Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, zajímal by mě váš názor. Dnes jsme byli podruhé na rehabilitaci protože se syn kroutí na jednu stranu. Už při první návštěvě se mi paní doktorka snažila podsunout to, že to může mít z očkování na rotaviry (které proběhlo 3 týdny před návštěvou u ní). Nyní při druhé návštěvě se opět ptala na očkování a nemohla jsem nepostřehnout despekt v tónu hlasu, když se ptala, jestli je už očkovaný. Když jsem řekla, že samozřejmě je očkovaný, tak se vyptávala, jestli po tom neměl nějaké negativní reakce. Řekla jsem po pravdě, že nic. Doptávala se, jestli ani zvýšenou teplotu? Říkám ne, že nic. Pak vyjmenovala ještě několik dalších příznaků, až jsem důrazně řekla, že opravdu nic po očkování neměl.
Když jsme řešily to, že se syn kroutí na stranu, řekla mi, že by vůbec 3 měsíční dítě nemělo být v žádném houpátku nebo nosítku a jediná správná poloha je vodorovně v leže. Což mě zarazilo, protože si říkám, proč by všechna ta nosítka a houpátka prodávali a nebylo tam nějaké upozornění, že to je až pro děti od XX měsíců?
Myslíte, že má paní doktorka pravdu nebo je spíš hozená někam do alternativna a je to jen její názor, který prezentuje jako jedinou správnou metodu? Ubližuju tím synovi, když ho pokládám denně cca na 1-2 hodiny do houpátka?
Děkuji za případný názor nebo zkušenost.
Mám pulrocniho syna a na rehabilitace chodíme cca od dvou měsíců. Byl asymetrický, hlavicku nedokázal otočit na obě strany, pouze na jednu. Ano, taky mi terapeutka říkala, že by měl jen ležet, žádné houpatko, nic…vždy jsem to jen odkyvala, protože ho prostě potřebuji občas odložit a na zemi na podložce mi sám nevydržel. Cviky, které nám ukázala, nám pomohly. Tím to pro mě skončilo. Ne každé miminko zvládne prostě jen ležet a když s ním je mama celý den sama, tak je prostě houpatko dobrý pomocník.
@Rachel_Greenová píše:
Dobrý den, zajímal by mě váš názor. Dnes jsme byli podruhé na rehabilitaci protože se syn kroutí na jednu stranu. Už při první návštěvě se mi paní doktorka snažila podsunout to, že to může mít z očkování na rotaviry (které proběhlo 3 týdny před návštěvou u ní). Nyní při druhé návštěvě se opět ptala na očkování a nemohla jsem nepostřehnout despekt v tónu hlasu, když se ptala, jestli je už očkovaný. Když jsem řekla, že samozřejmě je očkovaný, tak se vyptávala, jestli po tom neměl nějaké negativní reakce. Řekla jsem po pravdě, že nic. Doptávala se, jestli ani zvýšenou teplotu? Říkám ne, že nic. Pak vyjmenovala ještě několik dalších příznaků, až jsem důrazně řekla, že opravdu nic po očkování neměl.Když jsme řešily to, že se syn kroutí na stranu, řekla mi, že by vůbec 3 měsíční dítě nemělo být v žádném houpátku nebo nosítku a jediná správná poloha je vodorovně v leže. Což mě zarazilo, protože si říkám, proč by všechna ta nosítka a houpátka prodávali a nebylo tam nějaké upozornění, že to je až pro děti od XX měsíců?
Myslíte, že má paní doktorka pravdu nebo je spíš hozená někam do alternativna a je to jen její názor, který prezentuje jako jedinou správnou metodu? Ubližuju tím synovi, když ho pokládám denně cca na 1-2 hodiny do houpátka?
Já syna dávala převážně na hrací deku, nebo do vajíčka na chvíli. Jinak spal na posteli, nebo v kočárku. Pokud nemá nějaké problémy, nositko rozhodně vadit nemůže, když je v něm mimi ve správné poloze ![]()
@Rachel_Greenová a to ti tam 1 až 2h vydrží? Určitě to dobře není, když už to musí být, tak je to na pár minut na zpestření…nosítko musí být správně ergonomické, ale střídat s polohou vleže
první dcera se nerada nosila v nosítku, na rukou ano, houpátko neměla a v 6,5měsících si Sedala, lezla a stavěla se, bylo to i tím, že na podložce a pod hrazdou hodně cvičila a posilovala bříško 😊 druhá dcerka je nedonošená a už se taky snaží otočit na bříško velmi brzy…
@Anonymní píše:
@Rachel_Greenová a to ti tam 1 až 2h vydrží? Určitě to dobře není, když už to musí být, tak je to na pár minut na zpestření…nosítko musí být správně ergonomické, ale střídat s polohou vležeprvní dcera se nerada nosila v nosítku, na rukou ano, houpátko neměla a v 6,5měsících si Sedala, lezla a stavěla se, bylo to i tím, že na podložce a pod hrazdou hodně cvičila a posilovala bříško 😊 druhá dcerka je nedonošená a už se taky snaží otočit na bříško…
Nosítko nepoužívám, to mě jen překvapilo, protože vím, že to používá kde kdo. Ale houpátko ano a vydrží tam. Já třeba pracuji a on na mě kouká a hraje si s chrastítkem. Samozřejmě ne 2 hodiny v kuse, ale cca po 15 minutách.
@Rachel_Greenová píše:
Nosítko nepoužívám, to mě jen překvapilo, protože vím, že to používá kde kdo. Ale houpátko ano a vydrží tam. Já třeba pracuji a on na mě kouká a hraje si s chrastítkem. Samozřejmě ne 2 hodiny v kuse, ale cca po 15 minutách.
Na to jsem měla vajíčko a nositko jsme párkrát využili, je to fajn věc ![]()
My jsme houpátko a ani nosítko nepoužívali. Později ani žádné choditko, dcera totiž neměla ráda omezený prostor, chtěla být pořád volně.
Nesnesla ani autosedačku a ani kočár a stejně nějaké malé problémy měla taky. Otáčela se velmi brzy, ale lézt začala třeba až v 11m a týden na to se teprve sama posadila.
Tyhle rady bych odkývala a jela si svoje.
Ano, dítě by mělo být jen v pár polohách, ale některé děti prostě třeba bez satkovani apod neusnou. Miminko bez potíží bych nechala pár chvil za den v houpatku nebo s ním šla klidně v nositku na procházku. Ale pokud má potíže tak bych poslechla odborníka. Pokud této doktorce nevěříš, najdi si někoho jiného nebo popros jen o názor.. poruchy z očkování se těžko dokazují, občas se to ale stává..
@Rachel_Greenová píše:
Dobrý den, zajímal by mě váš názor. Dnes jsme byli podruhé na rehabilitaci protože se syn kroutí na jednu stranu. Už při první návštěvě se mi paní doktorka snažila podsunout to, že to může mít z očkování na rotaviry (které proběhlo 3 týdny před návštěvou u ní). Nyní při druhé návštěvě se opět ptala na očkování a nemohla jsem nepostřehnout despekt v tónu hlasu, když se ptala, jestli je už očkovaný. Když jsem řekla, že samozřejmě je očkovaný, tak se vyptávala, jestli po tom neměl nějaké negativní reakce. Řekla jsem po pravdě, že nic. Doptávala se, jestli ani zvýšenou teplotu? Říkám ne, že nic. Pak vyjmenovala ještě několik dalších příznaků, až jsem důrazně řekla, že opravdu nic po očkování neměl.Když jsme řešily to, že se syn kroutí na stranu, řekla mi, že by vůbec 3 měsíční dítě nemělo být v žádném houpátku nebo nosítku a jediná správná poloha je vodorovně v leže. Což mě zarazilo, protože si říkám, proč by všechna ta nosítka a houpátka prodávali a nebylo tam nějaké upozornění, že to je až pro děti od XX měsíců?
Protože se to kupuje. Atesty to má tak leda na bezpečnost materiálu, na vhodnost z hlediska psychomotorického vývoje výrobci kašlou. Proto se prodávají visítka, hopsadla, chodítka, autosedačky 0-36 kg…
Nosítko nevadí, pokud máš opravdu ergonomické, vhodně vybrané a správně nastavené. A samozřejmě je potřeba střídat polohy v nosítku s polohou vleže.
U houpátka hodně záleží na konkrétním typu. My měli poměrně drahé, ale ta poloha v něm byla katastrofální, malý v něm v podstatě seděl a bortil se do strany. Pokud máš nějaké, kde má dítě dobrou polohu, není v pasivním polosedu, tak na chvíli tam být může, ale ne na dvě hodiny ![]()
@aanysek píše:
Protože se to kupuje. Atesty to má tak leda na bezpečnost materiálu, na vhodnost z hlediska psychomotorického vývoje výrobci kašlou. Proto se prodávají visítka, hopsadla, chodítka, autosedačky 0-36 kg…
Nosítko nevadí, pokud máš opravdu ergonomické, vhodně vybrané a správně nastavené. A samozřejmě je potřeba střídat polohy v nosítku s polohou vleže.U houpátka hodně záleží na konkrétním typu. My měli poměrně drahé, ale ta poloha v něm byla katastrofální, malý v něm v podstatě seděl a bortil se do strany. Pokud máš nějaké, kde má dítě dobrou polohu, není v pasivním polosedu, tak na chvíli tam být může, ale ne na dvě hodiny
Přesně tak, proto jsou super nosicí skupinky, kde podle velikosti a váhy miminka, případně i podle maminky, pomůžou vybrat a poradit ideální ergo nosítko
Ty houpátka se mi třeba vůbec nelíbí, takže to u nás vůbec nebylo ![]()
@Dahlia0409 píše:
Přesně tak, proto jsou super nosicí skupinky, kde podle velikosti a váhy miminka, případně i podle maminky, pomůžou vybrat a poradit ideální ergo nosítkoTy houpátka se mi třeba vůbec nelíbí, takže to u nás vůbec nebylo
Já ho u druhého koupila, protože byl naprosto neodložitelné dítě, tak jsem vyzkoušela kdeco, s vidinou toho, že třeba někde vydrží 5 minut sám
ale neuspěla jsem s ničím. Buď byl nalepený na mě nebo ječel ![]()
@aanysek píše:
Já ho u druhého koupila, protože byl naprosto neodložitelné dítě, tak jsem vyzkoušela kdeco, s vidinou toho, že třeba někde vydrží 5 minut sámale neuspěla jsem s ničím. Buď byl nalepený na mě nebo ječel
Někdy nezabere nic ![]()
Není to alternativní. Asymetrie může značit neurologický problém a neurologický problém většinou znamená posunutí očkování. Vás na neuro pediatr neposlal? Na ten zbytek má každý fyzio svůj názor.
@MamkaDouDou píše:
Není to alternativní. Asymetrie může značit neurologický problém a neurologický problém většinou znamená posunutí očkování. Vás na neuro pediatr neposlal? Na ten zbytek má každý fyzio svůj názor.
Ono to začalo tím, že mu šla nejdříve hlavička na jednu stranu, s tím nás pediatrička poslala na rehabilitaci. To jsme cvičením do další návštěvy vyřešili, ale mezitím nastal problém s tím, že je zkroucený na jednu stranu, což se zjistilo teď, při druhé návštěvě po měsíci na rehabilitaci, od té první. Mezitím ho pediatrička neviděla.
Bohužel sama rehabilitační doktorka říká, že by ho potřebovala kontrolovat mnohem dřív než vždy po měsíci, ale nemá termíny.
Každopádně děkuji všem za názory. O tom houpátku jsem se to dozvěděla až teď. Všichni mi říkali, ať si hlavně nečtu žádná rady na interentu a různých fórech, tak jsem to první 2 měsíce nedělala, ale bohužel taky pak vůbec nic nevím
![]()