
Odpoledne je to ruzne......kdyz jsme doma, tak ho kolem 15 dam do postylky na hodku, kdyz sme venku usne nekdy v kocarku
Taky se ted casto stava, ze odpoledne nespi a pak vecer uz kolem 17.30 chce jit spinkat… to ho udrzuju alespon do 18.30
Takze nevim… rada bych ho naucila spinkat az odpoledne, ale tim, ze vstava brzy, tak v 9 odpada do spanku.....nemuzu tomu zabranit
K
Ahojky, tak náš Davča vstává mezi 8-9hod. vydrží pak zhruba dvě hodiny si hrát a je zase unavenej, tak ho šupnu do postýlky a spinká 2 hodiny, potom ještě má jedno odpolední spaní, to trvá půl hodiny až hodinu(většinou v kočárku). Dřív chodil pak spinkat o půl 8, ale teď usíná až mezi 8 a půl 9 večer. A pak se kolem třetí ráno budí na mlíčko.
Ráda bych odbourala to noční pití, ale zatím se nám to nedaří.
Taky myslim, že se to učit nedá. Každý dítě je jiný a samo si řekne. Poznáš, kdy je prcek unavenej a podle otho bych se řídila, nenutila bych přesně na hodinu.
Malá ve vašem věku spala cca 2× denně (asi po 4hodinách aktivity) - vstávala v 7, v 11hodina spánku, koelm 15-16hodiny hodina spánku. Kolem roka si to změnila a začala spát jednou denně (v době, kdy jsem zrušila noční kojení a pak i buzení na UM). Vstává kolem 8hodiny, spát chodí cca kolem 13hodiny (rozpětí 12-14) na hodinku denně a večer usíná mezi 20 a 21. V 5ráno se budí na UM (mezi 5 a 6 většinou) a pak spí do těch 8. Všechno si „řekla“ sama.
To je zrovna, jako některý děti spí dvacet minut, jiný 3hodiny denně. Dodržuju akorát stejný rituál (zatáhnu žaluzie, zavřu dveře do kuchyně, ležim na posteli pod dekou, ona sama si ke mě zaleze a přikryje se a usne, ztišim hudbu či televizi, popř. vypnu). Večer k rituálu patří vyčůrat a oblíknout se sama do pyžama a flaška UM.
Ve vašem věku jsem uspávala stylem uhoupat na balonu či v autosedačce.
GaB
Tak u nas to prebiehalo asi tak ako u Gabinky ![]()
Tiez do roka spaval 2× asi v takych intervaloch a aj tak dlho.
Od roka spi raz od 1,5h-4,5h. V zime je schopny prespat na zahrade aj tie 4 hodky, a v postielke len hodinu a pol, teraz to mame naopak, vonku mi spi tak 1,5h doma v postielke pri otvorenom okne aj 3h.
V noci sa sam prestal budit, budi sa max. raz, nakojim a spi dalej.
Avsak zacal vstavat okolo 5,30 a to je teda fakt dost hrozne aspon pre mna, co som skor nocny typ ![]()
Ale co uz, zase mam klud, ked potom spi tie 3h.
Fakt mimco sa to neda naucit, pride to same.
Akurat ked uz uvidis, ze by bola zrela na to spanie raz denne (zacina ti chodit spat okolo 11,00) tak sa to da skusit posunut na tu 12,00 a potom odspia dlhsi casovy usek a poobede uz skusit ju udrzat a dat radsej vecer skor, okolo tej 18,00 a tak to postupne posuvat.
Ale na to je vazne este moc malinka.
Dokonca v Dieta a ja sa pise, ze batolata od 1-2 rokov, este spavaju 2× denne a mam dost kamosiek s detmi vo veku syna, ktorym deti spavaju este 2×.
No a zase L. uz dost krat denny spanok uplne vynechal ![]()
Gabinka ty brdo pozeram, aka je Barca sikulka
. Ide cikat a sama sa oblecie?? Nechce to prist naucit aj Valerija?? ![]()
Ten si akurat stale vyzlieka ponozky a dava dole plienku. Najlepsie pekne pokakanu ![]()
Ahoj.
Kolem 7 měsíce spal Radim 2× denně. Dopoledne si zdříml v kočárku na procházce. Obvykle tak 20 - 40 min. Pak šel spát po obědě, cca 13:00, spal asi 2 hodinky. Postupně se dopolední kočárkový spánek vytrácel a kolem 9 měsíce spal už jen po obědě - kolem 12:30. V té době nevstával před 8:00. Pochopitelně, že byly výjimky. Nenutiili jsme ho, všechno to vyplývalo ze situace, doma kolikrát odpočíval - dřímal ve stanu.
Kolem jednoho roku už měl velmi pravidelný režim. Spal 1× denně po obědě. Teď začal vstávat dřív - cca 7:00, obědvá v 11:30 a pak spí do 14:00. Spát chodí v 19:30. Myslím, že si zvykl na velmi ukázkový režim - v tom je super, maminka je nadšená.
![]()
Beruška ![]()
No Gothic, neboj, taky na Valeríka dojde:) U čůrání jsem ráda, vlastně i u oblékání - ono to jinak ani nejde, protože procházíme velmi „náročným“ obdobím Já sama:))) Takže jiná možnost ani není - lepší, než když oblékám já, protože to pak za Bárou lítám po pokoji. Poslední dobou si naopak na noc ještě zkouší oblíknout sama plínu, jenže to jsou ty klasický:D Ale aspoň lépe spolupracuje…
G
My možná byly trochu extrém. Naše dvojčata do 8 měsíců spala přes den 3× a to 1,5-2hod. na každý spaní.Od 8 do 16 měsíců spávali 2×- opět 1,5-2h na jedno spaní. A od té doby spí 1× denně 2-2,5h po obědě.
V noci mi v kuse spávali od 10 týdnů i když byly plně kojení - opět asi trošku extrém. Kamarádce holka od roku spávala jen v noci.Pak mám kamarádku co čtyřletá dvojčata a po obědě ji spí i 3h, My jsme před 3 týdnama odbourali dudlíky a to usínání je teď trochu horší.Trvá jim to odpoledne i hodinu než usnou a pak by spali a spali, ale nemůžu je nechat extra dlouho aby zas večer usnuli.Jo a holka tak 2× do měsíce odpoledne nespí vůbec, ale v pohodě vydrží.
Tak my jsme od zacatku najeli na pravidelny rezim a vyplatilo se.
Lukasek (ted 20m), spaval do roka 2× denne 2 hodiny a ted spava od dvanacti do tri (nebo ctvrt na ctyri, je na neho fakt spoleh
I kdybych mela zrusit nejakou navstevu, tak ho v tech dvanact dam do postylky, i maminka chce mit chvili pauzu (klid nemuzu napsat, protoze mame jeste prcka Ninu a u te nikdy nevim, kdy se probudi.)
Pepsi