Polévka s jíškou

Napsat příspěvek
Velikost písma:
174
19.1.18 12:30

Já mám ráda polévku z jednoho hrnce, takže obvykle hodím mouku na orestovanou cibulku, eventuálně i jinou zeleninu, ta se obalí a nejsou tam kousky. Je ale třeba to hlídat, aby se nepřipálila, takže tak do minuty zalít vodou. Výsledek byl vždy fajn. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
19.1.18 12:31
@GabinkaCh píše:
Jé díky za výpočet :palec: Takže tu jíšku dám na konci vaření vychladlou? přece jinak z toho budou cucky

Kdy je hotová (lehce zahnědlá), vezmu ji ze sporáku a trošku míchám v ruce, aby kapku vychladla. Pak do ní napustím trochu studené vody, přitom ji rychle míchám a plynule liju do polévky. Možná to někdo dělá jinak, mě to vyhovuje takhle.
Ještě edit: když mi to nějak nevyjde a byly by cucky, namočím sítko do polévky, do toho liju tu jíšku, míchám polévku a protlačím sítkem případné cucky z mouky a je to.

Příspěvek upraven 19.01.18 v 12:33

• Citovat
  • Upravit
118566
19.1.18 12:32
@GabinkaCh píše:
Jé díky za výpočet :palec: Takže tu jíšku dám na konci vaření vychladlou? přece jinak z toho budou cucky

no trochu jí nařeď vodou a nalej jí tam, pak to musíš ještě povařit tak 5-10 minut. A nebo zkus místo té mouky část polévky mixnout, uvidíš, že bude polévka vynikající.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7361
19.1.18 12:50

Taky mixuji, jíška netřeba

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5283
19.1.18 12:55

Tak zrovna bramboracku delam presne jako ty. Prvni jisku, tak 3-4 lzice mouky, tu naredim studenou vodou, dam brambory a houby. Po 10ti minutach dam zeleninu a za 5 minut dam fazole. Povarim a nazdar bazar. Husta polivka je na svete :mrgreen:. Mnam. Hnedka bych si ji dala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Marie432875
19.1.18 13:07

@GabinkaCh vřele doporučuji web kucharkaprodceru.cz - pro začátečníky jak dělaná. :palec:

• Citovat
  • Upravit
12330
19.1.18 13:10

Já dávám jíšku až nakonec

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12330
19.1.18 13:12

A jíšky si můžeš udělat víc a používat na víckrát, co mi zbude dávám do uzavíratelné skleničky do lednice a když potřebuji, tak jí jen vytáhnu a použiji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6419
19.1.18 13:23

@GabinkaCh a nebo si kup hotovou jíšku Knorr-mají světlou i tmavou, je výborná, ihned se rozpustí a dávkuješ dle potřeby ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2474
19.1.18 13:33

Já třeba zahušťuji na závěr moukou rozkvedlanou ve vodě a taky super :). Ale nápad s rozmixováním části polévky taky nemusí být špatný :think: to jsem aplikovala zatím pouze na brokolicovou, zeleninovou atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2202
19.1.18 13:40
@GabinkaCh píše:

Mě mamka kdysi učila, že jedno z toho má být studené, aby se to dobře rozpustilo, takže buď udělám jíšku a zaleju ji studenou vodou nebo do horké polévky dávám vychladlou jíšku. Strčim chvilku ven a je vychladlá raz dva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25373
19.1.18 13:47

@GabinkaCh Možná se ti mouka příliš rozvařila, když se vaří dlouho, tak zřídne. Já konkrétně bramboračku zahušťuju tak, že dám víc brambor a pak část polévky rozmixuju bokem a vrátím. Třeba čočkovou dělám stejně, jak popisuješ ty a hustota nám stačí. Dobrá na zahuštění je taky jáhelná moučka. Tu prostě jen rozšlehám s vodou, naliju a povařím. A cibulku smažím na začátku, ale pak bez té mouky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25373
19.1.18 13:49

Jo a když přidávám jíšku až na konci, tak osmažím cibulku, pak tu mouku a pak přilévám vodu z polévky a šlehám ruční metlou, aby to bylo hladké a pak teprve do té polévky naliju. Složité, ale zaručeně bez cucků ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25373
19.1.18 13:51
@Jareach píše:
Já mám ráda polévku z jednoho hrnce, takže obvykle hodím mouku na orestovanou cibulku, eventuálně i jinou zeleninu, ta se obalí a nejsou tam kousky. Je ale třeba to hlídat, aby se nepřipálila, takže tak do minuty zalít vodou. Výsledek byl vždy fajn. ;)

I já, nesnáším roztahování milionů kastrůlků. A dělám to stejně jak píšu výše, zasmahnu a pak pomalu přilévám vodu a ruční metlou rozmíchám do hladka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí