Samoživitelka bez pomoci
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Smoživitelka bez pomoci
Ahoj všem,
mám sestru, která se ocitla bez pomoci. Má 2 děti (5 a 3 let). Otec dětí nepomáhá v nouzi a naše matka jí děti hlídat nechce. Bohužel s ní není domluva a stejně jako otec dětí, tak naše máma s bydlením a hlídáním nepomůže.
Ségra má práci, ale naprosto nevyhovující. Chodí krátký a dlouhý týden 16-22 hod. Maminky, které jste zůstali bez pomoci poraďte. Jak to vše zvládáte? Jak jste našly práci, která by se kryla se školkou? Práci má na zkrácený úvazek. Už je toho na ní moc a občas mám obavy, že to s ní musí seknout. Práci si moc vybírat nemůže - má jen základní vzdělání + rok na účňáku (byla pěkně pitomá a nic si nedodělala).
S bydlením jí pomáhám já, našla si podnájem a já ji zatím financuji, než vyměří otci dětí alimenty a vyběhá si příspěvek na bydlení. Tepve včera proběhlo stěhování, ale zas je problém s vodou a nemá lednici. Pro dvě děti jen jednu matraci…
Táta, ten chodí na dvanáctky denní/noční - ten hlídat také nemůže.
Vůbec nevím jak sehnat práci, která by se kryla se školkou. U nás těch možností není moc.
Každou chvíli mi volá a bulí do telefonu, už to taky nedávám. My se snažíme o mimčo a tohle mi taky moc nepřidá. Nejvíc líto je mi těch dvou dětí, já mám pocit jako by každýmu bylo jedno co s nima bude.
Existuje nějaká pomoc jak najít práci, vůbec si nedovedu představit co bude, když děti budou nemocné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
S prací je to těžký i když má člověk vzdělání a praxi co to zkusit pomocí práce doma?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Evaa.j v tomto směru moc neporadím.. chce to extrémně se obrnit a otravovat, lítat, volat atd.. tu práci sežene, ale déle to trvá
Jinak co se týče dětí? - nemohla bys jí třeba pomoct děti vyzvedávat ze školky a pod?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Chudák holka, pokud to hlídání fakt nemá, jak to momentálně řeší? Možná by bylo lepší práci opustit, být na čas doma a hledat si přitom práci jinou zkombinovatelnou se školkou, ale bohužel takových míst je dnes jak šafránu, anebo pokud ji nic nedrží v místě bydliště, odstěhovat se jinam, najít si podnájem, školku a práci a začít nový život, určitě se to časem v dobré obrátí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud můžeš, pomož jí s dětmi - vyzvedávat, vodit do školky…případně hlídat, když onemocní, aby si sestra nemusela brát očr…Důležité, že aspoň nějakou práci má, časem se jí určitě naskytne něco výhodnějšího!!
A kde teď sestra bydlí? Bydlí v podnájmu?
Opravdu první, co mě napadlo, jak jí můžeš pomoci, jsou děti…pokud bys to ty časově zvládala. Plus třeba pokoupit vánoční dárky pro ně apod…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nejsem na vše sama, ale snad to nevadí. Existují jednorázové příspěvky právě na takové věci, jako je lednice atd.
Pokud by na ně nedosáhla-přece jen má práci a nežije jen ze sociálních dávek, tak spousta lidí daruje věci za odvoz. My jsme kdysi dávno takové věci darovali, válendu, ledničku(funkční, i když pravěkou), takže bych to zkusila někde pohledat a vy byste jí mohli pomoct je odvézt k ní.
Jak to dělá doteď s dětmi, když je až do večera v práci?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@martina.se to je to nejmenší, ale když pracuje do 22 hod. musí spát u nás (já bydlím bohužel s manželovými rodiči - tak mám pocit viny, že je tím omezujeme) to taky bohužel nejde pořád. Kdybych měla vlastní bydlení, tak je tam nechám jak dlouho bude potřeba.
Děti už občas vyzvedávám, ale na ty prcky to taky musí zanechat nějakou stopu. Bydlí doma, 14 dní u báby, chvíli u dědy pak u nás.
Matka ségře řekla, že jí ty děti stejně seberou. Mě už je z toho všeho do breku. Nechápu proč se naše matka takto chová, co jí k tomu vede. Její argument je, že jí taky nikdo nepomohl. Přitom ona je v důchodu a je jediná kdo má čas a možnosti ty děti občas pohlídat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Evaa.j píše:
@martina.se to je to nejmenší, ale když pracuje do 22 hod. musí spát u nás (já bydlím bohužel s manželovými rodiči - tak mám pocit viny, že je tím omezujeme) to taky bohužel nejde pořád. Kdybych měla vlastní bydlení, tak je tam nechám jak dlouho bude potřeba.
Děti už občas vyzvedávám, ale na ty prcky to taky musí zanechat nějakou stopu. Bydlí doma, 14 dní u báby, chvíli u dědy pak u nás.
Matka ségře řekla, že jí ty děti stejně seberou. Mě už je z toho všeho do breku. Nechápu proč se naše matka takto chová, co jí k tomu vede. Její argument je, že jí taky nikdo nepomohl. Přitom ona je v důchodu a je jediná kdo má čas a možnosti ty děti občas pohlídat.
twl, to je fakt pomoc od matky
bože můj.. Jinak jasný, chápu. Tchánovci asi nejsou úplně nadšený, a le předpokládám, že mají rozum, že to aspoň dočasně pochopí… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zakladatelko a odkud sestra je? teď jsem jen zběžně koukla na bazoš a dají se tam sehnat pěkné lednice i za 400Kč, dokonce i jedna jen za odvoz.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sany80s hlídala jsem já, spali u nás. 14 dní byla s dětmi u naší matky.
Ona tu lednici asi od někoho dostane. Tyto věci zatím nepovažuju za stěžejní.
Ráda bych věděla kde a jakým způsobem jste třeba přišly k práci 7-15 hod nebo tak nějak podobně. Přeci musí být hodně maminek, které se dostanou do takové hnusné situace.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Evaa.j píše:
Povinnost matky to samozřejmě není, ale je smutné dívat se na vlastní dceru ve „sračkách“ a nepomoci jí, tohle by mi mateřské srdce nedovolilo, ale nechci soudit, neznám okolnosti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Evaa.j píše:Švagrová mé sestry přišla o práci, byla docela zoufalá, nějaký čas bez práce a nyní sehnala práci jako asistentka pedagoga v pomocné škole, zaměstnali ji a k tomu si ještě dodělává nějaký kurz, moc ji to baví, víkendy prázdniny volné, pracovní doba skvělá.
@Sany80s hlídala jsem já, spali u nás. 14 dní byla s dětmi u naší matky.
Ona tu lednici asi od někoho dostane. Tyto věci zatím nepovažuju za stěžejní.Ráda bych věděla kde a jakým způsobem jste třeba přišly k práci 7-15 hod nebo tak nějak podobně. Přeci musí být hodně maminek, které se dostanou do takové hnusné situace.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@carola píše:
Povinnost matky to samozřejmě není, ale je smutné dívat se na vlastní dceru ve „sračkách“ a nepomoci jí, tohle by mi mateřské srdce nedovolilo, ale nechci soudit, neznám okolnosti.
Ano to naše máti také říká, že to není její povinnost. Mě bolí to, že nepomůže dětem. Ségra je dospěla, ta by se být sama z toho vyhrabe.
Určitě tam byly nějaké okolnosti, které by mohly naší matku dohnat k odvrácení se od vlastního dítěte v nouzi. Ale to že jsou tam děti, tomu nerozumím já - že nepomůže. Nebylo by to každý den, jen párkrát do týdne, ale ono je jí to asi jedno. S ní musíme jednat v rukavičkách, pokud se jí něco dotkne není s ní řeč. Je smutný, že to říkám, ale zrovna v téhle situaci je mi za ní stydno - neříká se to lehce, že o vnoučata jejeich babička nemá zájem a nechala by je pod mostem. Ona je zapšklá. Nešla mě ani druhé sestře na svatbu (kvůli tomu, že tam byl náš otec, ale my se nechtěli rozhodovat koho pozvat a koho ne - rozhodla si to ona). Ještě měsíc před mojí svatbou jsem s ní jezdila po obchodech, aby měla co na sebe a pak stejně nešla a ani s pečením nám nepomohla. Někdy mi přijde hrozně ZLÁ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Evaa.j píše:Ráda bych věděla kde a jakým způsobem jste třeba přišly k práci 7-15 hod nebo tak nějak podobně. Přeci musí být hodně maminek, které se dostanou do takové hnusné situace.
S takovou pracovní dobou se nic sehnat nedá, pokud tedy nemá člověk extra vzdělání nějakou speciální kvalifikaci a nedomluví se tak se svým původním zaměstnavatelem, případně nepracuje ve školství. Hledat něco takového po MD a s „obyčejným“ vzděláním a praxí je utopie. Vím o čem mluvím, hledám průběžně už dva roky a to rozhodně nemám jen ZŠ vzdělání. Jediné, kde lze taková pracovní doba domluvit jsou call centra, ale kdo se neumí vnucovat si tam zase nic nevydělá. Jinak se nedá nic dělat a pokud není hlídání v rodině zdarma tak platit někoho na vyzvedávání.
Příspěvek upraven 09.12.13 v 12:26
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Evaa.j K práci s takovou pracovní dobou, jak píšeš, jsem rozhodně nijak nepřišla a ani nepřijdu. A to mám podstatně lepší vzdělání než tvoje sestra a bydlím v Brně.
Jako ať shání, ale nedělej si iluze, že taková práce existuje ve zvýšené míře a navíc ještě pro lidi se základkou.
Já si myslím, že v takové situace by měla pomoci rodina, což ty děláš. Řešení vidím jen dlouhodobá, pokud se jí náhodou nepodaří sehnat něco smysluplnějšího. V obchodě by třeba doplňovat zboží nemohla? To je přece jen o kapku lepší pracovní doba.
V každém případě bych ji zkusila přemluvit, ať si dodělá vzdělání. Ono dnes i vysokoškoláci sice pracují za kasou a v továrnách u pásu, ale dovedeš si asi představit, co si kdo pomyslí o člověku se základkou
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit