Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky,
Chtěla bych Vás poprosit o typ na recept na polévku pro 13M syna. Koupila jsem ve zdravé výživě směs na polévku (obsahuje např. červenou čočku, ovesné vločky) a nevím, co s ní.
A ještě jedna otázka. Dávate k obědu polévku i hlavní jídlo nebo jenom hlavní jídlo nebo třeba polévku k večeři?
Díky za odpovědi.
tu směs neznám, osobně bych to poavřila a přidala nějakou zeleninu…
Jinak já dělám jen jedno jídlo, dusím různou zeleninu ve vodě v jednom hrnci, někdy s tím vařím i maso, jindy ke konci přidám nějaké obiloviny, takže je to vlastně velmi hustá polévka, že v ní stojí lžička, anebo to můžeš nazvat hlavním jídlem. Sami dvě jídla neděláme-buď jen pořádně hustou polévku, anebo to „druhé“.
Když mi zbyde od oběda, dojí to k večeři.
Ale hodně kámošek dělá, že vaří polívku na dva dny a dají ji před poledním spaním a po probuzení dostane dítko hlavní chod. Je to na tobě:)
K.
My zatím máme k obědu taky jeden chod- obojí mi připadá přece jen moc. Polévky dělávám minimálně- spíš zeleninu + obolniny + někdy maso.
Veru
ahoj Inge,
já tu směs kupovala taky a je z ní suprová polévka nejen pro dítě. Recept je velmi jednoduchý: přidáš směs do vody, podle chuti „dokořeníš“ Solčankou (něco jako Vegeta, ale pro děti), vaříš a jíš
my ji ještě mixovali, chutná skoro jako hráškovo-čočková, naše dcerka ji měla moooc ráda. Bohužel ale jen do doby, než u nějaké kamarádky viděla, že ONA ji nejí a tudíž ji taky jíst nebude
už ji zase zkoušíme a občas si aspoň 2-3 lžičky vezme ![]()
Dvě jídla jsme začali dávat až kolem 1,5 roku. A to je docela jedlík. Teď už si i přidává - hlavně svoje oblíbené těstoviny ![]()
Jo a tu směs jsem ještě zkoušela vařit s masem a taky to nechutná špatně.
Ahoj.
Tu směs taky používám (takový typ hrstkové polévky). Povařit ve vývaru - masový nebo zeleninový, může se přidat maso. Pokud necháš víc vody jako polévka, ale docela dobrá je směs nahusto - trénink samostatného jezení. Ochucuju dle potřeby (podle vývaru) Vega-vegi nebo Herba Vegi, jde i sušená zelenina.
Dvě jídla nedávám. Radim snídá 210 UM s rohlíkem, vánočkou…, pak má pidisvačinu (když dám velkou, nesní oběd), oběd (ovšem polévky sní 2-3 naběračky), velkou svačinu a večeři kaše nebo UM s chlebem, rohlíkem…
Beruška ![]()
Ahoj Inge,
tady je recept na jednu moc dobrou z červené čočky od nás z deníčku:
nastrouhanou mrkev podusíš trochu na másle, přidáš vodu, červenou čočku (nemusí se namáčet), brambory, drcený kmín, majoránku, popř. i solčanku a necháš cca 20min (více není třeba) povařit. Před podáváním možno dochutit přímo do talíře či misky lžičkou bílého jogurtu pro zjemnění. Je to dobrý, rcyhlý, jednoduchý, i mě to chutná, taková dětská bramboračka bych řekla.
Jinak u nás je to obdobně jako u někoho výše, tzn. ke snídaní cca 200ml UM, kousek chleba třeba s lučinou, ke svačince ovoce či jogurt nebo kousek rohlíku, k obědu nějakou hustou polívku nebo rýži či těstoviny se zeleninou, odpoledne zase ovoce, jogurt nebo rohlík a k večeři buď kousek namazanýho chlebíka nebo kaši + kojo nebo UM.
Měj se fajn, ať prospíváte
Radka
Děkuju moc za typy. Jenom ještě taková drobnost, jak dlouho to mám nechat vařit?
Spoustu receptů na zeleninové polévky pro nejmenší najdete TADY , ve skupince vaříme pro kojence a batolata ![]()
A jaké polévky pro mrňouse děláte vy ? ![]()
U nás vede třeba květáková, brokolicová, hovězí vývar..a nejradší má, když je zahustím vločkama ![]()