Jak vaříte luštěniny?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
36
17.9.06 07:46

Jak vaříte luštěniny?

Prosím napište mi jak vaříte luštěniny. Všude se píše něco jiného na obalech i v některých knižkách, vařte v té samé vodě ve které se odmáčí. Teď jsem se zase dočetla a bylo to v televizi, že se voda musí slít, protože je jedovatá a vařit bez poklice. Tak nevím jestli trávím vlastní dítě. Luštěniny často vařím v tlakáči aby to bylo rychlejší, takže samozřejmě s poklicí a vodu jsem nechávala tu samou. Takže asi všechno blbě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6337
17.9.06 08:02

Ahoj Beki,

taky jsem se nad tím včera pozastavila. Dělala sem fazolovu polévku a tak sem si hledala různé receptíky na nettu a v jednom píší, že vodu slít a v druhém, že v té samé vodě vařit.
No, já ji dělám taky v té vodě, co je nechávám namáčet…
Takže by mě celkem zajímalo, co se tady dozvíme.

Lucka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
17.9.06 08:43

Dělám to stejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
216
17.9.06 08:58

Já v papiňáku, ale vodu dávám čerstvou (teta říkala, že se pak míň prdí).

Nanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
17.9.06 09:07

Ahoj.

Slívám, vlastně obvykle není co, protože na namočení dávám poměrně málo vody. Moc kuchařka nejsem, ale tak se vařilo doma, tudíž pokračuju v tradici. :wink:

Beruška :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
17.9.06 09:11

No vidíte, tak to děláme stejně a prý jedovaté, bylo to i v pořadu Pod pokličkou a ještě v nějaké časopise pro maminky a děti,uplně jsem z toho byla v šoku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
17.9.06 10:14

Ahoj,

jedovate to nie je, ale podla toho, co som sa docitala ja, sa do vody uvolnuju dost prave tie latky, ktore sposobuju nadymanie, tak je lepsie to zliat.

Teda, ak je PRAVE TATO verzia pravdiva… :lol: Ale mne sa paci najviac.

Gabika

• Citovat
  • Upravit
328
17.9.06 10:41

No pokiaľ ja viem, tak jedovaté sú všetky surové strukoviny, čiže mi tento argument príde byť trochu zvláštny. Ale jednoznačne, ak chcete zlepšiť ich stráviteľnosť, je dobré vodu zliať, druhy, ktoré to znesú (napríklad veľká červená fazuľa by úplne stratila farbu), sa dokonca môžu preliať vriacou vodou a pokojne ju aj trikrát vymeniť. Vážne to zlievanie pomáha, ja som na nadúvanie veľmi citlivá, mávam hnusné kŕče (takú kapustu vôbec nemôžem jesť), ale po takejto príprave mi fazuľa takmer nevadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
17.9.06 11:16

Lulu, a co zeleny hrasok, toho predsa vsetci jeme kvanta a este sa po nom nikto neotravil, ani po zelenej fazulke, ta je vyborna do salatu. Fakt by ma zaujimalo, ako to s tou jedovatostou je…

Gabika

• Citovat
  • Upravit
11329
17.9.06 13:21

Jedovate to neni, ale v te vode se „odmoci“ to, co pak ztezuje traveni. Takze pokud se pak daji varit do jine vody, jsou snaze stravitelne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
328
17.9.06 13:51

Myslím, že tá „jedovatosť“ platí len pre staré strukoviny, nie pre mladučké zelené. A nečítala som to raz, upozorňujú na to často a rôzne zdroje. Každopádne, ak sa bavíme o varení, ak sa varom stratí jed vo fazuli, tak predsa aj v tej vode, takže to nechápem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
18.9.06 11:23

Luštěniny opláchnu, to kvůli případným nečistotám nebo chemikáliím, namočím a vařím ve stejné vodě, jen osolím (nesolené se to vaří sto let). Jen červenou čočku není třeba máčet, u té ale pozor, rychle se vaří a nacucne najednou spoustu vody, takže ať se nepřipálí.
Proti nadýmání dávám kmín, fenykl nebo kopr, moc to nefunguje, ale zajímavě chutná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí