Polévka s jíškou

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
20557
27.11.11 12:32

Od roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16631
27.11.11 12:47

Ahojky, tak já začala přidávat do jídla s lepkem když byl dceři rok.
Má moc ráda polévky, vařím je denně.

Buď zahušťuji kouskem chleba - mám nadrobený - postrouhaný na struhadle na malé kousky a nasušený ve sklenici.
Kuskusem, polentou nebo jen lehce mixnu část zeleniny.

Když jsem dávala jíšku, tak na trošce másla - jen je rozpustit a přidat malinko mouky. Nepřepalovat a přesmažovat.

Teďka už jí polévky co my :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7576
27.11.11 12:48

Až asi v roce a půl a jen párkrát do květákové polévky. Jinak dělám vývary a husté polévky, které zahustím rozmixovanými surovinami (brokolicovou, špenátovou, čočkovou pol. atd). I pro dospělé použiju jíšku (domácí a světlou) jen párkrát do roka, omáčky a šťávy taky zahušťuju většinou zeleninou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10713
27.11.11 17:16

do polívky nikdy, do omáčky od roka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1031
27.11.11 19:49

holky,dík za reakce,jak tak koukám,je hodně možností i bez té jíšky,vyzkouším, ale na jíšku jsem nezanevřela :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7205
19.1.18 12:13

Prosím o radu.Jsem kuchařka na baterky :D Takže. Když chci udělat hustou polévku. Třeba bramboračku. Začnu tak, že rozpustim kousek másla a nasypu tam trochu mouky? chvíli smažim a naleju vodu a dodávam brambory+ zeleninu atd? je to správný postup? včera jsem to zkoušela a polevka nebyla vůůůbec hustá :roll: Kolik té jísky musim udělat, když dělám cca 3 litry polévky???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11700
19.1.18 12:17
@GabinkaCh píše:
Prosím o radu.Jsem kuchařka na baterky :D Takže. Když chci udělat hustou polévku. Třeba bramboračku. Začnu tak, že rozpustim kousek másla a nasypu tam trochu mouky? chvíli smažim a naleju vodu a dodávam brambory+ zeleninu atd? je to správný postup? včera jsem to zkoušela a polevka nebyla vůůůbec hustá :roll: Kolik té jísky musim udělat, když dělám cca 3 litry polévky???

Lepší je dát prve na to máslo tu zeleninu, já pak dávám kmín, pepř, sůl, chvíli restuji, potom vodu, přidám brambory, namočené houby, vařím do měkka, pak dávám majoránku, následně jíšku a nakonec rozmačkaný česnek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
19.1.18 12:18

@GabinkaCh tak zrovna bramboracku zahustuji až ke konci vaření. Jisku si udělám zvlášť na pánvi. Ale u jiných si udělám ten základ co píšeš a pak tam nasypu třeba zeleninu, ještě chvíli restuji a pak vodu. Množství mouky - na klasicky hrnec dávám asi dvě až tři varecky mouky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2591
19.1.18 12:18

@GabinkaCh Já dělám takto… Osmahnu na máslke/oleji cibulku, přidám brambory, zeleninu, houby, zaleju vývyrem nebo vodou když není vývar, cibule, česnek je základ plus koření. Nechám zeleninu změknout a pak lehce rozmixuju tyčovým mixerem. Jíšku nedávám. Polévky nezahušťuju žádné, vždy trochu rozmixuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
19.1.18 12:20
@GabinkaCh píše:

Postup na jíšku máš správně. Já ji dávám až po uvaření polévky. Mám za to, že když dáš ingredience na polévku už do jíšky, tak se to pořádně neuvaří. Takže napřed všechno uvařím a pak udělám jíšku, naliju ji do polévky a pak ještě cca 5-10 min zavařím.

Zkopírovala jsem:
Takže si spočítejte množství tekutiny, kterou chcete na konci vaření mít k dispozici. A z něj odvoďte množství jíšky pomocí tohoto pravidla:

100 g jíšky (z 50 g tuku a 50 g mouky) zahustí 1 litr polévky nebo omáčky lehce.
125 g jíšky zahustí 1 litr polévky nebo omáčky tak nějak středně.
150-170 g jíšky zahustí 1 litr polévky nebo omáčky značně.

• Citovat
  • Upravit
7205
19.1.18 12:26
@Kobliha51 píše:
Postup na jíšku máš správně. Já ji dávám až po uvaření polévky. Mám za to, že když dáš ingredience na polévku už do jíšky, tak se to pořádně neuvaří. Takže napřed všechno uvařím a pak udělám jíšku, naliju ji do polévky a pak ještě cca 5-10 min zavařím.

Zkopírovala jsem:
Takže si spočítejte množství tekutiny, kterou chcete na konci vaření mít k dispozici. A z něj odvoďte množství jíšky pomocí tohoto pravidla:

100 g jíšky (z 50 g tuku a 50 g mouky) zahustí 1 litr polévky nebo omáčky lehce.
125 g jíšky zahustí 1 litr polévky nebo omáčky tak nějak středně.
150-170 g jíšky zahustí 1 litr polévky nebo omáčky značně.

Jé díky za výpočet :palec: Takže tu jíšku dám na konci vaření vychladlou? přece jinak z toho budou cucky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115768
19.1.18 12:27
@GabinkaCh píše:

Já polévky zahušťuju tak, že po uvaření část odeberu a rozmixuju. Právě ty polévky, které obsahují brambory jsou na to nejlepší. Ale pokud tam chceš mít jíšku z mouky tak bych osmažila zeleninu na másle, koření, voda a přidat jíšku, kterou si uděláš zvlášť. Nebo před koncem přidat mouku rozmíchanou v studené vodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11700
19.1.18 12:29
@GabinkaCh píše:
Jé díky za výpočet :palec: Takže tu jíšku dám na konci vaření vychladlou? přece jinak z toho budou cucky

Jíšku uděláš ve zvláštním kastrůlku až těsně před tím, než ji do polévky zavaříš. Polévka musí vařit, když tam tu jíšku přidáváš a hodně míchej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7205
19.1.18 12:29

A když dělám tyhle husté polévky, musí být základ osmahlá cibulka nebo ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
19.1.18 12:30

@GabinkaCh nemusí, ale já mám cibulovy základ radši

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie