Poloviční úvazek po MD
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
O konci mateřské.
chci se vrátit na půl úvazku z finančních důvodů, protože rodičák mi nebude stačit s dvěma dětma.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
O konci mateřské.
chci se vrátit na půl úvazku z finančních důvodů, protože rodičák mi nebude stačit s dvěma dětma.
nemá povinnost vzít Tě na poloviční úvazek. Pokud by ses chtěla vrátit naplno, tak ano, musí Tě vzít, ale není jeho povinností vytvářet jiný úvazek. Ještě edit. Musí Ti držet místo 3 roky, pak Tě musí vzít zpět, nebo jediná varianta je dát výpověď pro zrušení původního pracovního místa - i tak Ti pak náleží odstupné. Jiné možnosti nejsou. Pokud hrubě neporušíš pracovní morálku a nedostaneš vytýkací dopisy, nemá se Tě jak zbavit - jen zrušení toho místa. Nic víc není ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
1. Zákoník práce (par. 241) říká, že „Požádá-li zaměstnankyně nebo zaměstnanec pečující o dítě mladší než 15 let, těhotná zaměstnankyně nebo zaměstnanec, který prokáže, že převážně sám dlouhodobě pečuje o převážně nebo úplně bezmocnou fyzickou osobu, o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody.“ Takže teoreticka ano, podle zákona je zaměstnavatel povinen ti umožnit zkrácený pracovní pvazek, ALE pouze pokud bude tvrdit, že mu v tom brání vážné provozní důvody, máš v praxi spíš smůlu. Každopádně bych se nejdřív snažila domluvit po dobrém.
2. Pokud budeš pracovat na pracovní smlouvu (ne na dohodu), je jedno, jak velký budeš mít úvazek, platí pro ni všechna práva i povinnosti jako pro jakoukoliv pracovní smlouvu.
3. Pro volbu výše (a tím délky pobírání) RP je rozhodující předchozí příjem a nárok na mateřskou, současné zaměstnání ho už neovlivní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mas moznost pozadat o zkraceni uvazku z duvodu pece o male deti. Doporucuju pisemne. Zamestnavatel ti ale nemusi vyhovet, pokud to neumoznuji provozni duvody. Kdyz to ale bude pisemne, nemuzes te jen tak odbyt, musi to skutecne zduvodnit…Pokud uz nekdo ve firme zkraceny uvazek ma a je na podobne pozici, bude se mu to zduvodnovat tezko.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
děkuju za odpověď ![]()
ale co když se odkážu na § 241, odst. 2 ZP:
Požádá-li zaměstnankyně nebo zaměstnanec pečující o dítě mladší než 15 let, těhotná zaměstnankyně nebo zaměstnanec, který prokáže, že převážně sám dlouhodobě pečuje o osobu, která se podle zvláštního právního předpisu považuje za osobu závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II (středně těžká závislost), ve stupni III (těžká závislost) nebo stupni IV (úplná závislost)77a), o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@martina.seděkuju za odpověď
Požádá-li zaměstnankyně nebo zaměstnanec pečující o dítě mladší než 15 let, těhotná zaměstnankyně nebo zaměstnanec, který prokáže, že převážně sám dlouhodobě pečuje o osobu, která se podle zvláštního právního předpisu považuje za osobu závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II (středně těžká závislost), ve stupni III (těžká závislost) nebo stupni IV (úplná závislost)77a), o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody.
ale co když se odkážu na § 241, odst. 2 ZP:
ty máš dítě postižené?
Jinak zažádat samože můžeš, ale on Ti nemusí vyhovět - je tam totiž formule, že vyjde vstříct, jestliže tomu nebrání provozní důvody ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@martina.se píše:
ty máš dítě postižené?Jinak zažádat samože můžeš, ale on Ti nemusí vyhovět - je tam totiž formule, že vyjde vstříct, jestliže tomu nebrání provozní důvody
Požádá-li zaměstnankyně nebo zaměstnanec pečující o dítě mladší než 15 let… nebo zaměstnanec, který prokáže, že převážně sám dlouhodobě pečuje o osobu, která se podle zvláštního právního předpisu považuje za osobu závislou…
Dítě nemusí být postižené, stčí, že je mladší 15 let. Ale jak jsem psala už výše, zaměstnavatel může tvrdit, že tomu brání provozní důvody. A v praxi bych se bála, že pokud k tomu zakladatelka zaměstnavatele donutí přes zákony a paragrafy, tak on jí sice možná vyhoví, ale pak jí to dá sežrat - bude ji buzerovat za každou prkotinu, kontrolovat každý její krok, hledat si záminky k výtkám a vůbec dělat dusno, aby nakonec vyměkla a dala výpověď sama.
Já bych se asi nejdřív snažila domluvit po dobrém, rozmyslela bych si argumentaci proč je i pro šéfa výhodnější mít tam zakladatelku na půl úvazku než ji tam nemít vůbec. Souběžně bych hledala jinou práci na půl úvazku. Nevím, v jakém pracuje zakladatelka oboru a jak velká je šance najít. Ale kdyby se povedlo, mohla by ve stávajícím zaměstnání požádat o RD a pracovat jinde (jenom pozor na nějaké konkurenčné doložky, střet zájmů a podobně). Až jako třetí možnost bych zkoušela nátlak přes paragrafy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ne, zaplať pánbůh jsou obě děti zdravé, ale jedno má tři a druhé bude mít v tom lednu 5 měsíců.
se zaměstnavatelem se není možné domluvit po dobré. Chce se mě zbavit už delší dobu. Pracovala jsem v kanceláři na vedoucím místě. Podle mě mne chce vyhodit tak jako tak. Takže kdybych ho třeba donutila mě zaměstnat na poloviční úvazek a vyhodil mě, tak bych z něj dostala aspoň odstupné a výpovědní dobu.
Podle toho jak to tam vede, tak chce asi naši pobočku do cca dvou let zrušit, takže se stejně nebudu mít kam vrátit po rodičáku a takhle bych měla aspoň peníze z odstupného a měla nějaké přilepšení k rodičáku než si najdu práci na částečný úvazek jinde, což asi bude u nás v regionu docela problém.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@martina.sene, zaplať pánbůh jsou obě děti zdravé, ale jedno má tři a druhé bude mít v tom lednu 5 měsíců.
se zaměstnavatelem se není možné domluvit po dobré. Chce se mě zbavit už delší dobu. Pracovala jsem v kanceláři na vedoucím místě. Podle mě mne chce vyhodit tak jako tak. Takže kdybych ho třeba donutila mě zaměstnat na poloviční úvazek a vyhodil mě, tak bych z něj dostala aspoň odstupné a výpovědní dobu.
Podle toho jak to tam vede, tak chce asi naši pobočku do cca dvou let zrušit, takže se stejně nebudu mít kam vrátit po rodičáku a takhle bych měla aspoň peníze z odstupného a měla nějaké přilepšení k rodičáku než si najdu práci na částečný úvazek jinde, což asi bude u nás v regionu docela problém.
jsem to jen blbě pochopila. No každopádně zažádat můžeš, ale nepočítala bych s tím, že vyjde vstříct. Jemu totiž stačí, že řekne, že k tomu nemá provozní podmínky
bohužel jsou tak nastavené české zákony..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
já s tím počítám, ale zkusím všechno. Za to jak mě šikanoval od té doby, co jsem mu řekla, že jsem těhotná. Dokonce mi poslal vytýkací dopis už v době, kdy jsem byla měsíc před porodem v PN.
Rozhodla jsem se, že mu nic nedaruju i kdybych to měla hnát přes Inspektorát práce a nebo se soudit. Pro firmu jsem udělala hodně. Dřela jsem tam od rána do noci 5 let. Pak přišel tento protekční spratek a od začátku mi šel po krku. Pak jsem otěhotněla s prvním dítkem a on si myslel, že mě má z krku, ale po půl roce jsem se vrátila zpět na své místo a začal hon na čarodějnice. Naštěstí jsem za pár necelý rok po porodu otěhotněla podruhé, takže mě nemohl vyhodit. Tak mě začal aspoň buzerovat a šikanovat. Dokonce bych řekla, že tam proběhla i diskriminace z jeho strany, kdy mi, jako jediné nedal prémie na konci roku s odůvodněním, že mám na ženskou vysoký plat a co bych chtěla.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@martina.sejá s tím počítám, ale zkusím všechno. Za to jak mě šikanoval od té doby, co jsem mu řekla, že jsem těhotná. Dokonce mi poslal vytýkací dopis už v době, kdy jsem byla měsíc před porodem v PN.
Rozhodla jsem se, že mu nic nedaruju i kdybych to měla hnát přes Inspektorát práce a nebo se soudit. Pro firmu jsem udělala hodně. Dřela jsem tam od rána do noci 5 let. Pak přišel tento protekční spratek a od začátku mi šel po krku. Pak jsem otěhotněla s prvním dítkem a on si myslel, že mě má z krku, ale po půl roce jsem se vrátila zpět na své místo a začal hon na čarodějnice. Naštěstí jsem za pár necelý rok po porodu otěhotněla podruhé, takže mě nemohl vyhodit. Tak mě začal aspoň buzerovat a šikanovat. Dokonce bych řekla, že tam proběhla i diskriminace z jeho strany, kdy mi, jako jediné nedal prémie na konci roku s odůvodněním, že mám na ženskou vysoký plat a co bych chtěla.
ty bláho? kvůli čemu vytýkací dopis? to je celkem mazec toto.. Asi by bylo výhodnější dostat tu výpověď, pak náleží odstupné..
jako takový zaměstnavatel je fakt na odstřel..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
po kontrole na gyndě mě poslala MUDr. do špitálu, měla jsem vysoký tlak (podotýkám, že to asi bylo z něj, protože jak jsem lehla do nemocnice a pak i doma až do porodu jsem ho měla ukázkový). To bylo pár týdnů před nástupem na MD. Takže jsem poslala po chlapovi do práce neschopenku a šla do špitálu. Vrátila jsem se z nemocnice tak jsem na radu MUDr. zůstala na neschopence až do nástupu na MD. A asi týden před plánovaným nástupem na MD probíhal v naší firmě každoroční plánovaný účetní audit. Asi dva dny po oficiálním nástupu na MD jsem dostala doporučený dopis s doručenkou s vytýkacím dopisem a upozorněním na možnost výpovědi, jelikož jsem si nesplnila svoji pracovní povinnost a nebyla jsem přítomna u auditu (když jsem byla v nemocnici).
Za dva dny mi došel vytýkací dopis číslo dvě, že jsem neodevzdala předměty, přidělené mi firmou (notebook a telefon - z toho jsem od začátku PN netelefonovala, jen jsem hovory přijímala) a s personalistkou jsem byla dohodnutá, že jí věci odevzdám až po porodu, protože jsem měla nařízeno ležet, protože jsem se začala v té nemocnici otevírat. O tom on věděl. A dokonce personalistce napsal, že to není problém, že ty věci stejně nepotřebují a ať přesměruje můj mobil na mého kolegu.
Nad tím fakt zůstává rozum stát, co?
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@martina.sepo kontrole na gyndě mě poslala MUDr. do špitálu, měla jsem vysoký tlak (podotýkám, že to asi bylo z něj, protože jak jsem lehla do nemocnice a pak i doma až do porodu jsem ho měla ukázkový). To bylo pár týdnů před nástupem na MD. Takže jsem poslala po chlapovi do práce neschopenku a šla do špitálu. Vrátila jsem se z nemocnice tak jsem na radu MUDr. zůstala na neschopence až do nástupu na MD. A asi týden před plánovaným nástupem na MD probíhal v naší firmě každoroční plánovaný účetní audit. Asi dva dny po oficiálním nástupu na MD jsem dostala doporučený dopis s doručenkou s vytýkacím dopisem a upozorněním na možnost výpovědi, jelikož jsem si nesplnila svoji pracovní povinnost a nebyla jsem přítomna u auditu (když jsem byla v nemocnici).
Za dva dny mi došel vytýkací dopis číslo dvě, že jsem neodevzdala předměty, přidělené mi firmou (notebook a telefon - z toho jsem od začátku PN netelefonovala, jen jsem hovory přijímala) a s personalistkou jsem byla dohodnutá, že jí věci odevzdám až po porodu, protože jsem měla nařízeno ležet, protože jsem se začala v té nemocnici otevírat. O tom on věděl. A dokonce personalistce napsal, že to není problém, že ty věci stejně nepotřebují a ať přesměruje můj mobil na mého kolegu.
Nad tím fakt zůstává rozum stát, co?
v tom případě ses doufám bránila - nemůže Ti dát vytýkací dopis, když jsi marodíš, ještě ke všemu při pobytu v nemocnici.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý den,
prosím o radu všechny maminky, které se vyznají v personalistice.
Taky by mě zajímalo, jestli není nějaká ochranná doba, po kterou nemůže zaměstnavatel ženu na rodičáku, potažmo ženu samoživitelku (mám dvě děti do tří let) vyhodit a zda mám tady nějakou oporu v zákoně.
Moc Vám děkuji za odpovědi
Adminy bych moc poprosila o zachování anonymity, protože sem chodí některé mé kolegyně a nerada bych, aby se nadřízenému doneslo, na co se chystám.
Děkuji mockrát