Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda tu má někdo zkušenost s polydaktylií na nohou?
Syn se narodil se šestými prsty u malíčků na obou nohou. V roce máme jít na plastiku do FN Královské Vinohrady. Zajímalo by mě, jak to vaše děti snášeli? Bolelo je to? Neodradilo je to od chození? Nosili nějaké speciální botičky? Jak dlouho se taková rána hojí? Jak dlouho jste byli hospitalizovaní?
Předem děkuji za odpovědi.
Ja zazila v porodnici (u jine maminky), ze to diteti urizli jeste tam nez sli domu (byl to nedonosenec). Vse bylo ok, pry kratky zakrok. Ale ted nevim, jestli to bylo na noze ci na ruce ![]()
@Toluma
Na internetu jsem četla, že ihned se to dělá většinou na noze, ale když tam není kost. Je tam jen tkáň, kterou buďto odříznou nebo podvážou a ona upadne. Náš malý má polydaktylii (více prstů) spojený se syndaktylií (srostlé prsty). Právě ty dva,,malíčky" na obou nohou má srostlé, takže proto budeme muset na plastiku.
@Krmich
oni mozna meli jen bez kosti, protoze ta operace co vim byla pomerne kratka. dcera mela jen castecnou syndaktilii dvou prstu (3 a 4) na noze a tam jsme to neresili vubec
a kolik ted synovi je?
@Toluma
Synovi je 9 měsíců. Za tři měsíce bysme měli jít na kontrolu do rizikové poradny a tam nás primář doporučí na Vinohrady a dá nám kontakt. On má ty malíčky srostlé úplně a vypadá to, že tam má i kosti, protože má hmatatelné klouby.
Ahoj holky, syna čeká operace polydaktylie na dolních končetinách na Vinohradech. Máte některá zkušenost? Jsem z toho celkem nervózní… ![]()
@Neebee
Ahoj ![]()
Syn to má za sebou od konce března. Už má jen jizvičky, nic ho nebolí.
Nemusíš se ničeho bát, taky jsem byla nervózní. Malý byl na sále cca 2-2,5 hodiny. Poté ho převezli na JIP, po probuzení jsem za ním šla. Byl napojen na monitor, dostával do kanyly léky proti bolesti. Další den už nás pustili na normální pokoj, vyndali mu kanylu s tím, že má předepsané ještě nějaké léky na bolest a když ho to bude bolet, mám říct sestrám. Naštěstí nic nepotřeboval ![]()
Ve středu jsme nastoupili, ve čtvrtek byl zákrok a v pondělí ráno jsme šli domu.
Pevně doufám ale, že chytneš lepší personál. Doktoři super, ale sestry strašný! Neochotný, protivný! Čest dvoum výjimkám z celého dětského oddělení.
Tak ať to malému dobře dopadne, ať to tam zvládnete a přeji rychlý návrat domu a bezké zhojení ![]()
@Krmich moc děkuju za odpověď… kez by malého taky nic moc nebolelo
a jak jste to měli pak? Dostal nějakou fixaci nožiček? A stehy?
@Neebee
Není za co ![]()
Nebojte se, malé děti snášejí bolest lépe než dospělí ![]()
Stehy měl vstřebávací, samy mu cca po měsíci vypadly. Po operaci šel třetí den na převaz, pak jsme tam byli po týdnu, pak zase za další týden a pak až za měsíc. Měl jen obvazy, žádné dlahy nebo něco podobného. Po třech týdnech jsem mu to sundala, každý den ráno a večer mazala měsíčkovou mastičkou, dala mu na to ponožky, bačkůrky a lítal zase jako torpédo ![]()
Takže žádné strachy, pak dejte vědět, jak to malý zvládal ![]()
Dobrý den, mohu taky poprosit o zkusenosti s Vinohradama? V rijnu nas to taky ceka, tak jsem z toho nevozni a porad nevim, zda fo toho jit.. Syn ma sesty malicek na jedne nozicce.. Predem dekuji za odpovedi!
@Jan2023 píše: Více
Dobrý den, určitě se toho nebojte. Děti snáší bolest mnohem lépe, než dospělí.
Syn je po operaci více než tři roky s má na malíčcích pouze malé jizvičky ![]()
Bohužel vám nepovím, jaké je to momentálně ve FNKV. My tam byli za dob covidu a nebyla to žádná sláva, ale pevně věřím, že teď už je vše v pořádku. My měli jako operujícího i ošetřujícího lékaře pana doktora Mrňu s ten byl skvělej a hlavně lidskej ![]()
Držím palce, ať vše dobře dopadne! ![]()
@Jan2023 Dobrý den, jak jste prosím dopadli s operací? Zvládli jste to v pohodě? Náš to čeká v lednu, to bude mít syn 9 měsíců. Hrozně se bojím jak to zvládne, tak bych ráda věděla jak to dali jiní.
@Klaruna8 Dobry den, my jsme nakonec po konzultaci s anesteziologem operaci odlozili. A az bude potreba, tak nas objednam. Uprimne jsem mela pochyby a vzhledem k tomu, ze se jedna o kosmetickou vadu a diky barefoot obuvi mu nijak sesty malicek nevadi a neomezuje ho, prislo mi podstupovat celkovou anestezii zbytecne. Cim starsi dite je, tim je to lepsi - nervovy system se stale vyviji + zatez anestetikama. Starsim detem se vsechno i lip vysvetli. Myslim si, ze je uplne neco jineho, kdyz dite na operaci musi.. Ale dejte na sve pocity, zkuste si co nejvic nacist o anstezii a postupu - co vse vas ceka v nemocnici a dejte na svuj pocit. A samozrejme se ujistit, zda je to opravdu kosmeticka vada a ne nutnost - konzultovala jsem i s fyzioterapeutem. Drzim palce!