Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky,
potřebovala bych poradit, malé vařím to samé jídlo jak nám jen než to dokořením a osolím tak ji odělám. Omáčku s knedlikem tedy nedostává.
Do teď jedla jen jídlo ze skleniček, ale doma vařené ji chutná více. Koupila jsem jáhly ale nevím jak s nimi naložit a jak je používat.
Také jsem se chtěla optat, mám vařit jídlo malé v kojenecké vodě nebo stačí ta z vodovodu?
Achesa a Anička 11m+10d
Ahoj
MAjí podobné využití jako rže, příloha, na sladko, rizoto apod.
Nejradši dělám rizoto.
zesklovatím trochu cibulky, na ni podusím zeleninu, jen krátce a pak nasypu jáhly, zaliju vodou, trocha bylinek, špetka soli a povařím měkka. nepo podusím?
Vody přiměřeně, na pytlíku 500g je naspáno 1,5 l vodu, tak v takovém poměru.
Vodu bereme z vodovodu, u nás je z vodovodu voda lepší než kojenecká v lahví (informaci získáš na společnosti, která i vás distribuci zajišťuje), možná nepřevařenou jsme ještě nedala, protože k pití máme čaj, ale i ta nepřevařená by měla být u nás OK. Ale je to individuální podle místa.
Teď je zrovna vařím v polívce. Nastrouhala jsem mrkev a červ. řepu, do toho co mrazák dá…momentálně růž. kapustu. Trochu vloček a jáhel.
Párkrát je spařím a vrznu před koncem vaření, dost se rozváří…
JInak se ráda nechám inspirovat, rizoto určitě zkusím… ![]()
NiKi
Jo a pozor. Obsahují hodně tuku a bílkovin, proto se rychle kazí. Takže kontrolujte, čmuchejte, když jsou cítit zatuchle, tak rychle vyhodit. A to často i před datem spotřeby
to samé ovesné vločky. Chce to kontrolovat…
Taky bereme vodu z vodovodu, kde zjistím, kdo nám ji distribuuje???
Ráda bych věděla, jestli je lepší, ale snad jo. Bereme z Labe a zrovna o víkendu jsme v ní viděli raka
tak snad jo…
NiKi
Jenom chci dodat, že je dobré jáhly před použitím několikrát propláchnout vařící voudou, odstraní se tím pak případná nahořklost.
Zrovna dnes jsem dělala pro sebe a syna jáhlový nákyp s jablky ![]()
Kromě klasickýh jáhel se dají kopit i jahelné vločky, ty jsou dobré třeba do kaše.
Veru
Pro Nikinu
záleží od kud jsi, u nás (České Budějovice) je to 1. JVS a.s. , na stránkách mají i mapu s lokalitama http://www.1jvs.cz/show.asp?….
Někomu určitě za vodu platíte, tak možná touto cestou a nebo na seznamu je adresář vodárenské společností, kde jsme našla i tu naší a tusím že jsme šla přes vyhledávač a zadala vodovody a kanalizace.
Děláme nasladko jahelník (pro mne a manžela)
Jinak je dávám vždy do polévek a brambrové kaše - tam se to schová, živiny jsou ale předány… ![]()
Dřív jsem dávala malé i jáhly s ovocem např. do jogurtu, ale nyní máme víc aktivit venku = nestíhám + taky mi to už tak neprojde jako dřív = schovávám a schovávám ![]()
Prima je také vajíčková pomazánka spojená jáhlami, je to super „pojidlo“ a „nastavovadlo“ ![]()
Vždy jáhly spařím vařící vodou, pak přidám až v průběhu vaření brambor či tak 15 min před dokončením polévky. Některé jáhly se rozvaří rychleji, jiné ne, stačí vyzkoušet…