Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den,
chci se zeptat včera jsem byla u doktora a jsem 29tt, řekl mi,že dítě je koncem pánevním… což by znamenal asi císařský řez.Otočí se ještě miminko? Díky..
ahoj, zkus dělat kočičí hřbet. Mě se tím mimčo otočilo, ale nevím jestli už to není dlouho.
ahoj je to moc brzy jeste ve 29 tydnu resit, ja jsem 33 a mela sem taky konec panevni, ted cekam az pujdu za tyden na UZ co mi rekne. ale kdyz je KP ak ma rodicka si pravo vybrat jestli chce cisarsky rez a nebo rodit prirozene.
Našla jsem toto,třeba se ještě otočí ![]()
Porod koncem pánevním - info a jak mimi otočit
19.02.2010 15:46
Podle diskuzí na internetu je poloha koncem pánevním (KP) strašákem maminek. Tímto článkem bych chtěl uklidnit budoucí maminky přesnými informacemi z oficiálních zdrojů. V druhé části jsem pak vypsal seznam metod k otočení plodu před porodem. Na závěr příspěvku uvádím webové odkazy, se kterými jsem pracoval nebo kde můžete najít další informace.
* Co to je?
Plod během těhotenství plave v plodové vodě a mění často pozici. Plod postupně roste a plodové vody (realně od 38. týdne) ubývá, takže nakonec zaujme fixní polohu (v rozmezí od 32. do 34. týdne, existují i výjimky). Porod koncem pánevním je stav, kdy plod „sedí“ v břiše, tudíž při porodu vyjde (nebo by vyšel) ven nejdříve zadeček (90%) nebo nožičky (10%) a pak vše ostatní.
Výskyt této polohy plodu je 4%. Jsou situace, ve kterých je plod náchylnější na udržení této polohy:
1. nedonošená miminka (s klesající porodní hmostností stoupá frekvence polohy KP až na 21% - zdroj)
2. velký plod (4000 g)
3. vícečetná těhotenství (dvojčata…)
4. polyhydramnion (plodová voda více jako 2000 ml, norma na konci těhotenství 800 ml) nebo oligohydramnion (málo plodové vody - méně jak 200(případně 500) ml)
5. vrozené vady dělohy i plodu, myomy dělohy (nádory dělohy, které představují překážku pro pohyb plodu, případně pro porod samotný)
6. multipary (ženy po více porodech - pozměněné fyziologické vlastnosti dělohy)
7. placenta praevia (překrývající děložní branku - dítě nemá kudy projít)
ahoj…miminko se muze otocit klidne den pred porodem nebo pri porodu…je to individualni. ja jsem mela jeste v 26tt malou dobre hlavickou dolu…a v 30tt uz byla taky koncem panevnim…a uz tak zustala…jak budes rodit je take na tobe…da se porodit KP i prirozenou cestou..ja si vybrala SC a musela jsem se o nej rvat pac v nekterych porodkach ti ho neudelaji ani kdyz je dite KP.
Ahoj, já jsem 31.tt a též se mi mimi otočilo, a ještě má překřížené nožky. Taky doufám, že se ještě otočí, chtěla jsem podruhé vyzkoušet porod „klasický“
. A ty cviky, mno, nevím, slyšela jsem, že takhle pozdě už by se nemělo, aby se ještě více neuškodilo
. K
taky pokud se mi miminko neotoci budu trvat na CŘ a budu se o nej taky rvat, nechci miminku ublizit. Musime verit ze se jeste otoci hlavickou dolu a kdyz ne tak se stejne budem na mimiska tesit a je jedno jak prijde na svet, hlavne at je zdrave ![]()
synek byl také koncem pánevním ještě ve 32.týdnu a do porodu se přetočil.....a můj gynekolog mi říkal,že se miminka přetočí i v den porodu
ahoj, neboj, ještě se může přetočit, mně se přetočil někdy mezi 33.-35.tt. Ale prý se může přetočit i těsně pčed porodem nebo dokonce při porodu, zvlášť pokud není extra velké. I když Tom velký byl a přetočil se taky docela pozdě, já už se připravovala na císaře.
malej měl porodní váhu 4650g a taky se přetočil hlavičkou dolů někdy mezi 33.-38.t
Ahoj, my jsme taky KP, jsem 33 plus 2.
Ale myslím, že není pravda, že si můžete vybrat, zda rodit přirozeně nebo císařem - některé porodnice rodí KP klasicky, císař na přání nelze (což je zrovna ta moje, tak se modlím, aby se malá ještě otočila).
Ahoj, Simča byla KP do 36.tt, pak se umoudřila a otočila se
Máš ještě spoustu času
Mě uklidňoval MUDr, tím, že má miminko dostatek místa a plodové vody a určitě se otočí. A měl pravdu. Tak klid a nestresuj bytečně dopředu ![]()
Dino píše:
Ahoj, my jsme taky KP, jsem 33 plus 2.
Ale myslím, že není pravda, že si můžete vybrat, zda rodit přirozeně nebo císařem - některé porodnice rodí KP klasicky, císař na přání nelze (což je zrovna ta moje, tak se modlím, aby se malá ještě otočila).
mas pravdu…ale muzes si vybrat porodnici…ja jsem sla rodit tam kde jsem predem byla dohodnuta ze mi KP udelaji cisarem
nektere porodnice proste cisare neudelaji ani kdyby ste se na hlavu stavely ![]()
Malej byl KP, neotočil se. U prvorodičky je SC když má dítě nad 3,5kg, u druho a více nad 3,7(8). Já SC nechtěla (a odhad byl 3kg, nakonec měl teda 3,5, tak se pěkně sekli). Porod mi vyvolávali, aby na mě byli nachystaná, abych nezačla rodit třeba v noci, kdy je míň dr. No ale nakonec akutní císař, nebyly ozvy miminka. Nakonec vše v pohodě, přidušenej nebyl, měl apgar 9,10,10 ![]()
Prý otočit se může u druhorodičky, protože je tam víc místa. Ale neboj, připrav se na to, že to může dopadnout buď porod KP nebo SC. Já byla v příšerným stresu, šíleně jsem se bála. Držím palce, ať vše dopadne OK ![]()